home CORUPTIE, POLITICA Ludovic Orban numeşte gruparea lui Şerban Nicolae „grup ultras”

Ludovic Orban numeşte gruparea lui Şerban Nicolae „grup ultras”

Share

Premierul Ludovic Orban a reacţionat dur, după ce Comisia Juridică a Senatului a respins ordonanţa de urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„La Senat există un grup ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi bun-simţ, care dă votul orbeşte. OUG aduce foarte multe îmbunătăţiri ale procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, permite extinderea procedurii de vot pentru românii din diaspora, reglementează situaţia alegerilor anticipate.

În mod absurd, fără niciun argument, au respins o reglementare indispensabilă pentru procesul electoral. Arătă o lipsă totală de raţiune”, a declarat Orban.

„N-ar fi rău pentru România că PSD să dispară din Parlament. Cetăţenii hotărăsc cine îi reprezintă în Parlament”, a adăugat liderul PNL.

Comisia Juridică este condusă de senatorul PSD Şerban Nicolae. Din comisie mai face parte şi senatoarea PSD, Carmen Dan.

În ordonanţă, se prevede şi că românii din Diaspora pot vota timp de trei zile. Ordonanţa a fost respinsă de o majoritate formată din PSD, ALDE şi UDMR. PNL şi USR au votat în favoarea ordonanţei. Senatul, dominat de PSD, urmează să dezbată şi să voteze raportul de respingere al Comisiei. Rezultatul votului este previzibil.

Guvernul a adoptat, înainte de moţiunea de cenzură, o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secţie, indiferent de domiciliu, dar şi dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

„Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor romani, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

El a precizat că în Constituţie era prevăzut un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede minim 90 de zile.

„Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar anunţul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Dancă.

Dancă a catalogat drept bazaconii criticile potrivit cărora posibilitatea de a vota la orice secţie, indiferent de domiciliu, suspiciunile neavând temei datorită sistemului electronic de control al votului electronic.

Share