home EVENIMENT, POLITICA Klaus Iohannis: „Românii îşi doresc ca PSD să plece de la putere”

Klaus Iohannis: „Românii îşi doresc ca PSD să plece de la putere”

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că este nevoie de alegeri anticipate pentru că „e imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedista în Parlament”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Alegerile anticipate se impun dintr-un motiv foarte clar şi foarte simplu: am avut în 2019 alegeri europarlamentare care au fost câştigate net de PNL şi pierdute de PSD, am avut alegeri prezidenţiale care au fost net câştigate de mine, ca şi reprezentant sau ca şi candidat al Partidului Naţional Liberal, şi au fost clar pierdute de PSD. Toate, dar absolut toate sondajele din ultima vreme arată că romanii îşi doresc o schimbare, o schimbare inclusiv în Parlament. Romanii îşi doresc ca PSD să plece de la putere şi trebuie să fim foarte realişti, am câştigat europarlamentarele, am câştigat prezidenţialele, însă în Parlament sunt tot aceeaşi parlamentari care au fost aleşi în 2016 şi PSD are un număr foarte mare de parlamentari şi PSD-ul nu doreşte să lase puterea din mână şi atunci este natural, în această situaţie, în care romanii îşi doresc o schimbare, au spus-o la fiecare alegere, să purcedem cât mai repede la alegeri parlamentare”, a susţinut Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a exclus ipoteza unei crize politice, ca urmare a demersurilor pentru convocarea alegerilor anticipate.

„După părerea mea, este imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedista în Parlament, în condiţiile în care, de anul trecut deja, romanii au spus clar ‘nu’ PSD-ului la putere. Acum, sigur, auzim tot felul de retorici şi de la PSD, şi de la alte partide, fiecare vine cu sfaturi aşa cum crede că trebuie să fie făcută politică. Dar eu vă spun foarte clar: semnalele date de romani sunt evidente şi alegerile trebuie făcute. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. (…) Nu se intra în nicio criză politică, se intra într-o procedură care face că romanii să îşi poată exprima votul şi pentru Parlamentul României”, a explicat şeful statului.

În opinia sa, în urma unor alegeri parlamentare înainte de termen, pot fi avansate soluţii „rapide, realiste”, în interesul romanilor.

„Da, merită, fiindcă este vorba de un an întreg. Dacă facem alegeri la termen, ele vor avea loc undeva la sfârşitul lui noiembrie, acum suntem la mijlocul lui ianuarie, deci vorbim despre un an de zile în care, dacă ne mişcăm bine, putem avea alegeri anticipate şi putem să facem exact ceea ce îşi doresc romanii, să avem altă putere, altă majoritate şi să venim cu soluţii rapide, realiste, în interesul României şi în interesul romanilor”, a indicat el.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, că au hotărât împreună ca cel mai bine pentru România este să fie organizate alegeri anticipate.

Ludovic Orban a spus că nu doreşte să dezvăluie acum strategia prin care se va ajunge la alegeri anticipate, dar că vor căuta cele mai bune soluţii.

„O spun clar: preşedintele Romanei şi cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate”​, a declarat Orban, argumentând că romanii au arătat prin voturile date la referendum şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019 că „nu mai vor PSD la putere”.

„La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD şi acţionează ca o frână la adresa Guvernului”, a spus Orban.

Premierul a revenit de câteva ori asupra acestui aspect în declaraţia de presă, susţinând că PSD nu mai trebuie lăsat să domine Parlamentul, pentru că va „torpila” toate iniţiativele bune ale preşedintelui şi ale Guvernului.

Orban a spus că, împreună cu preşedintele Iohannis, vrea ceea ce ei cred că îşi doresc romanii în marea lor majoritate, şi anume că România să se îndrepte într-o direcţie bună şi să existe un suport solid pentru reforme în Parlament.

Ludovic Orban nu a dezvăluit nici calendarul declanşării alegerilor anticipate. „Ar fi util şi bine să fie simultan cu localele”, a spus Orban.

Întrebat cum vor ajunge la alegeri anticipate dacă PSD nu va fi de acord cu acest lucru în Parlament, Orban a exclus, retoric, varianta că social-democraţii să susţină un guvern liberal.

„O să voteze ei Guvernul PNL? Vă daţi seama că o să râdă toată ţara de ei?”, a declarat Ludovic Orban.

Share