home CORUPTIE, POLITICA Klaus Iohannis vorbeşte deschis despre “infractorul Dragnea”

Klaus Iohannis vorbeşte deschis despre “infractorul Dragnea”

Share

Klaus Iohannis a revenit din nou în atenţia publică, după o nouă dispariţie din peisaj. declaraţiile sale sunt de o duritate fără precedent în întregul său mandat şi de acea le redăm mai jos.

În continuare însă preşedintele se mărgineşte la a emite editoriale verbale în mediul public. Din motive pe care nu le înţelegem, refuză implicit să intre în arenă şi să o joace politic. Sau poate o joacă, dar în subterană.

Ca să afirmi însă asta îţi trebuie probe. Ele nu există azi.

Klaus Iohannis: Asta se întâmplă dacă un infractor ajunge în vârful statului

Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că în mesajul dumneavoastră, în discurs, ați făcut o referire la fake news, la manipularea informațiilor de interes public și la populism, și părea că faceți aluzie inclusiv la acuzațiile lui Liviu Dragnea făcute la adresa dumneavoastră ieri.

Președintele României, Klaus Iohannis: Ați înțeles foarte bine. Asta se întâmplă dacă un infractor ajunge în vârful statului. E banal. Iar acest infractor, Dragnea, care s-a cocoțat în vârful partidului și a statului, progresează.

Din păcate, nu în domeniul calității politicilor publice, nu în domeniul statului de drept, dar iată că progresează semnificativ în domeniul fake news. Ce a prezentat el este ceea ce în ziua de astăzi se numește fake news. Mai demult, se numeau pur și simplu minciuni. Sunt minciuni pesediste adunate pentru cele cinci campanii în care am participat în decursul anilor. Iar dacă discutăm de ce a fost ieri, nu pot să nu menționez valizele și constat cu tristețe că și în acest domeniu politica românească s-a schimbat.

Am avut mai demult Caragiale, cu „O scrisoare pierdută”, pe urmă am avut acea fază cu bilețelul roz pierdut și regăsit, și iată că am ajuns în faza cu valizele. Așa se întâmplă dacă infractori ajung în vârful statului.

Klaus Iohannis: Mincinoşi

Jurnalist: Domnule Președinte, v-a convins conținutul aceste valize, valiza cea adevărată de data aceasta, cea pe care au găsit-o jurnaliștii? V-a convins conținutul acesteia că există legături certe între domnul Dragnea și compania Tel Drum?

Președintele României, Klaus Iohannis: Contrar celor vehiculate de unii mincinoși, nu știu ce-i cu aceste valize. Nu am niciun fel de legătură, nu știu ce-i în ele. Însă înțeleg că jurnaliștii care au primit aceste documente vor arăta ce este în valiză.

Jurnalist: Dincolo de demersul jurnalistic, ar trebui ca instituțiile statului să demareze o procedură?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta vor evalua instituțiile respective, nu pot să le dau lecții de aici.

Klaus Iohannis despre Liviu Dragnea: Omul este disperat

Jurnalist: Cum catalogați gestul de ieri al Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în contextul în care, am văzut, a venit cu două valize? Care era scopul, practic, în opinia dumneavoastră?

Președintele României, Klaus Iohannis: Omul este disperat că se arată tot mai mult că are probleme majore și nu numai acelea care sunt în fața judecătorilor. Și caută să aducă vorba despre alte lucruri, încearcă manevre de manipulare și asta am numit eu fake news.

Klaus Iohannis: Am fi putut să fim mai bine pregătiţi

Jurnalist: Domnule Președinte, se discută în acest moment foarte mult dacă este sau nu România pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu actualul guvern, cu actualul premier și în contextul în care se întâmplă lucruri în PSD, remanieri, excluderi. Dumneavoastră ce spuneți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Acum, cu certitudine, am fi putut să fim mult, mult, mult mai bine pregătiți, cum am fi putut să avem o clasă politică mult, mult mai bună, fără infractori – că penali nu mai am voie să spun. Și am fi fost în poziția de a folosi ceea ce se numește o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea României, pentru calea noastră europeană, pe care ne-o dorim, mi-o doresc.

Klaus Iohannis: Ăştia au fost aleşi, ăştia conduc

Nu a fost să fie. Ăștia au fost aleși, ăștia conduc guvernul și Parlamentul. Așa este în democrație. Cine este ales, acela conduce. Dar, în toată această învolburare, care în ansamblu arată o politică de foarte proastă calitate, pot să spun că avem undeva și un punct care mie îmi dă o oarecare speranță.

În domeniul politicilor europene și în domeniul pregătirii pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, cel puțin până acum, s-a colaborat între Președinție și Guvern, s-a colaborat cu cei de la Bruxelles și cred că vom reuși, chiar și în aceste condiții foarte dificile, să arătam că putem să construim o Președinție rezonabilă.

Klaus Iohannis: Criticile Corinei Creţu le-am făcut şi eu

Jurnalist: Apropo de Uniunea Europeană, criticile Corinei Crețu referitoare a absorbția fondurilor europene și la modul în care lucrează Guvernul cum le vedeți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Aceste critici le-am făcut și eu începând din 2007. Nu atragem fonduri europene suficiente, nu ne pregătim suficient de bine, nu dăm atenție deosebită dezvoltării infrastructurii. Asta nu este o problemă nouă, însă actuala putere a ajuns la contraperformanțe uimitoare în zona fondurilor europene.

Jurnalist: Dar având în vedere aceste afirmații, cum vedeți varianta nominalizării, mai exact, a Corinei Crețu drept premier al României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am auzit de așa ceva și este o chestiune pe care nu aș comenta-o acum.

Klaus Iohannis: Tudorel Toader e pe lângă lege

Jurnalist: În momentul în care dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr a ajuns la Administrația Prezidențială, dumneavoastră ați văzut acea ordonanță de clasare referitoare la un dosar care vă viza?

Președintele României, Klaus Iohannis: Una cu alta, pot să vă asigur, că nu au niciun fel de legătură.

Jurnalist: Aveți o analiză privind cererea lui Tudorel Toader? Aveți două solicitări de la dumnealui, Adina Florea la DNA și revocarea domnului Augustin Lazăr. În ce stadiu sunteți cu analiza?

Președintele României, Klaus Iohannis: Am o opinie și o voi face cunoscută la momentul potrivit, dar astăzi încă nu m-aș referi la aceste spețe. Însă, în ansamblu, se conturează un, să zic eu, comportament sau o abordare a acestui ministru al Justiției, abordare care este, aș clasifica-o eu, pe lângă lege.

Klaus Iohannis: Penibilă fază!

Jurnalist: În ce sens?

Președintele României, Klaus Iohannis: În privința propunerilor și de numire, și de revocare.

Jurnalist: Așadar, legalitate pe care vă puteți pronunța spuneți că aveți dubii că există?

Președintele României, Klaus Iohannis: Între timp nu mai am doar dubii, mă îndrept ușor, ușor spre certitudini. Dar, cel puțin în ceea ce privește revocarea procurorului general, un demers aiuritor al acestui ministru și cu corolarul la fel de aiuritor, de povești, manipulări publice, și așa mai departe… Penibilă fază!

Suntem în situația în care momentan s-a început un demers judiciar și pot să vă spun de pe acum, ca să nu fie speculații: până când judecătorii nu vor da un verdict final, nu am de gând să fac nimic în această chestiune.

Iar despre speța revocării am mai vorbit. Procurorul general Lazăr a făcut și face o treabă bună. Mi se pare total greșită solicitarea de revocare, greșită din punct de vedere politic, iar din punct de vedere legal voi scrie ceva atunci când va fi situația de așa natură.

Deci aici clar, foarte clar, ne aflăm într-o zonă în care infractorii încearcă să acapareze justiția, și pe cine nu vor putea acapara sau unde văd ei că nu au șanse, vor să-i îndepărteze.

Citeşte şi
Liviu Dragnea, aruncat la gunoi. Irinuca a renunţat la inel

Irina Tănase, logodnica lui Liviu Dragnea, nu mai poartă inelul primit în dar de la

Liviu Dragnea a mai pierdut într-un dosar. Legătura cu Tel Drum

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea făcută de Liviu Dragnea, în care fostul lider

Liviu Dragnea reclamă, prin avocat, că nu i-a fost acordată permisia

Avocatul fostului lider PSD Liviu Dragnea reclamă că acestuia nu i-a fost acordată o permisie,

Liviu Dragnea, ţinut în puf, iar iese din puşcărie pentru o zi!

Comisia de Acordare a Recompenselor din Penitenciarul Rahova i-a acordat, vineri, lui Liviu Dragnea o

Marcel Ciolacu, bătăuşul. Afirmă că era să se bată cu Liviu Dragnea

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, atâta timp cât este preşedintele Camerei

Ciorcel Malacu, PSD lasă lest la DNA. Ce l-a sfătuit pe Dorel Căprar

Președintele interimar Marcel Ciolacu ar fi avut o discuție cu fostul președinte al PSD Timiș,

Irina lui Dragnea a chefuit până la dimineaţă, într-un club de fiţe

Irina Tănase (Irina lui Dragnea, ţiitoarea de lux) a avut parte de o petrecere de

Liviu Dragnea a fost mutat într-o celulă cu alţi patru deţinuţi

Liviu Dragnea nu mai are statut de detinut privilegiat, el fiind nevoit sa stea acum

Liviu Dragnea rămâne la puşcărie. ÎCCJ a respins contestaţia în anulare

Înalta Curte a respins ca inadmisibilă contestația în anulare a sentinței în cazul fostului președinte

Liviu Dragnea aşteaptă mâine cererea de anulare a condamnării

Instanta Suprema judeca marti recursul in casatie si contestatia in anulare depuse de fostul lider

Share