Operaţiunea sub steag fals PSD a reuşit Pachetul “Sprijin pentru România”

Share

Operaţiunea sub steag fals PSD continuă atacarea bugetului de stat al României, exact ce-şi doreşte Rusia lui Putin acum.

Premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au anunţat datele Pachetului “Sprijin pentru România”.

Acest program de asistare socială a românilor este o nouă greşeală făcută de Guvern şi de PNL, în timp ce PSD continuă să submineze bugetele ţării.

download Programul “Sprijin pentru România”

1. Au trecut 10 ani de când PNL s-a înscris în hora politicii pe poarta PSD. Am explicat atunci că aceea era o mare eroare politică din partea PNL, condus atunci de Crin Antonescu. Greşeala se repetă acum. În 10 ani, PNL nu a învăţat nimic din greşelile trecutului.

2. PSD continuă să sape la rădăcina bugetului de stat, slăbindu-l cu pomeni prelectorale. În acelaşi timp, spune, cu o terminaţie golănească: “Este evident faptul că PSD a lucrat la cele mai multe dintre măsuri, despre ce vorbim?”, arogându-şi meritele pentru viitorul dezastru..

Când acest se va produce, PSD va spune PNL, implacabil (şi are dreptate): “Am fost în asta împreună, sunteţi responsabili şi dv.!”.

3. În situaţia geostrategică actuală, mai mult decât oricând, România trebuie să mizeze pe investiţii, ca să se întoarcă la buget bani, din taxe şi impozite.

Mai mult, România este obligată să mizeze pe investiţii în înzestrare militară, pe termen scurt, mediu şi lung. Suntem într-un război asimetric cu Rusia.

În loc să facă asta, cheltuie bani pe pomeni, care vor produce augmentarea inflaţiei, deja existente şi slăbeşte capacitatea ţării de a reacţiona bugetar. Din acest punct de vedere, în timp ce declarativ PSD pare un partid pro-european şi pro-NATO, în fapt se comportă ca o operaţiune sub steag fals a Rusiei.

Pprogramul ”Sprijin pentru România” oferă soluţii de protecţie pentru cetăţeni şi economie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

”Programul de guvernare, în baza căruia am fost învestiţi de Parlamentul României, are în centrul său cetăţeanul. Coaliţia de guvernare, prin Guvernul României, are datoria să vină cu soluţii la problemele oamenilor şi ale mediului economic, mai ales într-o perioadă dificilă, aşa cum este cea pe care o traversăm.

Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ, are în vedere trei obiective: susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale şi solidaritate între generaţii. Nimeni nu va fi lăsat în urmă.

Creşterea preţurilor la alimente şi produse de bază, majorarea dobânzilor pentru creditare, efectele crizei energetice îi afectează pe cetăţeni, iar consecinţele sunt resimţite mai ales de categoriile vulnerabile. Acestora se adaugă grija pentru păstrarea locurilor de muncă.

Măsurile incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”, promovat de coaliţia de guvernare, răspund acestor probleme”, a declarat premierul.

Principalele măsuri prezentate de premier:

Sprijin pentru economia României

Consultările permanente cu mediul de afaceri, în cele patru luni de guvernare, ne-au semnalat în timp real problemele economice. Împreună cu organizaţiile de business am identificat soluţii de stimulare a investiţiilor, păstrare a locurilor de muncă şi încurajarea creării altora noi.

Guvernul încurajează investitorii români şi străini să dezvolte proiecte în România, ţară sigură şi ferm angrenată în procesul de modernizare.

Iar o economie dezvoltată oferă resurse pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi pentru servicii publice mai bune, pentru cetăţeni.

Beneficiari ai măsurilor: IMM-uri, Marii investitori, Transportatori şi distribuitori, Investiţiile publice în derulare – economia României

300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi, din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat ajutor de până la 400.000 de euro/firmă, pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilităţi.

DE LA 1 IUNIE

Investiţiile reprezintă motorul creşterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro, pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim despre acordarea de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor, în valoare de peste 1 milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională. Cu perspectiva de continuare.

DE LA 1 MAI

Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor avem în vedere o schema de sprijin dedicată. 300 de milioane lei vor fi direcţionate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.

Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibil, punem în aplicare un mecanism de sprijin prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litru de carburant.

Aproximativ 4.000 de firme vor beneficia de acest mecanism.

Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje.

Tot pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde lei în 2022 pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare. O masura OUG saptamana asta – 2,5 mrde si in doua saptamani a doua – 2,7 mrde lei. Jumatate din suma fonduri UE.

Două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă şi crearea altora noi: Angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu, până la sfârşitul anului de la 1 mai. 450 milioane lei, SHURE – fonduri UE.

AGRICULTURA – Sprijin pentru agricultura României

Măsurile de susţinere a agriculturii, un domeniu strategic pentru România, reprezintă un rol esenţial pentru Guvern şi coaliţia de guvernare.

Vor beneficia de aceste măsuri: Fermieri, IMM-uri din sectorul agricol şi industria agro-alimentară, toţi cetăţenii prin garantarea securităţii alimentare

Alocăm 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România; Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate. – 1 iunie începe

300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermieriii români – termen 30 iunie încheierea contractelor de finanţare

Salariul minim în agricultură şi industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţiilor) – se aprobă săptămâna viitoare in Parlament

Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ UNIREA – integrator de programe naţionale în agricultură – de la 1 august, de la bugetul de stat.

SOCIAL – Sprijin pentru cetăţenii României, Protejăm cetăţenii de creşterea preţurilor

Aceste vremuri dificile impun solidaritate şi sprijin acordat mai ales oamenilor care au cea mai mare nevoie de susţinere

Românii cu venit mediu lunar mai mic de 600 lei: familiile cu 2 copii şi monoparentale

Pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei

Persoanele cu dizabilităţi

Persoanele cu venit minim garantat

Elevii cu burse sociale

Românii cu salariul minim

Angajaţii care primesc tichete de masă

Pacienţii din spitale

Românii cu credite la bănci

Pachetul decis astăzi oferă următoarele soluţii:

 1 miliard euro- 50 la suta fonduri europene – Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni pentru:

Familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună

Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună

Persoanele cu venit minim garantat

Persoanele cu dizabilităţi

Intra in vigoare la 1 iunie.

 Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri şcolare pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine. Valoare totala 33 milioane euro.

4,7 milioane de români vor beneficia de vouchere în 2022

 200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntară scutită de taxe)

 Valoarea tichetelor de masa creşte cu 50% – de la 20,17 lei la 30 de lei

 Dublăm norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoare totaa 270 milioane lei.

PROTECŢIA COPILULUI – Sprijin pentru copiii României

Vom majora drepturilor acordate copiilor din sistemul de protecţie specială, inclusiv celor cu dizabilităţi care se află în acest sistem, precum şi mamelor din centrele maternale.

Vor beneficia 47 mii copii, valoarea totală pachet sprijin 86 milioane lei.

 Alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 lei cât este acum la 16 lei/zi, respectiv de la 16, 6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârsta copilului

 Sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei

 Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite

 Alocaţia lunară de plasament creşte de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, de la 945 de lei, la 1.350 de lei lunar

FAMILIE – Sprijin pentru familiile României

 Ne asumăm implementarea unei politici publice de creştere a natalităţii, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Extindem numărul persoanelor care pot aplica de la 300 la 5.000 în 2022. Valoare 100 milioane lei.

TINERI – Sprijin pentru tinerii României – 500 milioane lei, garantii de stat.

2022 este anul Tineretului în România.

Avem în vedere

 Programul Family start pentru tinere familii – garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat pentru plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe

 Programul naţional Student Invest – garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti.

”Trăim într-o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Creşte inflaţia în zona euro şi acest lucru va afecta toate economiiile europene. Statul are obligaţia de a ajuta toţi cetăţenii, trebuie să intervină şi în economie şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale, dar acolo unde este nevoie este obligat să intervină.

De aceea, aceste măsuri au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate, pe termen mediu şi pe termen lung, sunt şi măsuri imediate”, a declarat Kelemen Hunor, al doilea dintre liderii coaliţiei care a luat cuvântul.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat planul Coaliţiei de sprijin pentru România, arătând că acesta a fost întocmit „pentru a pune din nou România în mişcare”.

„Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri. Din punctul nostru de vedere jumătăţile de măsură pur şi simplu nu sunt suficiente. (…) Nu mai avem timp se politică sterilă, ci să oferim răspunsuri la problemele românilor”, a declarat Ciolacu, primul dintre liderii coaliţiei care a luat cuvântul.

Potrivit acestuia, planul are o valoare de 17,3 miliarde lei, suma fiind dublă faţă de cea alocată pentru sprijinirea populaţiei în timpul pandemiei şi nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea economiei.

Adresându-se în final celorlalţi lideri din partidele de coaliţie, Ciolacu a precizat că îi pare bine că a decis să li se alăture, în coaliţie.

Share