home POLITICA Lovitura de stat parlamentară din Paraguay. Paralelă cu România

Lovitura de stat parlamentară din Paraguay. Paralelă cu România

Share

Iunie 2012: în cel de-al doilea stat sud-american ca sărăcie şi distribuţie a avuţiei naţionale, Paraguay, a avut loc o lovitură de stat parlamentară cu jurişti. Aceasta după ce avocaţii opoziţiei de dreapta au găsit un drum aparent constituţional, prin intermediul căruia preşedintele ţării a fost înlăturat. O așa-zisă lovitură de stat “soft”.

The Guardian
Fernando Lugo, fostul preşedinte al Paraguay-ului, demis în urma unui impeachment controversat, cu puţin timp înainte de “puciul bprfaşilor”, din 3 – 6 iulie, din România

Ceea ce s-a întâmplat în statul sud-american seamănă ciudat de mult cu ceea ce s-a petrecut în România câteva zile mai târziu. Poate că acţiunea USL a fost inspirată de cea din America de Sud şi politicienii români au fost inspiraţi de cei paraguayeni.

Preşedintele paraguayan de centru-stânga, Fernando Lugo, a fost înlăturat din fruntea statului și înlocuit cu vicepreședintele Federico Franco, vechiul său inamic politic, lider al Partidului Liberal Radical Autentic.

Folosind ca pretext o confruntare sângeroasă între țăranii fără pământ, care ocupaseră o arie foarte mare din Curuguaty, lângă granița cu Brazilia, şi forţele de poliţie care i-au îndepărtat cu violenţă,  a fost declanşat în legislativ un fel de “proces” politic parlamentar. Fernando Lugo a fost acuzat că a eşuat în a menţine ordinea socială în ţară.

Cuget liber
Traian Băsescu, preşedinte suspendat în România, prin încălcarea Constituţiei de către fosta opoziţie devenită majoritară în Parlament.

Acțiunea politicienilor sud-americani seamănă foarte mult cu cea a USL asupra preşedintelui Traian Băsescu.

Lugo, ales democratic în luna aprilie a anului 2008, căruia îi mai rămăsese din mandat circa un an, a primit de la instanţa de judecată parlamentară un teremen de 24 de ore pentru a-şi pregăti apărarea şi numai două ore în care să îşi prezinte această apărare în proces.

Băsescu, reales democratic în luna decembrie a anului 2009, căruia i-au mai rămas din mandat doi ani, a fost “judecat” în parlament pentru pretinse şi neconfirmate de către Curtea Constituţională încălcări ale Constituţiei şi a primit un termen de o zi pentru a-şi prezenta apărarea în Parlament, în faţa unei majorităţi legislative ostile, care oricum decisese deja ce va vota.

În Paraguay a fost folosit un mecanism de înlăturare a președintelui bazat pe studierea Constituției

, a remarcat ambasadorul Argentinei în Paraguay, Héctor Timerman, explicând astfel de ce guvernul său consideră că a avut loc o ruptură în ordinea democratică la statul vecin,…

dar a fost aplicată în aşa fel încât să violeze nu numai spiritul Constituţiei, dar şi întreaga practică constituţională din lumea democratică

În România, a fost folosit un mecanism de înlăturare a preşedintelui bazat pe studierea şi scurtcircuitarea Constituţiei, care a fost aplicat în așa fel, încât a fost violat spiritul Constituției și practica constituțională din întreaga Uniune Europeană.

Demascând procedurile sumare ca fiind ceva mai mult decât comediile burleşti descriind apucăturile vechii oligarhii paraguayene, Lugo a refuzat să confere demnitate Congresului cu prezenţa sa în Parlament, iniţial acceptând demisia sa forţată, când nu existau alte opţiuni aparent valide.

Demascând lovitura de stat, președintele Traian Băsescu a venit în Parlament, și-a prezentat apărarea într-un discurs elocvent, apoi a fost demis.

Lugo, un fost episcop inspirat de teologia eliberării, a candidat în anul 2008 cu o campanie bazată pe reforma agrară, redistribuirea bogăției prin introducerea taxelor pe agroindustrie și lupta contra corupției.

Băsescu, un fost căpitan de vas, a candidat prima dată în anul 2004 şi pentru al doilea mandat în anl 2009, pe o campanie bazată pe lupta contra corupţiei şi reforma statului, pro-NATO şi UE.

Victoria lui Lugo, cu peste 40% din votul popular, a pus capăt la 61 de ani de guvernare a Partidului Colorado, conservator.

Victoria lui Băsescu din anul 2004 a pus capăt de facto la 14 ani de dominaţie a fostului partid comunist, PSD, care, chiar dacă timp de patru ani a lipsit de la guvernare, a menţinut ţara într-o stare de sevraj economic şi sărăcie.

Partidul Colorado a luat puterea în anul 1947 şi este asociat cu dictatura anticomunistă a generalului Alfredo Stroessner, care a luat puterea în urma unei lovituri de stat militare violente, care a avut loc în anul 1954.

Succesiunea FSN – FDSN – PDSR – PSD este urmaşa Partidului Comunist Român, în care prima linie de politicieni a provenit, la începutul anilor 90, din eşaloanele doi şi trei ale comuniştilor români.

Stroessner a condus Paraguay până în anul 1989, când a fost înlăturat printr-o lovitură de stat pusă la cale de ginerele său, Andrés Rodríguez, unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi de droguri din ţară.

Comuniștii români înseamnă pentru majoritatea românilor Nicolae Ceauşescu, cel mai dur dictator din Europa de Est.

Timp de 61 de ani, statul paraguyan a fost un fief al nelegiuiţilor, susținuți printr-o represiune cumplită.

România ar putea să devină, după aproape 60 de ani de dictatura comunistă și 22 de democrație chinuită, cu frâna pusă de foștii comuniști, un fief al nelegiuiților, un stat mafiot izolat în Uniunea Europeană.

Avem motive să nutrim speranţe. Paraguay nu este stat membru al Uniunii Europene sau a ceva asmănător. În Paraguay nu există o Curte Constituţională cu rolul celei din România. Iar Justiţia nu este independentă.

Share