home POLITICA Orban recidivează: 1 Decembrie? Nimic de sărbătorit!

Orban recidivează: 1 Decembrie? Nimic de sărbătorit!

Share

Orban Viktor a recidivat, repetând şi accentuând ceea ce au afirmat anterior oficialii maghiari. El a declarat că pe 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra. El spune că aceasta este o atitudine onestă “și faţă de români, măcar nu îi mințim“.

Premierul Ungariei Orban Viktor a afirmat la Satu Mare că ministerul de externe de la Budapesta a procedat corect. Aceasta, pentru că nu le-a mai permis oficialilor unguri să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Orban a adăugat că pe 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra, iar această atitudine este onestă și față de români.

Tradiţionalistul Orban

Eu sunt tradiționalist și cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice.

, a spus Orban. “Aici avem un punct nevralgic diplomatic“, a explicat acesta. El consideră că “este mai bine să îți asumi conflictul sincer, decât să ai două fețe“. Apoi a accentuat cea ce a mai spu anterior:

În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, așadar nu sărbătoresc. Ceea ce este o atitudine onestă și către români, pentru că măcar nu îi mințim. Eu consider că diplomația maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră și onestă.

, a declarat demnitarul. Premierul Ungariei s-a întâlnit joi la Satu Mare cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, și cu liderii județeni ai Uniunii.

Diferenţa dintre sărbătoare şi a avea două feţe

Pe 20 august, în fiecare an, am putea sărbători ziua naţională a prietenilor noştri maghiari.

În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Una este Ziua Națională, sărbătorită pe 20 august. Ea este o zi importantă și e marcată și de etnicii maghiari din Transilvania și din Banat. Pe 20 august este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei.

Pe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția de la 1848 – 1849. La această dată, s-a consfinit apariția parlamentului modern al Ungariei. Pe 23 octombrie, se comemorează Revoluția de la 1956 și începuturile luptei pentru libertate.

Am putea chiar să ciocnim un pahar de şampanie, pentru a ne bucura pentru bucuria lor. Am putea să facem acest lucru pe 20 august. Ba chiar am putea să o facem şi pe 15 martie, şi pe 23 octombrie. An de an.

Important ar fi ca şi ei să facă la fel pe 1 Decembrie. An de an. Cu sinceritate şi generozitate, aşa cum noi suntem capabili să o facem.

Share