Parabola şoarecului care moare iarna de inaniţie după petrecere

Share

Mă gândesc de mai mult timp la această metaforă. Am intitulat-o “parabola şoarecului“. Şoarecul a muncit toată toamna ca disperatul, să-şi adune provizii de iarnă.

Este ca furnica din celebra fabulă a lui La Fontaine. A muncit, a fost responsabil pentru interesele sale. Acum, stă ca boierul în gaura lui şi hibernează, liniştit. Dar totul nu durează întreaga iarnă, ci câteva minute.

Agitat, fără un motiv aparent, şoarecul se trezeşte şi începe să consume. Dă petrecere. Haleşte tot. Asta durează câteva zile. Apoi, obosit, ghiftuit, se culcă. Când se va trezi, va descoperi că îl aşteaptă moartea prin inaniţie.

Parabola şoarecului PSD, ce arde etapele

Asemeni acestui şoarec din metafora noastră, PSD şi colateralele au muncit tot anul ca disperaţii, ca să câştige alegerile. Acum, puşcăriabilii dau petrecere peste România.

Pe scurt, asta fac. Au aruncat cu nişte firfirei (cum îi consideră ei acum) în populaţie. Şi ard etapele, se grăbesc, vin condamnările peste ei, vin procurorii anticorupţie peste ei.

Ca să nu protesteze, au încercat să ameţească studenţii cu gratuităţi pentru tren şi cu creşterea burselor. Pe profesori i-au cumpărat cu o parte dintre firfirei.

Pe medici cu altă parte. Dar nu atât pe medici, cât pe cadrele sanitare medii, electorat pesedist tradiţional. Infirmiere, asistente, brancardieri. Talpa ţării.

Apoi au spus: Bun, acum ne-am asigurat că ăştia stau mulţumiţi în case. Afară e ger de crapă pietrele. Ce ne mai trebuie? Legăm repede, acum, fedeleş Justiţia. Nu mai târziu, acum, repede, că peste şase luni cine ştie ce se mai întâmplă.

Acum, cât suntem pe cai mari, că la vară unii dintre noi poate vor fi altfel după gratii. Ne grăbim. Nu ca în 2012, când am fost moi şi i-am lăsat pe ăştia să ne facă.

Ce urmează

Cred că atacul coercitiv asupra Justiţiei va continua aici şi acum. Există inclusiv posibilitatea ca peste noapte, ca infractorii, membrii Guvernului să se întrunească şi să dea cele două OUG. Sau altele. La trei şi jumătate dimineaţa.

În acest timp, protestatarii din stradă, tot mai mulţi, vor fi acuzaţi că sunt securişti, sorosişti, corupţi şi, în general, nişte turpizi nenorociţi. Porcăriile astea vor fi transmise în minţile telespectatorului prin Antena 3, RTV şi B1 TV.

Noul-venit în liga tembelviziunilor e cel mai periculos. B1 a păstrat acelaşi format, dar te manipulează din extracţia invitaţilor şi din ce fel direcţionează moderatorul ideile exprimate în studio.

Parabola şoarecului şi viitorul nostru

Nu cred că ne aşteaptă altceva decât noi momente şi mai tensionate decât până acum. Atunci când (revenind la parabola şoarecului) mamiferul îşi va fi terminat rezervele, va ieşi scandal.

Vor fi o mulţime de manifestanţi în stradă. Unii vor ieşi în stradă să dea jos PSD de la guvernare. Nu e bine. PSD trebuie să stea la guvernare până când îşi dă duhul. Asta în timp ce încearcă şi nu reuşeşte să pună în faptă promisiunile electorale deşănţate făcute. Că s-au terminat proviziile din toamnă.

Alţii vor ieşi în stradă ca să îi contracareze pe cei dintâi. Ei vor fi un amestec de huligani, golani, ultras din echipele de fotbal. Toţi, încărcaţi cu teoria securiştilor sorosişti. Nici aşa nu e bine, desigur.

E clar că din această frământare între forţe de forfecare socială nu vom ieşi prea repede. Ce va ieşi? Depinde de cât de puternică este societatea civilă şi de ce soluţii oferă ea pentru ieşirea din criză. Că altfel ajungem ca Grecia. Spre bucuria lui Putin.

Share