Nicuşor Dan: “Statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic”

Share

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan atrage atenţia asupra unui lucru previzibil. Cei ce trăiesc în clădirile cu risc seismic trebuie să finanţeze consolidarea.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că susține ideea acordării de credite pe termen lung și fără dobândă proprietarilor clădirilor care prezintă risc seismic ridicat, el considerând că “statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic”.

Nicușor Dan susține că, pentru Bucureșți, monopolul deținut de Compania municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a făcut ca prețurile să crească în acest domeniu, însă crede că, după desființarea companiei, tarifele percepute pe piața liberă pentru consolidarea clădirilor vor fi mai mici.

“Ministerul Dezvoltării are în dezbatere publică o ordonanță de urgență cu privire la consolidarea clădirilor cu risc seismic care să înlocuiască cu totul mecanismul Ordonanței de Urgență 20/1994. În opinia mea, este o chestiune esențială în această dezbatere, care este mecanismul financiar.

În orice caz, există – și am avut o discuție ieri, înainte de dezbaterea de la Academie, am avut o discuție cu ministrul Dezvoltării – există disponibilitatea Guvernului de a demara efectiv acest proces de consolidare inclusiv către proprietarii din clădiri private care sunt cei mai mulți.

Această ordonanță a fost lansată în dezbatere, suntem în dezbatere de trei săptămâni. Foarte multă lume, inclusiv administrația noastră a consolidării clădirilor cu risc seismic a trimis observații pe acest text.

La un moment dat, când o să ajungem să avem un punct de vedere comun, o să vedem și mecanismul de finanțare. În opinia mea, dar e doar o opinie la acest moment, trebuie să păstrăm mecanismul de împrumut fără dobândă pe 25 de ani.

Pentru că, în opinia mea, statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic, inclusiv cele cu proprietari privați. (…) Mecanismul cel mai eficient este ca, prin împrumuturi pe care statul român să le garanteze, proprietarii să trebuiască să le ramburseze fără dobândă, într-un număr mare de ani, în 25, spre exemplu”, a afirmat Nicușor Dan.

Întrebat dacă crede că proprietarii apartamentelor din blocurile vechi ar fi de acord să se împrumute, pentru a-și consolida locuințele, cu sume egale cu valoarea apartamentelor în care trăiesc, primarul general a explicat că prin consolidare valoarea economică a construcției crește cu mai mult decât investiția în consolidarea clădirii.

“Din punct de vedere economic, să-ți consolidezi clădirea în care stai este o afacere. Noi am avut o problemă cu monopolul pe care Compania municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic l-a făcut pe piață, astfel încât prețurile s-au dus (în sus – n.r.) foarte mult.

Eu sunt pentru închiderea acestei companii și pentru a merge către piață și să vedeți că prețurile or să mai scadă. Nu e ieftin să consolidezi, asta e clar, numai că valoarea economică a construcției crește cu mai mult decât costă consolidarea și, dacă ai posibilitatea să plătești asta în 25 de ani, e un mecanism foarte bun”, a adăugat Nicușor Dan.

Share