home ECONOMIE Joseph Stiglitz: S-ar putea ca Euro să nu supravieţuiască (Prioritate de dreapta)

Joseph Stiglitz: S-ar putea ca Euro să nu supravieţuiască (Prioritate de dreapta)

Share

Fostul economist-şef al Băncii Mondiale şi câştigător al premiului Nobel a prezis că speculatorii pe termen scurt din piaţă ar putea începe în curând să pună presiune asupra Spaniei, care se luptă cu un deficit mare şi cu şomajul ridicat.

FOTO: Infinite Unknown

Săptămâna trecuta, Moody’s a redus ratingul de credit al ţării de la AAA la Aa1.

Fostul consilier al preşedintelui Bill Clinton spune de asemenea că sectorul bancar a trecut înapoi la nivelul “business as usual” prea repede şi că există în continuare riscuri legate de o altă criză financiară, în ciuda unor ameliorări în reglementări.

citeste si: Nobel Prize-Winning Economist Joseph Stiglitz: Federal Reserve System is Corrupt and Undermines Democracy

Îngrijorător este că există un val de austeritate în toată Europa şi care se extinde către ţărmurile Americii”, a spus Stiglitz. “Cu atât de multe ţări care au redus cheltuielile prematur, cererea agregată la nivel mondial va fi redusă şi creşterea va încetini – chiar poate duce la o “recesiune în W”. “America ar putea fi cauza recesiunii globale, dar Europa acum are aceeaşi evoluţie.”

Stiglitz a avertizat că “Spania, la fel ca Grecia, este acum o destinaţie a speculatorilor”. “În conformitate cu regulile jocului, Spania trebuie să reducă acum cheltuielile sale, ceea ce aproape sigur va duce la creşterea ratei şomajului”, a spus el.

citeste si: Adrian Panaite: Nu pot tipări ei cât ne putem înfrâna noi

Cum economia încetineşte, îmbunătăţirea poziţiei sale fiscale poate fi minimală. Spania poate intra într-un fel de “spirală a morţii” care a afectat Argentina cu doar un deceniu în urmă. Doar atunci când Argentina a decuplat moneda sa de dolarul SUA a început să crească economia sa, şi deficitul său a scăzut.”

În prezent, Spania nu a fost încă atacată de speculatori, dar poate fi doar o chestiune de timp.”

Revenind la moneda euro, Stiglitz a declarat că nevoile diferite ale ţărilor cu surplusuri comerciale mari, în special Germania, şi cele cu deficite, cum ar fi Irlanda, Portugalia şi Grecia, arată că moneda unică a fost sub o presiune intensă şi nu poate supravieţui.

El sugerează că o modalitate de a salva euro ar fi pentru Germania să părăsească zona euro, permiţând astfel monedei să se devalorizeze şi de a ajuta astfel ţările în dificultate, prin exporturi.

Ţările care împart o monedă au o rată de schimb fixă între ele şi astfel au renunţat la un instrument important de ajustare”, a spus el. “Atât timp cât nu au existat şocuri, euro a mers bine, testul va veni atunci când una sau mai multe ţări se vor confrunta cu un declin economic.”

Sursa: Prioritate de dreapta dupa Telegraph: Joseph Stiglitz: the euro may not survive

Share