home POLITICA Maghiarii vor acum autonomie consfinţită constituţional

Maghiarii vor acum autonomie consfinţită constituţional

Share

Politicienii care reprezintă maghiarii în acest moment, în România, doresc acum autonomie consfinţită constituţional. Președintele reales al Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat acest lucru.

Limba maghiară ar putea fi limbă oficială în comunităţile maghiare

Aceasta – la Congresul CNS de la Târgu Mureș. El a spus că organizația are un statut de autonomie a Ţinutului Secuiesc. De asemenea, că dorește să obțină autonomia pe cale constituțională, nu prin compromisuri politice.

Maghiarii vorbesc acum autonomie, ca aprofundare  statului de drept

Elementul principal era statornicia. Sunt valori fundamentale ale Consiliului Național Secuiesc care ne dirijează. Avem un statut de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Dorim să obținem această autonomie pe cale constituțională, pe calea dreptului și democrației.

Pentru noi, acest lucru înseamnă aprofundarea caracterului statului de drept al României. În sensul ca toate drepturile de care beneficiază secuii să fie pe bază de legi și instituții. Nu pe bază de compromisuri cu Guvernul, în spatele culiselor.

, a declarat Izsak Balazs după realegere.

CNS şi-a ales conducerea la Târgu Mureş

Maghiarii din CNS l-au reales pe Izsak Balazs la conducerea Consiliului Național Secuiesc. El a obţinut 109 voturi, în timp ce contracandidatul său, Farkas Csaba, a obținut 93 de voturi.

Izsak Balazs a afirmat că în cadrul Congresului de la Târgu Mureș a avut parte de o competiție care i-a dat oarecare emoții, întrucât aceste alegeri au avut o miză morală foarte mare.

Maghiarii din CNS spun că sunt o organizaţie nonviolent

Au fost unii care au dorit o radicalizare a CNS, dar noi suntem o organizație nonviolentă. Refuz orice formă de violență și nu accept decât căi legale. Poziția mea este neclintită! (…) Am primit critici în privința comunicării interne, cum că trebuie să facem mai mult.

Poate lumea nu știe că hotărârile adoptate de CNS sunt adresate tuturor consiliilor scaunale, care le discută. Când am introdus toate propunerile, ca într-un parlament, atunci am votat. De cele mai multe ori cu unanimitate. Eu nu aș numi această practică ca fiind antidemocratică.

Voi încerca să discut și mai mult cu organizațiile scaunale, le voi vizita pe toate cele opt organizații scaunale secuiești.

, a spus Izsak Balazs. Este bine de reţinut acest lucru: în România, există o organizaţie politică, CNS, organizată după o formulă administrativă care subminează organizarea românescă: scaunele.

CNS este solidar cu catalanii separatişti

Izsak a precizat că arborarea drapelului catalan lângă cel secuiesc a fost un mesaj simbolic de solidarizare cu catalanii.

Cu ocazia referendumului, jandarmeria spaniolă a încălcat dreptul catalan la libera exprimare. Ne-am solidarizat, așa cum și catalanii, reprezentați în EFA, s-au solidarizat cu noi, atunci când în Târgu Mureş au fost amendați 84 de activiști de-ai noștri.

Au scris o scrisoare ministrului de Interne, iar noi am soluționat conflictul pe cale juridică. Acum am transmis și un mesaj catalanilor, în care am spus că, dacă Europa rămâne indiferentă la încălcarea drepturilor fundamentale ale catalanilor, atunci Europa se îndreaptă într-o direcție greșită.

E foarte rău dacă organele europene, Consiliul Europei, Parlamentul European nu reacționează la aceste atrocități, care nu sunt justificate. Nu poate fi justificat ca jandarmeria să fie violentă față de cetățenii proprii, neînarmați, care vor să voteze — făcând abstracție la ce se referă acel vot.

Citeşte şi
Se vehiculează deja varianta dizolvării actualului Parlament monstruos. Evident, redistribuita Elena Udrea imediat se trezeşte
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că unele propuneri de modificare a Constituției formulate de președintele
~Guvernul nu recunoaste reprezentanta Tinutului Secuiesc~grupul infractional Portul Constanta si mafia vietnameza au in comun
Punctul de vedere aplicat, punct cu punct, al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania privind Codul
Mă număr printre cei care cred că CNA-ul este un organism toxic ce trebuie desfiinţat.
"Crizele nu se trec cu tehnocrati, ci cu politicieni care isi pot asuma reformele. Nu-mi
Gheorghe Piperea, universitar şi unul din cei mai cunoscuţi avocaţi financiari, explică de ce modificările
Ca in multe situatii, si in cazul mandatului presedintelui statului prevederile constitutionale sunt neclare, fiecare
Bulgaria, prin premierul Boiko Borisov, o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru
Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD, demis după încarcerarea lui Liviu Dragnea, a avut
Share