Lazăr Comănescu trage de România spre Mama Rusia

Share

Într-un interviu, ministrul de Externe comunistoid Lazăr Comănescu a declarat că România ar trebui să se orienteze spre modelul de ţară al Germaniei şi Austriei. Este o evoluţie dramatică, un viraj periculos pe care îl face România, în prezent partener strategic al SUA într-o regiune geopolitică tot mai fierbinte.

Comănescu susţine că România trebuie să se inspire din experiența statelor ce sunt printre cele mai performante, ca promovare a intereselor lor economice pe plan extern.

Comănescu se referă, evident, la Germania şi Austria, aşa cum am explicat. Dar Lazăr Comănescu se face că nu ştie (şi este greu de crezut că nu ştie) că succesul Germaniei şi Austriei este construit pe o relaţie de cooperare economică intensă cu Federaţia Rusă.

Lazăr Comănescu evocă modelul german. Germania este în acest moment unul dintre cele mai dependente state UE de Rusia. Există probabil dimineţi când unii CEO de pe la marile concerne germane o sună pe Angela Merkel, să-i atragă atenţia să fie mai prietenoasă cu Putin, pentru că altfel prosperitatea proverbială teutonă este în pericol.

De fapt, Putin face cu bună-ştiinţă asta. El ţine în şah astfel Germania, apucând-o de partea sensibilă: expunerea afacerilor nemţeşti pe Rusia.

Acum, să trecem la partea din declaraţia lui Comănescu referitoare la Austria. Este bine de repetat, de subliniat mereu că expunerea bancară austriacă pe Europa Centrală şi de Est e atât de mare, că în timpul puseului de criză din 2009 – 2011 s-a pus problema că, dacă va cădea economic această regiune, va lua cu sine şi Austria.

Al doilea aspect, pe care ne este greu să credem că dl. Comănescu nu îl cunoaşte, e că multe firme mari austriece (ca şi suratele lor germane) au în acţionariate participaţii notabile ruseşti. Cazul cel mai notoriu la noi este cel al Gazprom, ce deţine părţi la OMV.

Motiv pentru care am putea să ne trezim că Adrian Năstase, pe vremea căruia lucrurile stăteau la fel (şi Împăratul ştia asta), dar nu chiar la fel de dramatic, a vândut Petrom la ruşi.

După ce s-a constatat că est-europenii au aversiune faţă de preluările directe de către ruşi, acum Rusia Putinistă încearcă să lucreze prin interpuşi aparent onorabili. Mai ales că aceştia mai au parale cât de cât, pe când banii Kremlinului, băgat în foarte multe afaceri militare de anvergură, s-au cam treminat.

Share