Liderul de maine: Mohamed ElBaradei

Share

In precedenta postare, am preluat un articol de la Agentia de Investigatii Media, in care se afirma ca FMI e artizanul indirect al revolutiilor islamice, prin starea de saracie pe care o provoaca programele impuse acestor tari.

Cel putin in ceea ce priveste Egiptul, stiu ca lucrurile nu stau asa: acest stat nu era in criza economica, ba chiar avea crestere economica. In schimb, este un izvor de saracie, adica prosperitatea sa nu se regaseste in nivelul general de trai.

Am postat de asemenea si o poza a liderului Opozitiei egiptene, Mohamad ElBaradei, insotita de un text din care rezulta ca acesta era de mult timp critic fata de Hosni Mubarak.

foto: Christian Science Monitor – ElBaradei to US: Take Egypt’s Mubarak off life support

fotoinfo: Egyptian opposition leader Mohamed ElBaradei speaks to protesters at Tahrir Square in Cairo, Sunday. ElBaradei told thousands of protesters in central Cairo on Sunday that an uprising against Hosni Mubarak’s rule “cannot go back” and is asking the US to turn it’s back on long-time ally Mr. Mubarak. (Asmaa Waguih/Reuters)

ElBaradei este acelasi demnitar egiptean care a tinut fruntea sus in fata SUA, raportand, din partea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica, faptul ca nu detine probe ca Irakul ar avea arme nucleare, inainte de invazia americana in Irak.

ElBaradei, care s-a alaturat ieri miilor de protestatari din Piata Tahrir (Libertatii) din centrul capitalei Cairo, a spus ca a venit timpul ca Statele Unite sa se alature protestatarilor egipteni, informeaza Christian Science Monitor.

“Guvernul american nu poate sa ii ceara poporului egiptean  sa creada ca un dictator care s-a aflat la putere 30 de ani ar putea fi cel care va aduce democratia. Aceasta este o farsa”

, a spus ElBaradei la emisiunea “Face the Nation” de pe CBS.

• citeste si ElBaradei addresses protesters, calls for ‘new era’ in Egypt (McClatchy Washington Bureau)

“Primul lucru care va calma situatia este ca Mubarak sa plece si sa plece cu putina demnitate. Altfel, ma tem ca lucrurile vor deveni sangeroase. SUA trebuie sa opreasca sustinerea pe care i-o acorda dictatorului si sa sprijine poporul”

Foarte interesant este ca pe CNN, in stiri, l-am vazut ieri seara pe ElBaradei (care, din arestat la domiciliu, a devenit acum o prezenta obisnuita pe toate marile televiziuni de stiri) raspunzand unei intrebari dure a speakerului: ce faceti cu pericolul fundamentalismului islamic, reprezentat de Fratia Musulmana Egipteana?

Mohamed ElBaradei a replicat zambitor ca Fratia Musulmana Egipteana este 100% altceva decat AlQaeda sau miscarea integrista islamica iraniana. Cu o superba cravata verde la gat, ElBaradei a explicat ca are un dialog cu Fratia si le-a promis ca, in urma alegerilor libere care se vor organiza, vor fi cooptati in actul de guvernare, daca se va forma o coalitie din jocul democratic postelectoral.

ElBaradei a spus ca prin alegeri libere Fratia Musulmana nu are cum sa guverneze singura, pentru ca exista forte politice democratice care vor obtine foarte multe voturi.

Declaratia lui ElBaradei intra in coliziune dramatica cu reportul Stratfor de astazi, care avertizeaza ca exista pericolul ca Fratia Musulmana, care astazi se face utila si populara, prin ajutor social si sanitar, maine sa stranga surubul si sa impuna cu totul altfel de trena politica Egiptului.

Share