home POLITICA, Rep. MOLDOVA “Marian Lupu, unealta Moscovei”

“Marian Lupu, unealta Moscovei”

Share

~Viorel Patrichi~

Aşa a spus pe 4 martie Ilie Ilaşcu la Televiziunea “10 TV” din Bucureşti. Afirmaţia aparţine deci unui veteran al luptei pentru independenţa şi suveranitatea celui de-al doilea stat românesc. Un om integru.

foto: Agerpres via Consultanta Politica

El nu poate fi bănuit de subiectivism, de prejudecăţi politice, de interese meschine… A suferit prea mult, ca să mai presupunem aici o umbră de rea intenţie. Mercenarii ruşi i-au distrus viaţa. Şi pentru asta ar trebui să-i fim recunoscători. “Nu poţi să-i treci pe dinainte”, cum ar spune o vorbă moldovenească veche.

Aş fi vrut să-l contrazic pe Ilie Ilaşcu fiindcă mi-a plăcut de la început formula politică “Alianţa pentru Integrare Europeană”. Eram sigur că lucrurile se vor deplasa într-o direcţie normală şi pentru românii de peste Prut. Nu am găsit însă contraargumente.

Marian Lupu a făcut trei voiaje la Moscova. A insistat pentru prelungirea cu încă zece ani a tratatului cu Federaţia Rusă imediat după numire în funcţia de “oleacă preşedinte”. Fără să clipească. Era primul lui act politic în funcţia de prezident.

Ar fi putut să discute cu Dmitri Medvedev să se introducă totuşi în acel tratat o referire la anul sau secolul în care Kremlinul va catadicsi să-şi retragă trupele de ocupaţie şi arsenalul de pe Nistru. Nimic!

A cerut categoric prelugirea tratatului, aşa cum a semnat Ion Iliescu ultimul tratat cu Uniunea Sovietică, din 1991. Au mai fost şi alte perle de când a urcat în vârful parului: discursul meu politic este în limba moldovenească, România trebuie să semneze tratatul politic de bază etc.

«Limba moldovenească şi limba română, în ciuda unor regionalisme, scrise în grafie chirilică sau latină, reprezintă una şi aceeaşi limbă, iar problema identităţii este markerul politic pentru populaţia Moldovei ».

Iată o notă care-i aparţine unui gazetar rus… citeste tot pe Basarabia Literara

Share