home ECONOMIE, POLITICA Cabinetul Boc: Cum se-mpart bucatele-ntre PSD si PD-L

Cabinetul Boc: Cum se-mpart bucatele-ntre PSD si PD-L

Share

Iată cum şi-au împărţit PD-L şi PSD+PC ministerele din viitorul posibil guvern.

PD-L a obţinut următoarele ministere: Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Tineretului şi Sportului,Ministerul Turismului.

Alianţa PSD+PC a obţinut următoarele ministere: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Internelor şi Reformelor Administrative, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerul pentru IMM şi mediul de afaceri, Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Vicepremierul va fi desemnat din partea PSD. Preşedinţia Senatului îi va reveni preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care va participa şi la şedinţele CSAT. În aceste condiţii, preşedinţia camerei Deputaţilor va reveni PD-L.

Sa analizam structura politica a Executivului si implicatiile politice ale acestia. Dupa cum se observa, Finantele, Transporturile si Economia, adica portofoliile nevralgice in vremurile de criza care ne asteapta, au fost adjudecate de catre PD-L.

Efectul va fi ca, indiferent cat de bine vom trece prin criza, daca vor fi piederi importante, care sa se resimta asupra electorilor, aceste pierderi se vor reflecta asupra PD-L, dar in primul rand asupra realegerii lui Traian Basescu presedinte.

Miza asumata de PD-L si de catre Traian Basescu este enorma. Efectiv trebuie sa avem un executiv care sa faca anul viitor minuni de vitejie si sa se dovedeasca, pe aceste portofolii, extrem de bazat in masurile pe care le are.

Daca este sa dam crezare zvonurilor care spun ca Stolojan s-a retras si pentru ca nu a reusit sa-l impuna pe Ionut Popescu (foto 2) la Finante, dintre cei pe care ii cunosc cea mai buna solutie pentru acest minister mi se pare avocatul de drept fiscal Gabriel Biris (foto 3).

Cat despre Gheorghe Pogea… Ar putea fi pus sa dea examen. Daca reuseste sa spuna mama are mere in mai putin de 27 de cuvinte, ok, numiti-l voi la Finante, ca eu am retineri. Daca nu…

Este bine de stiut ca Biris a fost factorul determinant al excelentei politici fiscale din Programul Aliantei D.A., o politica niciodata pusa in aplicare prin bunavointa PNL. Gabriel Biris este de asemenea omul care a avut o raspundere analoga, conform informatiilor mele, si in realizarea actualei strategii fiscale.

Credem ca la Transporturi il vom avea in continuare pe Radu Berceanu, in pofida aparentei sale treceri la index. Acest oltean smecher este omul care a inceput programul de autostradizare a Romaniei (daca-mi este permis barbarismul). Urmasul sau, Ludovic Orban, a avut bunul simt sa continue ce a inceput Berceanu, chiar daca, din ratiuni politice, si-a atribuit siesi meritul.

Prin urmare, acum Berceanu trebuie sa duca mai departe ceea ce a inceput in anul 2005 si a continuat Orban, dupa iesirea democratilor de la guvernare. Insa politicianul va mai avea si dificila misiune sa coordoneze absorbtia unei importante parti din forta de munca disponibilizata din alte sectoare spre realizarea proiectelor de infrastructura foarte importante si necesare.

La Economie, se vehiculeaza numele lui Ionut Popescu. Avand in vedere polivalenta sa si capacitatea sa de adaptare, cred ca ar fi o solutie buna. Despre restul numelor vehiculate pentru portofoliile arondate PD-L nu am nici o parere sau o parere proasta. Surprinde trecerea la index a lui Vasile Blaga (foto 4), care in urma cu o saptamana era aproape prim-ministru desemnat. In PD-L s-au petrecut lucruri pe care inca nu le cunoastem.

O cu totul alta strategie de alegere a portofoliilor a avut PSD. A luat ministere potrivite pentru politica sa de stanga populista, ca Munca, Sanatatea, Invatamantul, Internele, precum si doua ministere aparte: Agricultura si Externele.

Primele trei vor fi, cred eu, ministere prin care PSD va exercita din interiorul Executivului o presiune constanta si destructiva pentru acordarea de pomeni post-electorale, pre-electorale si electorale. Marian Sarbu (Munca), Ecaterina “Abramburica” Andronescu (Educatie) si Gabriel Oprea (Interne) sunt perfecti ca factori de presiune.

Dupa parerea mea, numirea lui Gabriel Oprea la Interne ar fi cea mai proasta idee cu putinta. Cine il nominalizeaza ar trebui sa se gandeasca de zece ori inainte. Externele este un minister unde, daca va fi desemnat Cristian Diaconescu, probabil ca nu vor fi nici un fel de apasari si probleme.

Marea necunoscuta este Agricultura. Un minister extrem de dificil, intr-un domeniu unde nu s-a facut nimic sau s-au facut 18 ani foarte putine. Daca Ilie Sarbu va fi ministru, nu se va intampla nimic in continuare, iar daca va fi Valeriu Steriu mai sunt sanse.

Steriu (foto 5, fost secretar de stat la Agricultura), alaturi de Iulian Iancu (fost secretar de stat la Economie) sau Mihai Lungu (fost secretar de stat la Agricultura si el), sunt printre putinii meseriasi, “tehnocrati”, care au decis, in anul 2000, sa intre in politica, pentru a ajuta Romania sa se dezvolte.

Atunci au esuat, in fata masinii de produs coruptie care a fost Cabinetul Nastase. O nota distincta, pentru ca tot veni despre coruptie, in privinta Justitiei: depinde daca “independentul” care va detine acest portofoliu va fi apropiat de PSD, PD-L sau va fi intr-adevar, realmente independent. Ceea ce imi si doresc.

Share