Obligaţiile pe DDA, reţinute şi plătite de angajator (Mediafax)

Share

Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedură aprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

citeste si:
Emil Boc, învins de autori (Adevarul)
Ministrul Muncii: Angajatorii vor reţine CAS pe drepturi de autor (EvZ)
Calculul contribuţiilor pentru drepturi de autor va începe de la venitul brut minus 20% (ZF)
Ministrul Muncii: Obligaţiile pe drepturi de autor vor fi stopate la sursă din 13 septembrie (VIDEO) (Antena 3)

“Lucru cel mai important pe care l-am corectat şi va funcţiona începând de luni este cel legat de stoparea la sursă. După publicarea Ordonanţei, cel care este plătitorul va face declaraţia şi plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de autor”, a spus Botiş.

El a arătat că în cazul angajaţiilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale.

descarca aici proiectul de ordonanta de urgenta

De asemenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.

Botiş a explicat că angajaţii care au salarii şi primesc cu reguralitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vor plăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar.

Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, prevede că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale… citeste tot aici

Share