Noua Lada Vesta, fără airbag-uri, costă cât un BMW low end

Share

Producătorul rus de mașini AutoVaz a lansat noua Lada Vesta, fără airbaguri și multe alte dotări tehnice, imposibile, ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Autoturismul are un motor de 1.6 litri, cutie manuală 5 viteze, iar preţurile sunt negociabile în fiecare oraş, între 33.000 şi 43.000 euro, la cursul oficial al rublei, potrivit analistului Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

Modelul precedent, realizat în anul 2015, costa circa 8.000 euro și beneficia de dotările unei mașini vestice. Nu este clar cine va cumpăra acum această maşină stranie, foarte scumpă şi, simultan, revolută.

La un asemenea preţ… în România, BMW vinde cel mai nou model Seria 3 începând de la un preţ mai mic: un BMW Seria 1 porneşte de la 29.630 de euro, un BMW Seria 2 coupé de la 37.783 de euro, iar un BMW Seria 3 Sedan de la 40.817 euro.

Producția Lada de la principala uzină din Togliatti a fost oprită mai mult de două luni, după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Compania rusă trebuie să se descurce fără know-how-ul Renault și fără cele 20% dintre componente, care erau aduse din străinătate.

Ca urmare a sancțiunilor care au afectat grav industria auto, Rusia a simplificat puternic normele de fabricație auto de pe teritoriul său și a autorizat producția de mașini fără airbag-uri, dar și fără sistem ABS.

Aceste simplificări au fost adoptate prin decret, la jumătatea lunii mai.

Mai mult, pot fi produse mașini și fără dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranță, cel care menține centura blocată în timpul unui accident.

Același decret relaxa semnificativ și normele de mediu pe care trebuie să le respecte mașinile noi, ceea ce înseamnă o revenire la normele de la nivelul din 1988, când URSS încă exista.

Share