home ECONOMIE Motoare electrice – ce trebuie să ai în vedere pentru o alegere potrivită

Motoare electrice – ce trebuie să ai în vedere pentru o alegere potrivită

Share

Tehnologia de care suntem înconjurați ne ușurează considerabil existența. Numeroase activități se bazează pe utilaje și echipamente care sunt acționate de motoare electrice, însă cum pot fi acestea alese corect? Răspunsurile se găsesc la specialiști, ca de fiecare dată. Criteriile de care trebuie ținut cont în alegerea unui motor electric ne sunt exemplificate de către experții de la Braco MES (www.bracomotoareelectrice.ro).

Înainte de a trece la achiziție, trebuie avută în vedere o serie de aspecte care vor determina utilitatea motorului electric ales. Iată care sunt detaliile ce contează pentru a ne asigura că un motor electric a fost ales corespunzător:

  1. Tensiunea de alimentare

În acest caz poate fi vorba de motoare electrice monofazate sau trifazate. Chiar dacă în variantă standard majoritatea produselor din categoria motoare electrice sunt monofazate, există echipamente, utilaje sau anumite situații specifice în care sunt necesare motoare electrice trifazate.

  1. Puterea motorului electric

O atenție deosebită trebuie acordată puterii motorului electric, întrucât se dorește eficiență din punct de vedere al consumului de resurse, obținând în același timp și randamentul dorit. Dimensionarea corectă a puterii motorului electric va dicta astfel alegerea.

Subdimensionarea puterii motorului electric nu va aduce decât un consum suplimentar de energie, acest lucru fiind valabil și în situația inversă. Un motor supradimensionat din punct de vedere al puterii va avea implicit un consum mai ridicat, chiar dacă aplicația pentru care este utilizat nu necesită o putere atât de mare.

  1. Turația oferită de motorul electric

Acest parametru influențează la rândul său eficiența și randamentul oferit de motorul electric ales. Pentru unele aplicații sunt necesare motoare electrice care funcționează la turații mai scăzute – benzile transportoare sau scările rulante sunt doar două exemple edificatoare în acest sens. În cadrul altor echipamente însă sunt necesare valori mai ridicate ale turațiilor – utilajele destinate prelucrării metalelor sau ventilatoarele industriale se înscriu în lista acestora.

În funcție de specificul aplicației se va alege și motorul electric care poate să ofere turația dorită, în așa fel încât eficiența dispozitivului să fie la cote maxime.

  1. Necesar de ventilație suplimentară

În cadrul aplicațiilor în care motoarele electrice funcționează la turații joase poate să apară riscul de supraîncălzire. Astfel de motoare trebuie să fie echipate cu sisteme de ventilație auxiliare, în așa fel încât să fie evitată supraîncălzirea sau chiar arderea motorului.

  1. Protecții suplimentare

Alegerea motorului electric potrivit trebuie făcută ținând cont și de mediul în care acesta va funcționa. În unele cazuri este vorba despre medii cu umiditate ridicată, cu praf sau în care temperaturile sunt extreme. Motorul electric va trebui astfel ales ținând cont și de protecțiile de care dispune, pentru a rezista și a funcționa optim, fără să existe riscul de defecțiune.

Odată ce sunt avute în vedere toate aceste criterii, alegerea motorului electric potrivit nu mai constituie o provocare atât de mare. Cei interesați pot găsi o gamă variată de motoare electrice în cadrul website-ului www.bracomotoareelectrice.ro, atât în versiuni de serie, cât și realizate după specificații exacte, personalizate, pentru a se plia pe orice necesar.

Citeşte şi
Prezent astăzi la evenimentul „Quo Vadis - Piata de asigurări in 2019” organizat de DC
Banii de la Trezorerie sunt un buffer care ajunge pentru o perioadă limitată de timp.
Rapiditatea, profesionalismul medicilor, serviciile integrate si tehnologia de ultima generatie care sa asigure tratamente complexe
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică pe Facebook că Produsul Intern Brut al României
Prezent astăzi la evenimentul „XPRIMM Time for business - Provocările anului 2019” Cristian Roșu -
Asigurătorii sancționați de Consiliul Concurenței au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare atât înainte
Parlamentul European începe anul în forţă cu o iniţiativă care afectează direct Cabinetul Vioricăi Dăncilă,
Mai multe personalități ale societății civile din toate cele opt județe din Moldova au anunţat
Deficitul comercial al României a avansat cu 18,2% în primele 11 luni ale anului trecut,
S-a demonstrat ca de cele mai multe ori cand urmeaza sa amenajezi o locuinta, baia
Share