Legendele opalului – ce trebuie să știi despre această piatră prețioasă?

Share

Deși multă lume recunoaște și apreciază bijuteriile cu opal, istoria sa și semnificațiile pe care le-a purtat de-a lungul timpului sunt mai puțin cunoscute. Există puține pietre prețioase cu același trecut ca al opalului; de aceea, experții de la Bijuterii TV au decis să vă ofere astăzi toate detaliile despre el!

Opalul și originile sale

Fiind una dintre cele mai vechi pietre prețioase, originile exacte ale opalului au fost greu de stabilit, în lipsa unor documente scrise. Totuși, geologii au identificat primele apariții ale nestematei ca fiind în Etiopia, în anul 4000 înainte de Hristos. Aceste rădăcini au fost confirmate atunci când, în 1990, au fost redescoperite cristale de opal pe teritoriul etiopian.

Apoi, producția de opal a fost puternic conectată cu Ungaria. Până la sfârșitul secolului 18, a fost piatra prețioasă pe care regalitatea maghiară o punea în valoare. De atunci și până în prezent, Australia este cel mai mare exportator de opal din lume.

Opalul în Roma Antică, legenda lui Nonius

Numele opalului se pare că provine din limba latină, dar poate avea rădăcini și în greaca veche. ”Opalus” în latină înseamnă ”piatră prețioasă”, dar unii experți conisderă că ar putea semnifica ”a percepe o schimbare în culoare”. Culorile variate ale cristalului de opal ar putea fi motivul acestei semnificații.

Există multe legende legate de această nestemată, dar cea mai populară este legată de împăratul roman Marcus Antonius și iubirea pe care i-o purta Cleopatrei. Pentru a-și demonstra sentimentele puternice, conducătorul roman a considerat că o bijuterie cu opal este cadoul perfect pentru partenera sa. La vremea aceea, Nonius, un senator roman, deținea o colecție impresionantă de nestemate, printre care și cel mai frumos cristal de opal văzut vreodată.

Marcus Antonius nu putea să îi ofere Cleopatrei decât ce este mai frumos în lume, așa că i-a făcut oferte peste oferte lui Nonius, însă fără succes. Văzând încăpățânarea lui Nonius, acesta l-a amenințat și în final Nonius a plecat din Roma alături de prețiosul său opal. Astfel, romanii au pierdut un politician de seamă, iar conducătorul lor a rămas nemulțumit.

Opalul în alte culturi

În Evul Mediu, se credea că opalul poate oferi hoților abilitatea de a deveni invizibili. Arabii credeau că aceste cristale apar acolo unde fulgerul atinge pământul, iar popoarele australiene native spuneau că la întersecția dintre curcubeu și pământ apar minereuri de opal.

Totuși, cea mai interesantă tradiție a popoarelor nordice era să le ofere fetițelor blonde medalioane cu opal pentru a le păstra culoarea părului până ajung la maturitate. Încă de pe atunci, se considera un semn al purității. Așadar, dacă vrei să nu ți se schimbe culoarea părului, ai putea încerca să porți o bijuterie cu opal!

Așadar, trebuie să acordăm atenție și istoriei pietrelor prețioase pe care le purtăm. Vom fi mai conștienți de semnificațiile și puterile lor și le vom aprecia mai mult pentru sutele de ani prin care au trecut.

Pentru a te bucura de efectele bijuteriilor cu opal, poți să îți comanzi una chiar de pe site-ul Bijuterii TV! Există multe opțiuni, pentru toate gusturile, însă pentru că sunt printre cele mai căutate, stocul se epuizează rapid. Nu mai ezita și plasează comanda chiar astăzi!

Share