home POLITICA MAE consideta “regretabila” inaugurarea la Bruxelles a unei asa-zise reprezentante a “Tinutului Secuiesc”

MAE consideta “regretabila” inaugurarea la Bruxelles a unei asa-zise reprezentante a “Tinutului Secuiesc”

Share

MAE considera regretabila orice actiune care ar viza inaugurarea unei “reprezentante” a unei asa-zise “unitati administrativ-teritoriale” din Romania care nu exista si nu are fundament constitutional sau legal.

foto: dcnews

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru Mediafax ca deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles nu reprezinta un act anticonstitutional sau imoral si a intrebat daca, in ipoteza unui demers similar al Tarii Motilor sau Bucovinei, societatea romaneasca se va incendia.

“Potrivit practicii la nivel UE, unitati teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot sa isi deschida birouri de reprezentare la Bruxelles, in vederea promovarii intereselor lor la nivel european. Romania incurajeaza o reprezentare activa la nivel european, a tuturor entitatilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrarii europene, cu respectarea deplina a legislatiei nationale”

, se arata in comunicatul emis de MAE.

MAE precizeaza ca a intreprins demersuri in directia clarificarii acestei situatii inca de la momentul aparitiei primelor informatii in acest sens si va actiona, potrivit competentelor sale, pentru a se asigura ca normele relevante sunt respectate.

In prezent, la Bruxelles isi desfasoara activitatea urmatoarele birouri care au competente de reprezentare a autoritatilor locale din Romania:

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, organizatie non-guvernamentala care reuneste, pe baza liberului consimtamant, toate consiliile judetene din tara noastra;

Biroul de la Bruxelles al Asociatiilor Municipiilor din Romania, care asigura reprezentarea acestei asociatii si participarea la Consiliul European al Municipalitatilor si Regiunilor;

Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Centru care are ca obiectiv promovarea activa a sase judete (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), in vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabila si competitivitate economica.

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Membrii Parlamentului European au primit o invitatie din partea eurodeputatilor Laszlo Tokes, Csaba Sogor si Iuliu Winkler la o receptie ocazionata de deschiderea “reprezentantei Tinutului Secuiesc” la Bruxelles, transmite Agerpres, citata de Hotnews.ro. Receptia inaugurala va avea loc in Salonul membrilor din Parlamentul European la data de 31 mai, intre orele 17,00 si 19,00.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru Mediafax ca deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles nu reprezinta un act anticonstitutional sau imoral si a intrebat daca, in ipoteza unui demers similar al Tarii Motilor sau Bucovinei, societatea romaneasca se va incendia.

Kelemen a explicat ca la Bruxelles sunt foarte multe astfel de birouri, “aproape la fiecare colt de strada”. Presedintele UDMR a precizat ca cei trei europarlamentari, Laszlo Tokes, Sogor Csaba si Iuliu Winkler, sustin acest demers si ajuta din punct de vedere al protocolului.

sursa: EurActiv

Share