Klaus Iohannis, atacat de Budapesta. MAE reacţionează dur

Share

Klaus Iohannis a fost atacat din nou de ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, care l-a numit ”un politician extremist antimaghiar”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Klaus Iohannis a atacat la CCR legea privind deschiderea unor puncte de frontieră româno-ungare.

Motivul pentru care președintele a luat această decizie a fost nerespectarea principiului separației puterilor în stat, după ce Parlamentul României a intrat în sfera de competență a Guvernului, fără vreo legătură cu relațiile bilaterale româno-maghiare.

”Din păcate, Preşedintele României este un politician extremist antimaghiar. Implică în continuu Ungaria şi guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenţionat relaţiei ungaro-române şi nu se sfiieste să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât şi pentru români”, a scris ministrul ungar.

Szijjártó Péter a explicat de ce sunt necesare mai multe treceri de frontieră între Ungaria și România, dar nu a precizat și motivul pentru care președintele României a luat decizia de a ataca legea la CCR, și anume faptul că era încălcat principiul separației puterilor în stat:

”Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granita celor două state, respectiv înlesnește viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo.

Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”, a mai transmis ministrul de externe al Ungariei, la câteva ore după decizia președintelui de a ataca legea la CCR.

Ministerul de Externe a reacționat după atacul fără precedent al ministrul de externe maghiar:

MAE transmite că mesajul lui Péter Szijjártó este ”inacceptabil și lipsit de respect” și că ”denotă lipsa informării și a documentării despre motivația sesizării de neconstituționalitate”.

Ministerul de Externe cataloghează reacția ministrului ungar drept ”nejustificată, disproporționată și scoasă din context” și explică motivele, publice de altfel, pentru care președintele Iohannis a atacat la CCR legea privind deschiderea unui punct de frontieră.

Share