home ECONOMIE Minciunile vor ucide moneda euro

Minciunile vor ucide moneda euro

Share

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Reunindu-se în secret pentru a vorbi despre criza grecească, în 6 mai, mai mulţi miniştri de Finanţe ai Uniunii Europene au dat lovitura de graţie încrederii pe care cetăţenii o aveau în guvernele lor. Nu aşa vom salva moneda euro, previne Süddeutsche Zeitung.

Rar am văzut politicieni care să acţioneze atât de iresponsabil ca vinerea trecută. La Berlin, Bruxelles, Paris, Roma şi Luxemburg s-a tăcut, s-a înşelat şi chiar s-a minţit pe faţă.

foto: LATUFF via worldpoliticaleconomy

Şi toate astea numai pentru a păstra secretă o întâlnire a unor miniştri de Finanţe la care, cum s-a spus ulterior, s-au schimbat doar câteva păreri în legătură cu Grecia care se afundă tot mai mult în criză, dar nu s-au luat niciun fel de decizii.

Guvernele statelor membre ale zonei euro au reuşit în doar câteva ore să irosească ultima brumă de încredere pe care cetăţenii o mai aveau în acţiunile lor de salvare.

Cine să creadă de acum încolo că grecii nu vor să iasă în niciun caz din uniunea monetară, dacă politicianul responsabil de grupul euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, execută această manevră de înşelăciune?

Mai întâi el dezminte în scris că miniştrii de finanţe s-au întâlnit în Luxemburg. Apoi, el a jurat public credinţă grecilor. În cele din urmă aflăm că el personal i-a invitat pe colegi.

Falimentul Greciei, realitate sau manipulare?

Fiecare cetăţean interesat în oarecare măsură de politică se va întreba acum mirat sau supărat cât de dramatică este situaţia Greciei… citeste tot pe Presseurop

Share