home POLITICA Klaus Iohannis, preşedenţicompatibil

Klaus Iohannis, preşedenţicompatibil

Share

Klaus Iohannis, preşedenţicompatibil

Klaus Iohannis este începând de ieri preşedinte plin, din toate punctele de vedere, inclus în ceea ce priveşte compatibilitatea sa pusă sub semnul întrebării, din perioada când era primarul Sibiului.

Există o decizie a CCR, care spune că articolul în baza căruia Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate este constituţional.

Aceasta înseamnă că în prezent decizia CCR şi sentinţa definitivă şi irevocabilă dată de ÎCCJ se bat cap în cap la propriu, ca Scylla şi Carybda pe vremea lui Ulise.

Nu am nici cea mai mică idee cum vom ieşi din toată povestea aceasta, care a devenit extrem de complicată. Nu mai există dictonul “Fiat iustitia, et pereat mundus”, în schimb există următoarea întrebare legitimă:

Dacă Klaus Iohannis nu era preşedinte al României, ÎCCJ l-ar fi declarat incompatibil sau nu?

Este evident că nu e sănătos să vorbim astfel despre Justiţia Română, care a decis pentru totdeauna că lucrurile stau astfel şi nicicum altcumva.

Vrem însă ca în toate speţele analoge din România, fie dacă e vorba despre primarul din Popleaca sau despre cel din Carei, se decide la fel: e compatibil. Evident, acesta va fi un dezastru.

Intră în contradicţie cu tot ce s-a afirmat în ultimii ani despre incompatibilitate. Munca ANI, o instituţie respectată, se duce pe apa sâmbetei.

Toţi pelicanii de stepă care, primari fiind, fac parte dintr-un CA, în cel mai fericit caz ca să pună şi ei o dotă deoparte, pentru când nu vor mai fi primari şi nepoţica va fi majoră, vor profita, pentru că “şi domnul preşedinte”…

Desigur, ştim, în România nu există regula precedentului, fiecare speţă se judecă independent. Acesta este primul aspect care trimite în haos lucrurile.

Al doilea este faptul că orice judecător, conform felului cum e pus la punct mecanismul Justiţiei Române, poate da orice sentinţă doreşte, indiferent câte probe are sau nu are şi nu răspunde pentru aceasta.

A, există căile de atac excepţionale, CEDO etc., dar bulibăşeala speţelor identice cu sentinţe complet diferite a atins acum paroxismul. Iar numele paroxismului este Klaus Iohannis.

Care ne conduce pe toţi calm, liniştit, vorbind public în medie cinci cuvinte pe zi şi nespunând de regulă nimic.

România. 2015. E bine. E calm. Cetăţeni ai ţării, dormiţi liniştiţi, totul e sub control. Lucrurile se fac bine.

Share