home ECONOMIE, POLITICA Măgărele pontanace de Crăciun

Măgărele pontanace de Crăciun

Share

FMI consideră necesare măsuri de compensare a veniturilor pierdute de stat prin amânarea creşterii accizei la carburanţi cu șapte eurocenți. O misiune FMI va afla la Bucureşti în ianuarie, vizând combinarea primelor două evaluări ale acordului stand-by.

Reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat c[, pentru a asigura “atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi”.

Victor Ponta a fost întrebat de jurnalişti cum va acoperi, conform recomandării FMI, golul de venituri din amânarea majorării accizei la carburanţi. În stilul său caracteristic, de şmecheraş din Colentina, premierul a răspuns: “De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani”.

Şeful Guvernului a amintit că, potrivit Legii responsabilităţii fiscale şi practicii europene, prima rectificare bugetară de pe parcursul unui an nu poate fi efectuată decât din al doilea semestru.

Ponta a spus că Guvernul va face calcule după primele trei luni “şi o să vedem dacă e vorba despre venituri suplimentare. Dacă se va constata că nu există venituri suplimentare, prima rectificare este în luna iulie şi doar atunci pot fi realocaţi banii”.

Declarațiile premierului sunt după ureche, neprofesioniste. Dacă afirmi că veniturile nerealizate pe primele trei luni din diferenţa de 7 eurocenţi la acciza pe carburanţi poate fi compensată de undeva (fie şi, ca răzbunare prostească, de la bugetul Administraţiei Prezidenţiale), nu poţi afirma ulterior că a posteriori vei face calcule şi o să faci rectificare bugetară negativă. Poate.

Aici nu merge cu “poate”. Există instituţia studiului de impact. Un studiu de impact ar trebui să-i spună lui Ponta şi cât sunt veniturile estimate nerealizate, şi care va fi situaţia dezechilibrului bugetar în diferite momente ale anului (dacă nu decide să ia bani din alte părţi, aşa cum i-a recomandat preşedintele Băsescu).

De aici lipsa de profesionalism. Pe multiple planuri.

Share