home CULTURA, POLITICA Menestrelul comunismului dinastic sau cine a fost Adrian Paunescu (Tismaneanu)

Menestrelul comunismului dinastic sau cine a fost Adrian Paunescu (Tismaneanu)

Share

Atunci cand si-a inceput cariera poetica si jurnalistica, in a doua jumatate a anilor 60, Adrian Paunescu se visa un Evgheni Evtusenko, un bard antistalinist al Romaniei.

Il sustinea pe Ceausescu cu fervoare, dar stia sa simuleze (ori poate ca era sincer pe atunci) un fel de prospetime a viziunii poetice, un simt al justitiei si o indignare clocotiroare in raport cu meschinariile birocratiei culturale.

I-a cultivat pe Eugen Jebeleanu si pe Geo Bogza, a fost prieten cu Nichita Stanescu, cu Cezar Baltag, cu Ioan Alexandru si cu Alexandru Ivasiuc, avea o energie vulcanica, devenita legendara.

Se declara anti-stalinist si poate ca si era la vremea aceea. Volumul “Istoria unei secunde” includea poeme ce pareau contestatare (“Rugaciunea lui Alfa catre Omega”). Ca redactor-sef adjunct al “Romaniei Literare” incuraja experimentele literare si publica interviuri ce pareau eretice.

Imi amintesc, de pilda, un dialog publicat prin 1970 cu seful planificarii din epoca, Maxim Berghianu. La intalnirile lui Ceausescu cu scriitorii era printre cei care nu ezitau sa puna intrebari incomode. Totul insa sub semnul devotamentului pentru socialism, revolutie si partid.

Paunescu din acea perioada reproducea iluziile revizionismului est european din perioada revolutiei maghiare si a liberalizarii poloneze. Era tarziu, dar nu era nici inutil, nici absurd. Ar fi putut merge mai departe in acea directie, ar fi putut coagula un grup de actiune intelectuala care sa sfideze dictatura.

Nu a facut-o, a preferat pactul cu puterea si avantajele ce decurgeau din el. S-a mutat intr-o vila superba pe strada Sandu Aldea, se intanea cu odraslele potentatilor epocii cu care juca ping-pong si punea tara la cale. Le dedica poeme adulatoare.

A ajuns in Statele Unite cu o bursa in cadrul programului international de la Universitatea Iowa. Din jurnalul poetei Constantei Buzea (prima sa sotie), reiese ca America l-a nelinistit, l-a speriat, i-a creat un profund, irepresibil disconfort., A facut un interviu cu Mircea Eliade care a provocat multe discutii.

Dupa ce i-a promis profesorului de la Universitatea din Chicago ca acel interviu (primul, dupa stiinta mea, acordat de Eliade unui scriitor/jurnalist din Romania comunista) ca textul ori va apare integral, ori nu va apare, si-a incalcat angajamentul. Nu si-a cerut niciodata scuze (Monica Lovinescu a comentat acid in epoca episodul).

Discutia a aparut ciuntita, fara semnalarea pasajelor ce lipseau. Paunescu se transforma nu doar fizic (devenea obez vazand cu ochii), dar si psihologic. Relatiile cu puterea ajunsesera simbiotice… citeste tot aici

Citeşte şi
Din punctul nostru de vedere, controlul asupra CES (care a fost întotdeauna o dorinţă a
La momentul apariţiei Armaghedonului Oligarhilor, Dinu Patriciu era cel mai puternic (sau unul dintre cei
Cotidianul EVZ ar putea fi preluat de Niro, pe numele lui adevărat, Nicolae Dumitru, fondatorul
Unirea Basarabiei cu România ar fi un fapt tot atât de natural precum a fost
Postul de radio Sport Total FM, cumpărat în decembrie de Robert Turcescu şi Bobby Păunescu,
Jurnalistul Vlad Petreanu a anunţat, joi, pe blogul personal, că a demisionat din funcţia pe
Mai multi angajati SPTFM au fost anuntati ca nu se va mai conta pe ei,
Lasati-l pe Paunescu sa se odihneasca. Despre valoarea poeziei sale (ca despre talent de artist
"Sunt acţionarul majoritar la Sport Total FM, cu 70% din acţiuni, iar pachetul minoritar de
Suntem cu totii de acord ca spatiul public trebuie protejat de efectele oricarui discurs abuziv
Share