Lista scurtă pentru înlocuirea lui Renate Weber: doi universitari respectabili

Share

Pe lista scurtă a coaliţiei, pentru înlocuirea Avocatului Poporului PSD-ist, Renate Weber, sunt două nume respectabile.

Liderii Coaliției au discutat despre propunerile pentru funcția de Avocatului Poporului. PNL și UDMR au propus doi profesori universitari, pentru postul deținut în prezent de Renate Weber, informează HotNews.

Surse din Coaliție au declarat că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian, de la Universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias, de la Universitatea din Bucuresti .

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice, în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului, din Viena. A fost și procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept “Summa cum laude” la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Este avocat în Baroul Bucuresti din 1985.

În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției, sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000), și a fost decorat cu “Steaua Romaniei”, în grad de Comandor (2000).

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio, însă nu s-a luat nici o decizie în Coaliție, din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice, pentru a elabora un raport. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL, pentru sesizările pe actele normative emise de guvern, în perioada stării de urgență și stării de alertă.

Reamintim că PNL-USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea, atât în conducerea Paarlamentului, cât și în comisiile de specialitate, unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.

Share