Mituleţu, şeful AEP, a a încercat să obţină ilegal date confidenţiale

Share

Constantin Mituleţu Buică ar fi încercat în anul 2016, înainte de alegerile locale, sa intre in posesia unor date confidentiale din sistemul AEP privind identificarea expertilor electorali. Buica a devenit presedinte al AEP cu sprijinul PSD.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Sunt spusele lui Cristian Petraru, fost sef al Departamentului de Organizare a Proceselor Electorale din cadrul Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Cristian Petraru a fost audiat la Comisia de investigare a fraudelor de la alegerile din 26 mai. La un moment dat, el a mentionat ca in trecut s-au facut presiuni privind datele detinute de AEP.

Intrebat de un reprezentant al Opozitiei, Petraru a facut dezvaluiri extrem de grave. Actualul sef al AEP, Constantin Mituleţu Buica, ar fi incercat ilegal, in anul 2016, pe cand era vicepresedinte al AEP, sa intre in posesia listei cu numele expertilor electorali.

„Am avut un incident de securitate in 2016, inainte de alegerile locale, cand se folosea pentru prima data sistemul nou. Domnul Mituleţu Buica s-a dus la un subordonat al meu cu un stick si a zis ‘Vreau si eu baza de date cu expertii electorali’. Vorbim de peste 70.000 de oameni.

Omul ala s-a speriat, a venit la mine, si imediat m-am dus la el in birou si i-am zis ‘in primul rand ca nu este elegant sa treaca peste mine, pentru ca e responsabilitatea mea si, doi, i-am explicat ca un astfel de document, cat am eu drept de semnatura nu va pleca de la mine decat cu un traiect de hartii foarte bine aprobate’. Era vicepresedinte la vremea respectiva, i-am zis ‘te duci la presedinte, ii faci o nota in care ii spui de ce iti trebuie datele alea, presedintele o sa-mi faca mie o nota in care ii explic care sunt riscurile legate de iesirea pe un stick a acestor documente si daca iti da aprobarea avem cu totii acoperire’”, a declarat Petraru.

El a mentionat ca Mituleţu Buica a renuntat apoi sa intre in posesia acestor date: „Nu s-a produs, a fost doar o incercare, datele nu au iesit”.

Vezi marturia lui Petraru de la momentul 01.30.00:

Din randul expertilor electorali sunt desemnati, prin tragere la sorti, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora. Persoanele inscrise in Corpul expertilor electorali participa automat la tragerile la sorti efectuate de Autoritatea Electorala Permanenta, la toate alegerile, fara indeplinirea altor formalitati.

Iata atributiile expertilor electorali, conform site-ului AEP:

Constantin Mituleţu Buica a fost numit sef al AEP in luna februarie, la propunerea PSD. Anterior, el detinea functia de secretar general al AEP. In iulie 2019, dupa alegerile europarlamentare, Constantin Mituleţu Buica a propus Parlamentului destituirea a doi directori din institutie: Gabriel Sauca (Directia de Coordonare a Sistemului Informational Electoral National) si Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale).

El a sugerat ca cei doi sunt vinovati de „fraudele” de la alegerile pierdute rusinos de PSD.

„Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmarirea actiunilor pe care trebuiau sa le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezulta, dar suspiciuni clar, atata timp cat nu au urmarit, nu avem documente, nu avem avize“, a spus atunci Buica.

Petraru a mentionat, astazi, ca in acest moment are „biroul sigilat”.

Share