Legile crizei ar putea fi blocate la Curtea Constitutionala (InPolitics)

Share

32 de zile. Atîtea mai rămîn pînă în momentul în care, potrivit anunțului făcut de Traian Băsescu joi seara, România va trebui să aibă măsurile de criză adoptate și – atenție – cu un răspuns favorabil de la Curtea Constituțională, pentru a primi banii de la FMI.

Numai că țara noastră riscă o situație fără precedent, anume blocaj la C.C., din cauză că mandatul unei treimi dintre judecători expiră curînd, iar de succesorii acestora nu se aude nimic.

Traian Băsescu a anunțat joi seara că modalitatea prin care guvernul va implementa măsurile de criză va fi asumarea răspunderii guvernului, iar termenul limită pentru parcurgerea tuturor procedurilor ar fi 15 iunie, pentru că boardul FMI se va întruni pe 28 iunie spre a decide dacă alocă României banii solicitați sau nu, iar liderii acestuia vor să știe cum stau lucrurile cu cel puîin 10 zile înainte.

”Fondul nu va fi satisfăcut doar cu emiterea actului normativ, ci va vrea să ştie că nu a fost blocat la Curtea Constituţională şi întors înapoi la Parlament sau declarat neconstituţional.

Deci emiterea unui act normativ, care ar fi invalidat de Curtea Constituţională, practic înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă.

Sigur nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă, când e vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege şi probabil că soluţia, pe care o va adopta guvernul, datorită timpului, va fi asumarea răspunderii.

Nu cred că ar exista timpul dezbaterii în Parlament, ca să prindem boardul din 28, mai ales că nu-i suficient să fii cu toate condiţiile îndeplinite, pe 27.

Trebuie cel puţin cu zece zile înainte, membrii boardului FMI să primească documentul care vizează România, pentru a fi analizat. Deci ar trebui pe 15 undeva, să fim cu procesul încheiat”

Evident că, după asumarea răspunderii, guvernul se va confrunta cu fireasca moțiune de cenzură, după care, în cazul eșecului acesteia, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.

Aceasta va decide prin vot dacă respectivele contestații sunt sau nu întemeiate. Numai că, aici intervine o problemă: pe 7 iunie, mandatele a trei judecători dintre cei nouă, inclusiv al președintelui Ioan Vida (numit judecător de Camera Deputaților), expiră.

Share