home POLITICA Miza jocului electoral. Cine ia mai multe voturi de la tenorii PNL și PSD

Miza jocului electoral. Cine ia mai multe voturi de la tenorii PNL și PSD

Share

Miza jocului electoral care urmează, în lunile ce vin, este simplă: ce partide mici iau mai multe voturi de la partidele mari de pe același segment electoral?

Pe segmentul electoral al PSD, din motive pe care nu le voi detalia aici, a apărut un aspirator de voturi: Pro România. La fel, pe segmentul electoral de dreapta, a apărut un alt aspirator de voturi: PMP.

Pro România, conform măsurătorilor institutelor de sondaj, pare mai bine plasat, ca opțiuni de vot, decât PMP. Pe de altă parte, PNL este la peste 10 procente în fața PSD. Așadar, grosso modo, PNL pare avantajat deocamdată, de acest joc electoral.

În planul mare, național al registrului de tactici de campanie, PNL pare să iasă câștigător. În plan microelectoral, PSD ar fi, localizat, avantajat de desfășurarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

Cazul-şcoală este cel bucureștean. PSD s-a implantat puternic în structurile administrative ale Capitalei și și-a creat un nucleu dur de electorat captiv.

Este interesant de văzut dacă trendul național al Pro România se va replica în București, unde aceasta ar putea fi șansa Dreptei.

Nicușor Dan, peste Gabriela Firea, ar trebui să fie mai accentuat peste ea și să ia distanță faţă de aceasta, dacă Firea va pierde mai multe voturi la candidatul Pro România, decât Nicușor Dan la candidatul PMP.

Aparent intangibilul Robert Negoiță, la Sectorul 3, ar deveni friabil electoral dacă PSD reușește să-i rupă jumătate din opțiunile electorale, dar Adrian Moraru, candidatul Dreptei, are dezavantajul că nu este marketat electoral deloc în Sectorul 3. Mihail Neamțu, din partea PMP, ar putea să-i aspire din voturi. De urmărit câte procente.

Clotilde Armand este cunoscută în Sectorul 1, pare a avea o intenție de vot bună, însă Dan Tudorache are un electorat captiv puternic, augmentat cu alegătorii ce sustin Rapid București. Aici este însă o incongruență structurală de segment electoral, pentru că majoritatea acestora este peste linia ferată, în Sectorul 6, în Cartierul Giuleşti.

Candidații USR din sectoarele 2 și 4, Radu Mihaiu și Simona Spătaru, au dezavantajul lipsei notorietății publice. De urmărit dacă Mihaiu va fi susținut de PNL Sector 2, dominat de blatistul PSD, Dan Cristian Popescu.

Simona Spătaru se va confrunta cu cel mai bun primar PSD bucureștean, Daniel Băluță, legat de care va trebui să pistoneze constant pe conversia frumoaselor contracte verzi ingenioase de lucrări publice în bani pentru interlopă.

Cel mai tânăr candidat al Dreptei, Cristian Băcanu, are o misiune dificilă cu Daniel Florea, pesedistul care s-a marketat puternic în Sectorul 5, cu pomeni fără număr din bani publici.

În fine, Ciprian Ciucu va avea o competiție dură, la Sectorul 6, cu Gabriel Mutu (PSD), care de asemenea a fost izvor de pomeni pe bani publici.

Factorul de fragmentare electorală, repet, va fi dat de cât vor aspira PMP și Pro România din electoratul de dreapta, respectiv de stânga.

Statistic, PNL și USR PLUS ar ieși câștigători în ansamblu, dar, localizat, situațiile punctuale ar putea să facă diferența.

Share