Mincinoşii

Share

Se apropie, tropăie, bate din picioare, freamătă de nerăbdare ziua în care cei care au votat azi cu USL, mulţi, puţini, îşi vor muşca din pumni şi vor spune: “Dumnezeule, ce prostie am făcut şi cu ce hrăpăreţi lipsiţi de scrupule ne-am cadorisit”.

Se apropie, tropăie, bate din picioare, freamătă de nerăbdare ziua în care aceiaşi oameni care au votat USL îşi vor aminti de vremurile de prosperitate (relativă, evident) în care unul, Boc pre numele său, era prim-ministru şi toţi românii aveau impresia că democraţia, statul de drept, pluralismul, limbajul public european, elevat, civilizat erau bunuri ireversibile, definitiv câştigate de naţiunea română.

Se apropie, tropăie, bate din picioare, freamătă de nerăbdare ziua în care aceia care acum dacă se revoltă au impresia că au mai mult de pierdut decât de câştigat vor descoperi atunci, în acea zi, că au mult mai mult de câştigat decât de pierdut.

Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul de alocare a 6% din PIB pentru educaţie

Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, o cotă de finanţare care nu a fost niciodată alocată sistemului de învăţământ de la impunerea prin Legea Educaţiei a acestei măsuri.

Afectaţi direct: toţi lucrătorii din învăţământ, instigaţi din anul 2009 contra cabinetelor de centru-dreapta şi a lui Băsescu. Aceşti oameni vor spune: “Era mai bine înainte”.

Guvernul nu va acorda nici în 2013 tichete de masă, va sista în continuare indemnizaţiile revoluţionarilor şi va păstra angajările îngheţate

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor

Afectaţi direct: bugetarii şi revoluţionarii de carton ai lui Mircea Dogaru, care deja mârâie nemulţumiţi. Lor li s-a spus: “Boc şi Băsescu v-a luat, noi vă vom da imediat ce ajungem la putere”. Nu au dat şapte luni de Cabinet Ponta şi nu vor da nici acum, că nu au de unde. Au fost promisiuni electorale fără acoperire.

Şi aceşti oameni vor spune în scurt timp: “Era mai bine înainte”. Iar ceilalţi, care nu au bus botul la slănina promisă şi au înţeles despre ce este vorba, vor sta în case şi se vor uita cu tristeţe fix la “uslamiştii” care strigau “Jos Băsescu!” cum scandează exoftalmic, în stradă, “Jos USL!”.

Ponta: Autorităţile locale decid nivelul taxelor – le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Afectaţi direct: toţi românii. Autorităţile locale, dominate de USL, vor decide mărirea taxelor locale, iar aceasta va duce la colectarea unor sume mai mici de bani. Oraşele mai sărace se vor îndrepta spre faliment, iar celelalte vor avea probleme mari cu bugetele dezechilibrate.

Este elementar în economie că, atunci când îngustezi baza de impozitare, scazi veniturile din impozite. Este baza teoriei liberale. Dar ce poţi să ceri doctrinar de la un guvern de stânga? Exact asta se întâmplă acum în Franţa.

Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină, începând cu ianuarie 2013

Accizele la motorină vor urca începând cu anul viitor de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă, operaţiunea fiind avizată miercuri de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Aici lucrurile pot să nu fie atât de grave pentru şoferi. Pe carburanţi, cererea este neelastică. Aceasta înseamnă de această dată că preţurile carburanţilor la pompă pot rămâne neschimbate şi diferenţa de creştere a accizei poate fi absorbită în preţ de către companii.

În schimb, acestea vor suferi din micşorarea profiturilor, dacă nu vor putea mări preţurile pe potrivă. Ceea ce iar ar putea să facă, tocmai pentru că cererea este neelastică.

Guvernul cere plata impozitelor mai devreme, până pe 21 decembrie, motivând că de Crăciun nu se lucrează

Guvernul devansează în premieră termenul de plată a taxelor şi impozitelor scadente pe 25 decembrie, motivând că ziua de Crăciun este nelucrătoare, astfel că firmele şi populaţia vor fi obligate să depună declaraţiile de impunere şi să realizeze plăţile până pe data de 21 decembrie.

Aşa, şi? Dacă nu lucraţi până pe 15 ianuarie, când vă veţi trezi din beţia tradiţională de Revelion, luaţi şi un bonus pentru asta, ca să aveţi şi voi de-un porc, acolo.

Uimitor este cu câtă rapiditate iau aceste măsuri cei de la USL. Este un semn clar că vistieria e goală deja. S-au dus banii. Pomenile electorale au costat, iar acum nu mai suntem în toamna anului 2008, când în campania electorală Tăriceanu dănţuia pe gologani, aruncând în populaţie cu cârnaţi bronzaţi, acum e criză, banii sunt scumpi şi rari, iar pieţele s-au contractat.

Următorul pas (avea dreptate Mircea Marian aseară, la Robert Turcescu) al Guvernului va fi să mute banii de investiţii în acoperirea găurilor bugetare.

Apoi va muta şi mai mulţi bani alocaţi pentru investiţii spre pensii şi salarii ale bugetarilor. Apoi vor începe să întârzie plăţile acestora. Apoi vor începe să nu mai fie date. Iar atunci vor fi aproape create condiţiile pentru ca USL să piardă puterea şi să se compromită politic definitiv.

Pentru că atunci aceia care nu au mers la scrutinul din 9 decembrie, neinteresaţi de politică şi convinşi că “toţi sunt la fel şi noi oricum o ducem la fel şi cu unii, şi cu alţii, care sunt o apă şi-un pământ”, precum şi cei ce au votat USL, vor descoperi că au foarte mult de pierdut şi aproape nimic de câştigat.

Iar când tuturor acestora li se vor lipi burţile de şira spinării, poate prin vara lui 2013, când electorii “uslamiştilor” nu vor mai avea nici doi lei să se ducă la bodegă să radă o bere ieftină, USL va fi măturat de la putere. Exact de către aceia ce i-au pus acolo.

Share