Armaghedon Media (I). Operatorul, Guralivul si Romanticul

Share

Armaghedonul Media, spunea un prieten, nu ar fi fost armaghedon daca in cursul sau nu ar fi venit vorba despre Dan Voiculescu si, cu preponderenta in a doua parte a documentului, Voiculescu nu ar fi devenit personaj principal.

Debutul primei parti este o preluare a unor idei care au ajuns acum de notorietate: stapanii mass-media romanesti au dus-o pe panta prostitutiei intelectuale, iar adevarul, pe care presa ar trebui sa-l prezinte, este deformat de interese. Pana cand se face ca o smochina.

Straniu este insa altceva. Am discutat acum cu jurnalistul Dan Badea, autorul cartii Averea presedintelui (evident, a presedintelui Nicolae Ceausescu), pentru ca, citind Armaghedonul Media, am simtit mana lui Dan.

Acesta mi-a confirmat ca documentele (care fac deliciul celei de-a doua parti a armaghedonului, a carui publicare o fac azi – luni si marti seara) sunt luate din cartea sa. Nimeni nu l-a sunat insa pentru a-i cere acordul ca sa faca acest lucru.

Concluzia mea este ca autorul acestui armaghedon este un jurnalist, a carui identitate ramane necunoscuta. Acest jurnalist a compilat probabil din mai multe surse diferite informatii, afirmand ca raportul este rezultatul muncii mai multor profesionisti din mass-media.

Armaghedonul Media ar fi aparut in noiembrie-decembrie 2002. O mica parte din el a fost publicata de Razvan Savaliuc in Ziua, pe 13 septembrie 2004, sub forma unui text introductiv, urmat de listarea firmelor care formeaza si astazi, in buna masura, imperiul media stapanit de Dan Voiculescu.

Articolul a fost disponibil la aceasta adresa, pana cand societatea editoare a publicatiei Ziua a intrat in insolventa.

Revenind la Armaghedonul Media, in prima sa parte autorul textului acuza “obedienta si servilismul” jurnalistilor de la televiziunea si radioul publica, apoi trece la “gastile de autentici dusmani ai democratiei: Pro TV, Antena 1, Prima TV”.

Sunt detaliate posibilele fapte de arme ale lui Adrian Sarbu (numit, ca si cum ar fi vorba despre un nume de cod al Securitatii, Operatorul) si Cristian Burci (denumit in mod asemanator Guralivul), explicandu-se cum anume si-ar fi edificat acestia averile si oficinele media. Nu este scapat din vizor nici “servilul slujbas” de la CNA, Ralu Filip, care intre timp (cu parerea de rau amintesc) ne-a parasit.

Piesa de greutate a raportului incepe insa in prima parte si ocupa toata a doua parte a Armaghedonului Media: dezvaluirile despre Dan Voiculescu, numit de autorul sau autorii documentului Romanticul.

Condimentata cu dezvaluirile lui Dan Badea, asa cum am explicat deja, iar in a doua parte a raportului cu cateva documente formidabile, prin densitatea lor si prin informatiile continute, lectura acestei parti a Armaghedonului Media este incitanta si interesanta.

Din respect pentru cititor, m-am straduit sa corectez greselile gramaticale si de exprimare inerente redactarii unui astfel de text-mamut, extrem de dificil de tinut in frau ca numar de cuvinte. Recomand totusi cititorului avid de informatii privind trecutul lui Dan Voiculescu sa citeasca (daca mai poate gasi) cartea lui Dan Badea.

===

Armaghedon Media (I)

demers impotriva prostitutiei intelectuale

Intr-o actiune convergenta fara precedent datorata momentului Praga, stapanii media romanesti – in fapt, infractori de drept comun, dupa cum vom demonstra in continuare – au intensificat intoxicarea informationala a romanilor, afectand, in ultima instanta, iremediabil insasi viata natiunii.

Stirile reale nu mai au cum sa fie prezentate si aceasta pentru ca, cel putin in televiziunile bucurestene, adevarul este deja cumparat, transat si ingropat. Zilnic. Firele tranzactiilor duc toate – conform investigatiilor noastre prezentate mai jos – spre masina de strivit cuvantul a actualei Puteri.

Insasi modul in care acest material va fi reflectat in presa scrisa si audio-vizuala va putea demostra unui cititor avizat cine de catre cine este cumparat. Suntem extrem de curiosi cum va opera cenzura, tinand cont de faptul ca toate aceste date vor sta atat pe masa ofiterilor de presa ai principalelor puteri NATO si UE, cat si in calculatoarele celor mai importante agentii internationale de presa.

In televiziunile importante romanesti nu numai ca nu mai exista libertatea cuvantului si datoria de a informa, ci manipularea a ajuns matroana suprema, iar jurnalistii biete curve intelectuale.

Toti cei care sunt propulsati pe micile ecrane devin astfel, mai mult sau mai putin, prostituate de duzina, mai scumpe sau mai ieftine, mai de lux sau mai stricate. Din nefericire, personalitatile reale, integre, care apar in compania acestora, la posturi care promoveaza frauda la rang de lege, devin la randul lor partase la crimele penale ale mogulilor media. Este de datoria lor sa se manifeste; este de datoria organelor legii sa se pronunte; este de datoria oricarui roman sa intervina; este de datoria noastra sa actionam.

Acesta este doar un mic semnal, din seria celor initiate inainte de Praga. Daca nici acum, post-Praga, cei care trebuie sa se auto-elimine de pe scena vietii publice romanesti se fac ca nu inteleg, vor urma dezvaluirile finale. Arma noastra cea mai de pret ramane informatia. Scrisa. Audio. Video.

* * *
In ciuda invitarii tarii noastre la Organizatia Tratatului Nord Atlantic, Romania este in acest moment din ce in ce mai lipsita de siguranta nationala.

Pericolele la adresa statului si natiunii romane au devenit, de acum, si pericole la adresa organismului de securitate si aparare constituit de statele membre NATO.

Acestea au fost semnalate in numeroase randuri actualelor oficialitati ale statului de catre emisarii occidentali: coruptia institutionalizata, hotia si tradarea constanta a tarii in randurile factorilor decizionali ai statului, respectiv puterea politica si serviciile de informatii; mentinerea insecuritatii la nivel regional si a declasarii natiunii, prin adancirea continua a saracirii populatiei; subordonarea reprezentantilor Legii gastilor (sferelor) de influenta politico-mafiote actuale si, nu in ultimul rand, aservirea mijloacelor de informare/manipulare in masa pentru desavarsirea scopurilor acestor gasti.

Mesajul democratiilor consolidate occidentale, odata cu invitarea Romaniei in NATO, a fost si ramane cat se poate de clar: este necesara curatirea radicala a actualei clase politice, generatoare a starii prezente de decadere a statului si a natiunii, cu toate riscurile ce decurg din acest act.

Presedintele George W. Bush a transmis in clar la Bucuresti, pentru puterea de azi: “Stiu ca poporul roman asteapta o schimbare in bine”. Dar lipsa de bun simt a celor care se cramponeaza astazi de putere mai mult chiar decat defunctul dictator este insa maximala. Marele inlocuitor al Partidului Comunist Roman – am numit Partidul Social Democrat, fost Partid al Democratiei Sociale din Romania, fost Front Democrat al Salvarii Nationale, fost Front al Salvarii Nationale, fost grup obscur de conspiratori – isi inchipuie ca va reusi sa arunce praf in ochii expertilor occidentali prin asa-zisele miscari de remaniere si primenire. Toti acesti mici puieti politico-decorativi, care se zbenguie in deriva dintr-odata pe ecranele televizoarelor ar constitui, in viziunea retrograzilor din PSD – urmati rapid de colegii de alcov, PUR, PD, PNL & Co, semnul “schimbarii si intineririi clasei politice”.

O a doua mare magarie la adresa forurilor NATO este tam-tamul organizarii alegerilor anticipate, modul prin care Adrian Nastase isi inchipuie ca va impaca cererile imperative ale Occidentului cu nevoile sale personale sau de grup.

Prin eliminarea la vedere a unor marunte rotite pesediste, dar ungerea motoarelor coruptiei pentru inca un mandat, Nastase doreste sa arate democratiilor occidentale ca “poporul a ales”: stabilitatatea prin continuitate. La urma urmei, “noi am bagat Romania in NATO!”. Mijlocul prin care isi va atinge acest scop va fi, evident, unul clasic: manipularea neinformatului biet popor roman.

In numele curatirii, ca parte a unui grup de actiune, preocupat si de produsele fabricii media, vom incepe chiar cu mediul deja sufocant in care incercam sa ne facem meseria. In numele adevarului si justitiei sociale.

Avem in vedere principalele canale “independente” de televiziune, aservite sau stapanite complet de gastile de autentici dusmani ai democratiei: Pro TV, Antena 1, Prima TV. Posturi care intreprind zilnic, prin productiile lor, un “act de mare curaj”, in opinia servilului slujbas al Puterii, recent-numitul presedinte CNA, Ralu Filip.

Precizam ca vom continua sa prezentam si alte “acte de mare curaj” – similare cu cele din acest material -, inclusiv din zona organizatiilor de media care au atras/deturnat impresionante fonduri europene sau ale statului pentru programe aproape inexistente.

Colegii din radio si presa scrisa isi aduc, la randul lor, contributia, pentru elaborarea partilor urmatoare ale ARMAGHEDONULUI MEDIA, in speranta ajungerii intr-un final la “schimbarea in bine” asteptata de mult prea multi ani.

Mentionam ca nu am luat in calcul canalele postului “public” de televiziune, TVR, a carui obedienta si servilism fata de atacantii si fundasii PSD sunt de-a dreptul obscene.

De asemenea, B1TV, postul Paunestilor, infractorii scamatori ai Securitatii, ca si Realitatea TV, patronat de un umil serv al lui Miki Spaga, nu sunt inca relevante datorita audientei scazute a acestora. Insa aceasta nu inseamna ca nu se afla in atentia noastra.

Solicitam Presedintiei si serviciilor de informatii – sau mai precis membrilor inca onesti ai acestora – sa-si faca datoria si sa instrumenteze pana la capat aceste cazuri flagrante de atentat la siguranta nationala a Romaniei, arhicunoscute atat in comunitatea de informatii romana, cat si in cea occidentala. Modul in care vor opera aceste stari de fapt va reprezenta inca un mic examen la confirmarea Romaniei pe harta Europei democratice.

Sa nu uitam ca Romania de azi a fost doar invitata sa adere la NATO. De acceptat va fi Romania de maine. Noua Romanie.
*

Operatorul

Adrian Sarbu. Un afacerist dambovitean de duzina. Un infractor media care, prin sprijinul tacit al autoritatilor decazute, a prejudiciat si continua sa prejudicieze statul roman cu sume de ordinul sutelor de miliarde de lei. In timp ce pe cuprinsul Romaniei zac in inchisori amarati care au furat, de foame, o paine sau un sac de cartofi.

Cine este acest Adrian Sarbu si pe cine reprezinta el ? Acest personaj care a reusit, cu ajutorul partasilor sai din lumea “buna” a politicii romanesti, sa consolideze in Europa la care aspiram imaginea Romaniei de stat mafiot, prin mentionarea infractiunilor Pro in chiar Raportul de tara al Comisiei Europene.

Putina lume “buna” isi mai aduce aminte ca operatorul Sarbu Adrian de la Sahia Film, dupa ce si-a tras mai multe copii suvenir la casetele derulate printr-un decembrie rosu, a fost luat sub aripa protectoare a prim-ministrului de atunci, Petre Roman. Sarbu a fost numit consilier personal al premierului si a primit functia, cu rang de secretar de stat, de responsabil cu comunicarea si imaginea in Guvernul Roman.

In aceasta calitate, activistul guvernamental organiza echipe si se ocupa chiar personal cu aruncarea coletelor “Romaniei libere” din trenuri sau/si arderea editiilor care se foloseau prea mult de dreptul la libera exprimare recent dobandit.

Tot din aceasta postura, activistul Sarbu se poate salta usor pe o lista cu potentiali teroristi. Dupa cum este consemnat si in documentele de arhiva ale unitatii cu nume de cod Dambovita, Adrian Sarbu a propus dinamitarea la propriu a balconului Universitatii, la momentul maximal al demonstratiei maraton anti-comuniste din Piata Universitatii.

Si mai putina lume stie ca obedientul Sarbu nu avea cum sa devina peste noapte un fel de patron al unui trust media daca tovarasul sau de drum, Petre Roman, nu il insarcina cu aceasta misiune. Initiatorul actiunii de stapanire a unei halci masive din spatiul mediatic romanesc este compania Central European Media Enterprises, patronata de Ronald Lauder.

Milionarul strain a virat colegilor din Romania o parte din afacere, asigurandu-si protectia politica si securisitica si, ca atare, posibilitatea largita de jaf, prin intermediarii Adrian Sarbu si Ion Tiriac, cu un cont aparte pentru Petre Roman.

Aceasta este povestea neromantata a primului post independent de televiziune, ProTV, lacas in care am inghitit multe porcarii din partea lui Sarbu, pana ne-am retras in propria fabrica media.

Astazi, in timp ce personalitati reale ale trecutului Romaniei sunt blamate public in numele “interesului national”, infractori de drept comun si chiar autorii directi ai unor crime la adresa populatiei bucurestene – am numit mineriada sangeroasa din iunie 1990, un act de dementa politica, care a blocat integrarea euro-atlantica a Romaniei pentru circa 10 ani, zac bine-mersi in fotolii senatoriale si limuzine S 80, absolviti de orice vina.

Chiar mai mult – reprezinta Romania prin foruri NATO. O greseala care va trebui reparata.

* * *
In prezent, conform unor documente obtinute din SUA, ni se releva faptul ca seful trustului de presa Media Pro, Adrian Sarbu, a batut palma pe dedesupturi cu seful Guvernului Adrian Nastase pentru re-reesalonarea datoriilor Media Pro.

Acestea se ridicau, la inceputul anului (n.n. : 2002), la 760.000.000.000 lei, adica circa 23.000.000 dolari SUA, conform unor surse romanesti.

Insa, confrom unor alte informatii, datoriile se ridica la fantastica suma in lei de 1.300 de miliarde de lei, adica aproximativ 40 de milioane de dolari SUA.

La inceputul anului, ministrul Finantelor Publice Mihai Tanasescu, in urma unei interpelari publice pe tema reesalonarilor, mintea cu nerusinare in fata intregii natiuni. Comisia din MFP a dat inlesniri “numai la trei societati comerciale: CCCF Bucuresti, Munplast Bucuresti si Refrabaz Deva.

In aceeasi perioada, prin Hotarare de Guvern, s-au acordat inlesniri la plata pentru 23 de societati nationale, companii nationale si societati comerciale din domeniile: petrol, gaze, minier, industrie, agricultura etc”, raspundea ministrul in plenul Parlamentului Romaniei.

Declaratia era data in fals in pofida evidentelor, ministrul PSD trebuind sa fie acum, cel putin pentru aceasta, un fost ministru, imbracat in zeghe.

Actionarul american al Media Pro – Central European Media Enterprises CME) – tocmai depusese rapoartele financiare la US Securities and Exchange Commission (Comisia de Supraveghere a pietei de capital SUA).

Conform raportului CME pe trimestrul I/2002, “Media Vision a primit aprobare pentru reesalonarea taxelor, iar solicitarile Media Pro International si Pro
TV sunt inca inaintate spre aprobare autoritatilor fiscale romane”.

Aceeasi fraza apare si in raportul pe anul trecut. Facilitatile pentru Media Vision s-au dat asadar inainte de 31 decembrie 2001, data pomenita de Tanasescu.

In acest timp, Guvernul continua sa tina secreta reesalonarea datoriilor Media Vision, principala casa de productie a Pro TV, cu actionari CME (66%), Ion Tiriac si Adrian Sarbu. Majoritatea datoriilor sunt ale entitatilor din Romania – Media Pro International, Media Vision si Pro TV, precizeaza raportul CME.

Singurul document facut public la Bucuresti, “Cartea Alba a preluarii guvernarii 2000”, mentiona restante fiscale ale Media Pro International de 20,2 milioane de dolari SUA (in 2000!).

Peste toate acestea, Guvernul Adrian Nastase, manevrat public de personajul cu acelasi nume, a decis printr-o ordonanta sa treaca in subordinea primului-ministru Autoritatea Nationala de Comunicatii, institutia indrituita de Parlament sa acorde licentele de emisie.

Este pentru prima oara si de neintalnit in nici o alta democratie, oricat de originala, ca puterea asupra drepturilor de difuzare sa se mute direct la Cabinet. Tocmai in prag de reinnoire a unor licente si din intamplare chiar inainte de mult trambitatele alegeri anticipate.

Cotizatiile catre culisele politice apara, deocamdata, atat firmele-mama cat si sutele de firme capusa ale lui Sarbu, cu toate cunoscute si indosariate de organele abilitate.

Criticii din bancile parlamentare sau ministeriale sunt cumparati pe putina exploatare a sentimentelor narcisiste – cazul bardului Adrian Paunescu, sau pe doi bani, cazul actualului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, amploaiat la Universitatea MediaPro.

Nici ministrul de Externe Mircea Geoana nu s-a lasat mai prejos, fiindu-i nas la casatoria cu Jeanina de la Londra, in timp ce ministrul Finantelor din guvernul anterior, Decebal Traian Remes, este tras pe linia de consilier financiar al MediaPro.

“Ingineriile” financiare dintre Tiriac-Sarbu si Roman-Lauder continua cu aceeasi amploare, sub ochii serviciilor abilitate si protectia Cabinetului Nastase, ca un scuipat in legea si buzunarul contribuabilului roman.

Ca o contributie la meritele sale, Adrian Sarbu a fost numit membru al filialei din Romania a Clubului de la Roma, alaturi de “omul de afaceri” Dan Voiculescu si diversi “analisti” super-mediatizati, ca Vladimir Pasti si Cornel Codita.

Acesta din urma este, de altfel, alaturi de bine-cunoscutul general-relicva KGB Sergiu Celac, unul din vice-presedintii organizatiei conduse la Bucuresti de neschimbatul Guvernator al Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Motto-ul Clubului de la Roma este: “Gandeste global, actioneaza local”.
*
Guralivul

Cristian Burci. Un aprod PSD inca de pe vremea cand acesta se numea FSN si Securitatea mergea pe burta, in timp ce micutul severinean era pus sa faca joc de glezne la Televiziune Romana “Libera”.

Joc care a adus beneficiarilor contractului de exclusivitate pe publicitatea singurului post de televiziune la acel moment, adica succesorilor PCR, o gramada de milioane de dolari. Americani. Dupa o evolutie de “baiat de viitor”, Burci, alaturi de faimosul contrabandist Bobic, pun mana pe Prima TV, ocupandu-se, evident, pe langa imaginea sponsorilor suspusi, si de spalare de bani.

Cat am lucrat cu el, am avut sansa sa descoperim toate magariile financiare intreprinse, in care am fost si noi angrenati, fara sa realizam insa imediat. In materie de acoperire a afacerilor oneroase era de-a dreptul amator. De fapt, credem ca nu-i pasa. Cine sa-l traga la raspundere?  Securitatea?
* * *
La inceputul anului 2000, Amerom SRL, proprietara licentei de transmisie a Prima TV, desi mai mica decat ProTv, avea datorii la AVAB de 29,7 milioane
de dolari SUA. Inginerii PSD ai emisiei Prima reusisera in prima parte a anului sa raporteze castiguri de circa 700.000 si cheltuieli de 2.000.000 de dolari SUA.

In intervalul 2 iulie – 2 august 2001, in contul firmei Romanian Investment & Development (RID), controlata de omul de afaceri Cristian Burci, au intrat 164,4 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 5,6 milioane de dolari.

Banii au fost varsati de televiziunea Maritime Training Center Television (MTC-TV) din Constanta, in urma unui contract de asociere in participatiune cu Global Media, firma al carei actionar principal este, de asemenea, Cristian Burci.

Aceste fonduri au fost atrase de MTC-TV, societate aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, de la trei companii ce functioneaza in subordinea ministerului: Compania Nationala Caile Ferate CFR , Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta si Societatea Nationala de Transporturi CFR Marfa.

Tranzactia a fost dezvaluita rapid de Traian Basescu si a fost considerata de liderul PD drept “o deturnare a banilor publici” catre presupuse afaceri clientelare patronate de PSD.

Presa centrala a tratat aceasta dezvaluire drept o batalie oarecare, parte din razboiul politic pe care primarul Capitalei il duce impotriva partidului de guvernamant, in general, si a ministrului Miron Mitrea, in acest caz.

In mass-media nu s-a afirmat atunci, fie din ignoranta, fie din cauza obedientei presei fata de actuala Putere, ca RID este actionarul companiei Amerom Television Ltd., care detine 100% din Amerom Television SRL, care, la randul ei, este proprietarul si detinatorul licentei Prima TV, televiziune condusa de Cristian Burci.

Asadar, banii unor companii de stat au fost dirijati pentru finantarea unei televiziuni private, manevra ce confirma tendinta de stapanire a mass-media de catre PSD. (Mai nou, printr-o stratagema similara perfectata de obedientul Ralu Filip, insasi CNA va canaliza publicitatea si timpii acesteia in televizunile private, dupa vrerea suspusului PSD.)

Numele firmei Romanian Investment & Development (RID) apare in raportul operatorului international SBS Broadcasting, depus in luna august 2001 la Comisia de Supraveghere a Bursei Americane. SBS detinea pana atunci 86% din Amerom Television Ltd.

Potrivit acestui raport, SBS Broadcasting anunta ca, pe 18 iulie 2001, a incheiat o asa-numita operatiune de “deconsolidare” a participatiei sale la firma Amerom Television Ltd., prin infiintarea companiei Romanian Broadcasting Corporation Limited (RBC) – subsidiara SBS, la care operatorul international detinea un pachet de 46,5%, restul de 53,5% fiind detinut de RID.

Valoarea pachetului de actiuni de 53,5% este de sase milioane USD. Raportul precizeaza ca RBC detine 86% din Amerom Television Ltd. si ca firma RID este controlata de catre Cristian Burci, directorul general Prima TV.

“Aproape intreaga suma de 6 milioane USD investita in RBC va fi folosita pentru a finanta cheltuielile de functionare pentru Prima TV pe anul 2001. SBS si RID vor controla impreuna RBC si, ca urmare, noi, SBS, nu vom mai consolida tranzactiile financiare ale Prima TV” – se arata in raportul SBS.

Cu alte cuvinte, pentru a nu mai raporta pierderi la Prima TV, SBS a cedat “partenerului local” (RID) controlul la societatea ce detine licenta la Prima TV, cu conditia ca RID, firma controlata de Cristian Burci, sa asigure finantarea Prima TV cu 6 milioane USD in anul 2001.

“Deconsolidarea” operatiunilor SBS in Prima TV are o durata de trei ani. La cea de-a treia aniversare a tranzactiei, operatorul are optiunea de a-si mari dreptul de proprietate la 75% asupra RBC.

De unde ar fi putut Cristian Burci sa asigure cu sase milioane USD finantarea cheltuielilor postului Prima TV? Cu siguranta, din afacerile agentiilor sale de publicitate. Cum anul trecut piata de publicitate nu a cunoscut investitii majore, singurele surse financiare ramaneau afacerile cu societatile de stat, care sunt predispuse la comenzile politice.

Tranzactia SBS-RID, cum aminteam, a fost incheiata pe 18 iulie 2001, data la care in contul RID, firma controlata de Cristian Burci, intrase deja suma de 71,77 miliarde lei, adica aproximativ 2,4 milioane USD, bani proveniti din contractele parafate de Global Media cu MTC-TV Constanta. Modul cum ministerul condus de Miron Mitrea a dirijat banii societatilor din subordinea sa in contul RID a determinat numirea televiziunii lui Cristian Burci din Prima TV in Mitrea TV.

In urma investigatiilor – folosite in acest material – a colegilor din presa scrisa nebeneficiara a unor contracte cu Global Media, la momentul respectiv Ministerul de Interne si Parchetul au evitat un raspuns transant la intrebarea “Cine trebuie sa rezolve problema?”.

“Nu noi, ministerul, trebuie sa ne autosesizam, ci alte structuri. Este o chestiune care intra in competenta Politiei”, a declarat lt. col. Ion Vasilescu, seful Serviciului
Presa din MI.

Purtatoarea de cuvant a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, Ingrid Petcu, a declarat colegilor mentionati: “Din verificarile mele nu a rezultat ca avem asa ceva in cercetare. Noua ne trebuie o plangere in legatura cu cele semnalate de dumneavoastra. In principiu, si Politia poate face cercetari pe acest subiect daca exista o plangere, deci daca exista fapte penale semnalate”.

Din aceeasi gama de fabulatii ne intrebam ce va contine Raportul anual SRI pe aceasta tema. Sau astfel de acte, deturnari flagrante ale banului public, nu sunt nici de competenta Serviciului Roman de Informatii, domnule Timofte? Atunci, sa vina SECI!
*
Romanticul

Dan Voiculescu. Despre Voiculescu, eternul slujbas al fascinantei Securitati, ar trebui sa se vorbeasca numai de bine. Dar, ca si organizatia care l-a facut uman, inca se agita, inchipuindu-se, in adancul visurilor sale, chiar un viitor presedinte al Romaniei. Bani are, sclavi are, dosare are!, ce i-ar mai trebui, pe langa putina minte?

Ceva bun simt, spunem noi. Desi si noi am lucrat profitabil cu trustul sau, nu putem intelege cum unele personalitati reale ale comunitatii jurnalistice se preteaza sa
colaboreze cu un astfel de borfas international.

Spre exemplu, Emil Hurezeanu, pe care il admiram si este chiar un reprezentant de seama al informatiilor romanesti si germane, apare pe postul unui astfel de infractor, girandu-i practic curatenia imperiului media, din punct de vedere NATO.

Cu ce ochi se infatiseaza reprezentantul statului german in media romanesti Emil Hurezeanu in fata lui Tom Gallagher, de exemplu, cand acesta inca in urma cu doi ani se intreba cum digera NATO si Uniunea Europeana inghitirea spatiului de emisie romanesc de catre trustul “cunoscutului general al Securitatii lui Ceausescu, Dan Voiculescu”?

Fabrica media din care ne revendicam cu totii se pare ca, nu arareori, da destule rebuturi. Cum a reusit tovarasul Voiculescu sa nu fie inca incarcerat, nu este greu de inchipuit.

Sustinator de-al lui Iliescu, cand a fost nevoie, ca si al lui Constantinescu, Voiculescu a stiut sa mituiasca la greu atat politicul dambovitean, cat si reprezentantii legii, afacerile sale intrand deseori in atentia serviciilor romane si straine preocupate de securitatea tarii si a regiunii.

Chelarul “Averii Dracului” s-a aflat inca de dinaintea impuscarii lui Nicolae Ceausescu si eliminarii dubioase la Viena a fratelui acestuia, Marin Ceausescu, sub ancheta serviciilor occidentale.

Printre persoanele cercetate in aceeasi conjunctura s-a aflat chiar si Theodor Stolojan, scos din nou de la naftalina si care, pana in 1989, a lucrat la Directia Valutara a Ministerului de Finante, cu grad de maior.

In anul 1990, o firma canadiana de intelligence, specializata pe recuperari sub contracte cu diverse state, a emis pe adresa lui Ion Iliescu urmatoarea concluzie, dupa cercetarea depistarii conturilor lui Ceausescu:

“Retineti-l pe Dan Voiculescu”

Se pare ca acolitii lui Iliescu au inteles ca Voiculescu trebuie retinut, insa alaturi de ei. In anul 2000, “purul” Voiculescu este alaturi de creatia politica a lui Iliescu, parashimbata din FSN in PSD.

Doar Iliescu, ce-i drept, este putin mai altfel. Este un Iliescu care, in anul 2002, s-a angajat in fata celor mai importante foruri ale lumii sa faca o curatenie exemplara in afacerile politice romanesti.

In speranta ca lumea este din ce in ce mai mica, prezentam mai jos dosarul Voiculescu, intocmit pe baza materialelor unui coleg din presa scrisa si aparut partial intr-un ziar central. Investigatiile prezente au ramas fara nici o repercusiune penala, ca toate porcariile care se intampla in tara asta de 13 ani.

In mediile occidentale, cercetarile privind averea lui Voiculescu si a altor catorva importanti “oameni de afaceri” din Romania, mai mult sau mai putin cunoscuti opiniei publice, au o concluzie comuna.

Fostii executori ai Securitatii continua sa alimenteze si astazi conturile acestei organizatii pentru masinatiile de stapanire a Romaniei. Impotriva intereselor nationale,
impotriva intereselor NATO.
* * *
Averea

Imperiul lui Dan Voiculescu – nu luam in seama fatarnicia cu transferarea averii copiiilor – judecand dupa obiectele de activitate, punctele de lucru si contractele de afaceri, asa cum reies din datele furnizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, demonstreaza o implantare periculoasa in toate sferele economiei nationale.

Iata grupul de firme si fundatii, dirijate fatis sau din umbra de catre Dan Voiculescu, colegul lui Adrian Sarbu si Mugur Isarescu in Clubul dambovitean de la Roma, cel care sustine ca nu a avut niciodata vreo legatura cu Securitatea, ci a fost “un cetatean obisnuit”.

l 1 – BIOPROD SA
actionari:
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20,55%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (0,73%)
– GRIVCO INTERNATIONAL (0,8%)
– GRIVCO SRL (37,92%)
– INSTITUTUL DE CHIMIE ALIMENTARA BUCURESTI (40%)

l 2 – MUTUAL INVEST SA
actionari:
– OMINVEST (0,11%)
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (48,26%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (0,11%)
– GRIVCO INTERNATIONAL (0,16%)
– GRIVCO SRL (51,34%)

l 3 – CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA – SUCURSALA SF. GHEORGHE
actionari:
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA
– GRIVCO SRL
– RADIO ROMANTIC SA

l 4 – GRIVCO INTERNATIONAL SA BUCURESTI – SUCURSALA TG. MURES
actionari:
– GRIVCO INTERNATIONAL SA

l 5 – CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA
actionari:
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (46,59%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT) (2,33%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (1,16%)
– GRIVCO SRL (49,12%)
– INTACT ADVERTISING SA (0,78%)

l 6 – OMINVEST SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (13%)
– CAMINA TRUST SA (9%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (15%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (51%)
– INTACT ADVERTISING SA (12%)

l 7 – ANTENA 1 SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (0,68%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (0,68%)
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU) (20%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (0,68%)
– GRIVCO SRL (67,96%)

l 8 – INTACT ADVERTISING SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (10%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (10%)
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)(10%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (19%)
– GRIVCO SRL (51%)
l 9 – JURNALUL SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (5%)
– BENEFICA SA (5%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (19%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (10%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)
– GRIVCO SRL (51%)

l 10 – SWISS HOSPITAL SA
actionari:
– APETREI EDUARD (0,5%)
– FAGARASANU DAN (0,5%)
– KHADRA ISSAM (0,84%)
– PAUNESCU GHEORGHE CONSTANTIN (20%)
– SARAFOLEANU DORIN (0,5%)
– TANASESCU CLAUDIU (0,5%)
– VETTOVAGLIA MANIGEH(19,16%)
– TITCO SA (20%)
– BANCA COMERCIALA ION TIRIAC (18%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)

l 11 – GAZROM BARTER SA
actionari:
– DIMA T. GHEORGHE (18%)
– VASILOIU T. VIRGIL (20%)
– MASINEXPORTIMPORT INDUSTRIES SA (12%)
– PE.BE.CE SRL(20%)
– RA ROMGAZ MEDIAS (10%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)

l 12 – ROMBELL SECURITIES SA
actionari:
– CRAINICEANU GHEORGHE (0,19%)
– DINU MARIAN GEORGE (0,48%)
– ENE IRMA (0,87%)
– GHEORGHE ANCA (4,06%)
– LAZAR MIHAI (2,03%)
– NECULA ALEXANDRU (0,29%)
– PETRU RARES (0,61%)
– VASILOIU VIRGIL (2,03%)
– VICA ENE (0,29%)
– VOICULESCU DAN (51,74%)
– MUTUAL INVEST SA (2,9%)
– BANCA ROMÂNEASCA SA (11,61%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA (2,9%)
– CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (5,22%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (6,96%)
– GRIVCO SRL (7,77%)

l 13 – GRIVCORELF SA
actionari:
– AIBB-GRIVCO SA (20%)
– CORELF SNC (50%)
– FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (5%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (20%)
– GRIVCO SRL (5%)

l 14 – GREEK ROMANIAN AMERICAN EXPLORATION GRAMEX SRL
actionari:
– ROYAL GOLD INC. (45%)
– SILVER AND BARYTE ORES MINING CO SA (45%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (10%)

l 15 – REGISTRUL INDEPENDENT MONITOR SA
actionari:
– ROMBELL INVEST SA (10%)
– UNTRR (10%)
– UZINEXPORTIMPORT SA (10%)
– ASITRANS SA (10%)
– BANCA ROMÂNEASCA SA (10%)
– CAMINA TRUST SA (5%)
– DOUBLET TURISM TRANSPORT SRL (10%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (5%)
– IMSAT SA (10%)
– INDUSTRIAL INVEST GRUP SA (10%)
– ISAF SA(10%)

l 16 – AIBB GRIVCO SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (4,9%)
– SOCIETATEA NATIONALA AEROPORTUL INTERNATIONAL BUCURESTI-BANEASA SA(40%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SA(4,9%)
– GRIVCO INTERNATIONAL SA (45%)
– INTACT ADVERTISING (RADIO ROMANTIC) SA (4,9%)

l 17 – BENEFICA SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (0,6%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (0,6%)
– CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD. (20%)
– GRIVCO INTERNATIONAL (0,6%)
– GRIVCO SRL (77,9%)

l 18 – GRIVROM INTERNATIONAL SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (0,0043%)
– BENEFICA SA (0,0043%)
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS L;TD. (18,3%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (0,0043%)
– GRIVCO SA (81,6%)

l 19 – CARPATFOREST SRL
actionari:
– POPESCU STEFAN CORNELIU (4,9%)
– CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD (4,7%)
– EXFOR SA (28%)
– GRIVCO SRL (51%)
– GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA INTERNATIONAL SA (GRIVCO INTERNATIONAL) (11,2%)

l 20 – CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA SUCURSALA SFÂNTU GHEORGHE
actionari:
– COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL
– FUNDATIA CRESCENT
– GRIVCO INTERNATIONAL SA
– GRIVCO SRL
– RADIO ROMANTIC SA

l 21 – AGENTIA MARITIMA NEDELCU SRL
actionari:
– NEDELCU ROMEO ION (49%)
– GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (51%)
l 22 – GRIVCO AGRO SA
actionari:
– ANA RALUCA GHEORGHE (5,%)
– DAN VOICULESCU (65%)
– LAZAR MIHAI (5%)
– MARIAN CORNACIU (20%)
– VIRGIL VASILOIU (5%)

l 23 – CAMINA DVN COMIMPEX SRL
actionari:
– MIHAI NELU (80%)
– GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (20%)

l 24 – CAMINA TRUST SA
actionari:
– MUTUAL INVEST SA (10%)
– SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (14%)
– SC GRIVCO SRL (52%)
– CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA INTACT SRL (5%)
– CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME CYPRUS LTD(20%)

l 25 – GRIVCO AIR SA
actionari:
– SC ANTENA 1 SA (2,4%)
– SC BENEFICA SA (2,4%)
– SC CCA INTACT SA(2,4%)
– SC GRIVCO INTERNATIONAL SA (90,2%)
– SC GRIVCO SRL (2,4%)

l 26 – LAREX INTERNATIONAL SRL
actionari:
– LAREX (40%)
– FERM CONTROL SRL (2%)
– GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL (58%)

l 27 – GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA (GRIVCO) SA

l 28 – INTACT ADVERTISING ( RADIO ROMANTIC) SA

l 29 – GRIVCO INTERNATIONAL SRL

l 30 – GRIVCO SRL

l 31 – COMPANIA CRESCENT COMMERCIAL AND MARITIME LTD (CIPRU)

l 32 – FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU (FUNDATIA CRESCENT)

l 33 – GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SRL

l 34 – FUNDATIA UMANISTA DAN VOICULESCU

Caracatita

Cand romanii se cazneau in 1990 sa stranga 100.000 de lei, pentru a-si infiinta un SRL, Dan Voiculescu infiinta firme cu capitaluri sociale de milioane de dolari si miliarde de lei.

Din sirul lung de firme aflate toate sub controlul omului de afaceri Dan Voiculescu, prezentat si mai sus, se remarca cateva aspecte de-a dreptul socante: capitalul social al firmelor infiintate imediat dupa 1990 depaseste puterea financiara a majoritatii absolute a romanilor. Observati cu ce sume s-au infiintat firmele lui Voiculescu si raportati la valoarea anilor de atunci.

S-au depus miliarde de lei si milioane de dolari, cu titlul de capital social (vezi cazul GRUPULUI INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA GRIVCO SA – 1,8 miliarde de lei, in firma infiintata in 1991; CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA – 1,9 miliarde de lei si peste 7,6 milioane de dolari, firma infiintata de asemenea in 1991).

Voiculescu stapaneste in prezent, pe langa puternicul imperiu mediatic, un si mai puternic imperiu financiar, in care detine o companie aeriana, nenumarate imobile, terenuri, magazine si intreprinderi, deruleaza importuri-exporturi de cereale, animale, lemn, minereuri, produse petroliere etc. Avere ridicata intr-un timp record.

Iata schema deliata a caracatitei CRESCENT – GRIVCO, insotita de capitalul social si obiectul declarat la infiinare. Precizam ca pentru firmele GRIVCO SRL si GRIVCO INTERNATIONAL SA (infiintate prin 1990), care apar ca actionare majoritare in multe din firmele lui Voiculescu, computerul Registrului Comertului, in mod inexplicabil, nu a putut oferi nici un fel de date.

GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA (GRIVCO) SA
J40/3766/1991
Capital social: 1.800.000.000 lei
Obiect: activitatile companiilor de management

GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA-FABRICA DE PORTELAN
J3/1423/1991
Capital social: 0
Obiect: prelucrare lemn, fabricare articole ceramica, comert cu lemn si materiale de constructie

AGENTIA MARITIMA NEDELCU SRL
J13/2588/1992
Capital social: 61.000.000 lei
Obiect: incarcari, descarcari de nave (dana 2 Port Constanta)

GRIVCO AGRO SA
J26/683/1999
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: cresterea bovinelor

OMINVEST SA
J40/21155/1993
Capital social: 100.000.000 lei
Obiect: fabricarea sosete si ciorapi pantalon

GRIVCORELF SA
J40/3001/1997
Capital social: 589.840.000 lei si 80.000 USD
Obiect: comert cu combustibili solizi, lichizi si gazosi

GREEK ROMANIAN AMERICAN EXPLORATION GRAMEX SRL
J40/7783/1999
Capital social: 21.600 USD si 21.600.000 lei
Obiect: extractia si prelucrarea minereurilor feroase

GAZROM BARTER SA
J40/4780/1995
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: comert cu combustibili lichizi, solizi si gazosI

CARPATFOREST SA
J40/5194/1992
Capital social: 207.120.000 lei si 248.451 USD
Obiect: comert materiale lemnoase si de constructie

AIBB-GRIVCO SA
J40/7712/1996
Capital social: 462.500.000 lei
Obiect: transporturi aeriene

GRIVCO AIR
J40/5144/1999
Capital social: 8.536.940.000 lei
Obiect: transporturi aeriene

CAMINA TRUST SA
J40/10138/1995
Capital social: 50.000.000 lei si 27.027 USD
Obiect: lucrari de constructii, inclusiv de arta

CAMINA DVN COMIMPEX SRL
J40/60/1994
Capital social: 2.000.000 lei
Obiect: reparatii ceasuri si bijuterii

BIOPROD SA
J40/12494/1991
Capital social: 23.155.630.000 lei si 1.790.086 USD
Obiect: comert prin standuri si piete

LAREX INTERNATIONAL SRL
J40/16010/1992
Capital social: 65.750.000 lei
Obiect: consultanta pentru afaceri si management; testari si analize tehnice

GRIVCO INTERNATIONAL SA SUCURSALA TÂRGU MURES
J26/642/1996
Capital social: 0
Obiect: lucrari de constructie si arta, intermedieri comerciale, comert cu cereale

BENEFICA SA
J40/27540/1994
Capital social: 70.400.000 lei si 10.000 USD
Obiect: comert cu aparatura electrica (radio/tv) si comert cu bunuri nealimentare

MUTUAL INVEST SA
J40/19540/1994
Capital social: 3.500.000 lei si 384.588 USD
Obiect: intermedieri comerciale

SWISS HOSPITAL SA
J40/28529/1994
Capital social: 2.100.000.000 lei
Obiect: activitati de asistenta medicala si sociala

ROMBELL SECURITIES SA
J40/6505/1995
Capital social: 320.000.000 lei
Obiect: activitati de creditare, intermedieri financiare

GRIVROM INTERNATIONAL SA
J40/22356/1992
Capital social: 2.172.690.000 lei si 1.048.867 USD
Obiect: lucrari de constructii si arta, intermedieri comerciale

REGISTRUL INDUSTRIAL MONITOR SA
J40/5745/1997
Capitalul social: 1.000.000.000 lei
Obiect: prelucrare date, activitati legate de bancile de date

INTACT ADVERTISING SA (RADIO ROMANTIC)
J40/25349/1994
Capital social: 158.000.000 lei si 10.000 USD
Obiect: activitati de radio si televiziune

ANTENA 1 SA
J40/25348/1994
Capital social: 70.400.000 lei si 10.000 USD

JURNALUL SA
J40/2690/1995
Capital social: 25.000.000 lei
Obiect: editarea ziarelor

CORPORATIA PENTRU CULTURA SI ARTA SA
J40/3765/1991
Capital social: 1.967.940.000 lei si 7.640.511 USD
Obiect: editare ziare, carti, reviste, comert cu bunuri nealimentare, difuzare presa

Personajul

Patron al imperiului mediatic INTACT (Antena 1, Jurnalul national, Radio Romantic, etc), Dan Voiculescu se invarte regulat in preajma celor mai inalti demnitari ai statului. A fost prezent de nenumarate ori alaturi de presedintii Ion Iliescu, Emil Constantinescu si iar Ion Iliescu, cat si alaturi de premierii diversi pana la Adrian Nastase, in delegatiile oficiale ale acestora efectuate in strainatate.

Insolitul personaj Dan Voiculescu acrediteaza pretutindeni idea ca a fost un “om obisnuit”, care a avut relatii pur formale cu Securitatea, care nu a facut niciodata parte din vreo structura informativa, operativa sau nu.

Va prezentam in continuare biografia lui Dan Voiculescu, care, desi sustine ca nu a fost ofiter de Securitate niciodata, a detinut posturi ce se incredintau agentilor de mare incredere ai serviciilor secrete ale lui Ceausescu.

– DAN VOICULESCU s-a nascut la 25.09.1946 in Bucuresti, fiul lui Dumitru si Rada Voiculescu;

– cu unul dintre domicilii in Bucuresti, sector 1, soseaua
Kiseleff nr. 22 (in fosta vila a nomenclaturistului Corneliu Manescu) – casatorit la data de 05.08.1972 cu Sofia Lenke Voiculescu, nascuta in 15.05.1948 in Bucuresti, sector 4;

– are trei copii, dintre care doua fete, Camelia Rodica, nascuta la 11.09.1974, si Corina Mirela, nascuta la 13.10.1976;

– absolvent al Academiei de Stiinte Economice, a executat stagiul militar la UM 02328, urmand Scoala militara de ofiteri de intendenta, fiind trecut in rezerva la 30.11.1969. A fost avansat la gradul de sublocotenent, specialitatea 110, la 24.01.1970, prin ordinul MFA nr 0033/970 (livret militar seria ZT 31325);

– la 1.12.1969 a fost angajat economist stagiar la TEHNOFORESTEXPORT Bucuresti, care i-a deschis cartea de munca seria AH nr 57436/8.05.1970, intr-o perioada cand stagiarii nu aveau ce cauta in comertul exterior;

– la 15.08.1970 a fost transferat la ICE VITROCIM, unde, la 1.09.1978, a fost avansat sef birou;

– la 1.03.1982 este tranferat la Camera de Comert si Industrie a RSR

– Oficiul ARGUS (firma a Securitatii, care selecta forta de munca pentru firmele de comert exterior) in functia de director;

– la 1.08.1984 a fost avansat director general al Oficiului ARGUS, functie pe care a detinut-o, conform cartii de munca, pana la data de 1.06.1990, cand, in baza Deciziei A 59/15.06.1990, a fost transferat in interes de serviciu si numit director general al firmei CRESCENT, cu un salariu lunar de 1.800 dolari;

– in perioada 1984 – 1989, cand s-a vehiculat oficial ca Voiculescu a fost directorul general al CRESCENT Bucuresti, Dan Voiculescu apare in cartea de munca drept directorul general al firmei Securitatii

– Oficiul ARGUS (dosarul nr 13761/1992 de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti)

– Dupa 1989, onorabil om de afaceri, politician si chiar si filantrop.

Locul faptei

Strada Aviator Zorileanu nr. 80. Aici functioneaza sub foc continuu cartierul general al firmei CRESCENT si al celor peste 30 de firme si fundatii ale concernului GRIVCO, condus de omul de afaceri Dan Voiculescu.

Fost profesor la Academia de Studii Economice, Dan Voiculescu a cunoscut o ascensiune vertiginoasa din 1982, cand, la Bucuresti, firma cipriota-fantoma CRESCENT, care se ocupa de comert si transport maritim, a deschis o filiala unde acesta a fost numit director general.

Concomitent cu deschiderea acestei filiale, Dan Voiculescu a inceput sa demareze afaceri uluitoare ca anvergura, exportand prin CRESCENT, in tari de pe toate continentele, materii prime si produse cu mare cautare, la niste preturi fara nici o concurenta (arme si compusi ale industriei militare, ciment, alumina, otel, lemn etc).

Legaturile CRESCENT-ului cu departamentul Securitatii Statului (DSS) aveau un numitor comun: conturile secrete, dirijate de la cabinetul 1 al RSR. Aceste conturi erau deschise la Banca Romana de Comert Exterior si se aflau in administrarea unei echipe de inalti functionari bancari.

O parte dintre acesti fosti directori ai BRCE se regasesc azi, deloc intamplator, in calitate de actionari sau administratori in firmele grupului GRIVCO:

CRAINICEAN GHEORGHE, fost vicepresedinte BRCE, azi actionar ROMBELL SECURITIES SA, a caror actiuni sunt controlate de Dan Voiculescu si cateva firme GRIVCO;

DIMA GHEORGHE, fost director al Directiei credite externe si disponibilitati valutare a BRCE, azi actionar si administrator al unui pui al firmei GRIVCO INTERNATIONAL SA;

Dupa decembrie 1989, o mare parte din securistii de la ICE Dunarea au devenit asociati alaturi de Dan Voiculescu, in firmele GRIVCO, unul dintre ei fiind Mihai Lazar, actualul gestionar executor al averii lui Voiculescu.

Afacerile Securitatii

Prezenta permanenta a lui Dan Voiculescu in birourile ICE Dunarea, de pe str. Varsovia, din Capitala, cea mai puternica firma a Securitatii, era o nebuloasa chiar si pentru ofiteri cu functii inalte. Se stia ca Voiculescu se bucura de cea mai inalta protectie, dar nimeni nu stia la care nivel al ierarhiei statului.

(va urma)

Share