OUG 13, mister constituţional, CCR refuză să se pronunţe

Share

OUG 13 rămâne mister constituţional, pe care CCR a refuzat să se pronunţe explicit. Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă solicitarea Avocatului Poporului. Restul este ceaţă.

motto: Un bou aruncă o piatră într-o baltă şi zece oameni deştepţi se chinuie să o scoată.

LATER EDIT Într-un interviu pentru La Repubblica, Laura Codruţa Kovesi spune că, dacă OUG 14 este atacată la CCR pentru neconstituţionalitatea acelui mic articol insignifiant greşit, strecurat de Guvern, OUG 13 intră în vigoare. Infractorii ăştia au făcut intenţionat.

===

De când Curtea Constituţională a fost virusată de PSD, aceasta are un comportament deseori ciudat. Ce s-a petrecut azi e din acelaşi film. Respingerea ca inadmisibilă a solicitării Avocatului Poporului este o decizie corectă.

OUG 13 şi ceaţa în care ne aflăm acum

În schimb, refuzul CCR de a se pronunţa asupra constituţionalităţii OUG 13 este o decizie politică. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a fost întrebat ce face România dacă Parlamentul respinge OUG 14 şi OUG 13 intră în vigoare.

Răspunsul ursuz şi arţăgos al fostului deputat PSD de Iaşi din legislaturile 2000 – 2008 este simptomatic. Dorneanu a deschis, prin decizia CCR, calea spre o nouă rundă de confruntări politice, cu ample manifestaţii de stradă. Lucrurile nu se vor linişti. Vom explica în continuare de ce.

OUG 13 şi puii ei toxici din politica românească

Pentru a înţelege ce va urma, se cuvin câteva explicaţii de background. Orice OUG aflată în vigoare îşi face efectele juridice până la promulgarea unei legi de respingere a OUG. Sau a unei legi de aprobare a OUG.

De către şeful statului. Preşedintele are dreptul legal să respingă o singură dată o lege. Mai are dreptul să promulge o lege după maximum 30 de zile. Să vedem acum de ce prevestesc o nouă perioadă de scandal şi proteste masive.

Fiecare cu realitatea lui

Aşa cum am mai spus, dacă vrei să ştii ce vor face, trebuie să înţelegi cum gândesc. Există un curent masiv de gândire, conform căruia, dacă Parlamentul votează o lege de respingere a OUG 14, OUG 13 intră automat în vigoare.

Parţial corect. În această logică, OUG 13 intră automat în vigoare după ce preşedintele face nişte lucruri. Klaus Iohannis poate să retrimită legea de respingere a OUG 14 la Parlament. În acest timp, protestele se vor amplifica.

Figura se repetă

Apoi, dacă Parlamentul retrimite neschimbată legea de respingere a OUG 14 la preşedinte, figura se repetă. Iohannis va aştepta 30 de zile, apoi va promulga legea. În tot acest timp, protestele se vor amplifica şi mai mult, iar Călin Goia de la Voltaj va scrie o altă melodie superbă, numită “30 de zile”.

Politic, deja vor fi nişte băieţi care vor pregăti harnici coviltirul, lumânările şi groapa PSD. Subsecvent, există nişte reguli de a trece prin plen şi a da legi de aprobare sau respingere la OUG în ordinea cronologică.

Să ne gândim ce e în mintea lor

Iarăşi, trebuie să ne gândim ce e în mintea lor, nu cum se cade. Nelegiuţii parlamentari nu au respectat niciodată această regulă. Există un număr nedeterminat de OUG care niciodată nu au ajuns lege de aprobare sau de respingere în Monitorul Oficial.

În fine, fără discuţie, în logica Executivului Grindeanu, există şi o altă posibilitate catastrofică. Grindă a promis de curând că va guverna fără OUG, ceea ce ni se pare o exagerare.

Acum, ai trecut în extrema cealaltă, va fi nevoie să dai OUG şi tu nu o dai de-al naibii. Dar, având în vedere sucesiunea de minciuni sfruntate ale acestui cabinet, ne aşteptăm şi ca într-o bună zi OUG 13 să renască, precum Pasărea Phoenix. Din cenuşa lui Dottore Iordache.

Share