home ECONOMIE Ipocrizia cu refugiaţii ca forţă de muncă. Implicaţii

Ipocrizia cu refugiaţii ca forţă de muncă. Implicaţii

Share

Aud tot mai mulţi vectori de opinie ventilând ipocrizia cu refugiaţii folosiţi ca forţă de muncă, acolo unde aceasta lipseşte în România. E o minciună.

Teoria aceasta are următorul fundament: în România ar exista o puzderie de sectoare unde este deficit de forţă de muncă şi refugiaţii ar putea să îndestuleze acest deficit. Fals. Voi explica ipocrizia ideii.

Nu există un deficit efectiv de forţă de muncă în România. Ipocrizia constă în faptul că acei angajatori care refuză serviciile celor mai buni profesionişti din domeniile lor de activitate se fac că sunt interesaţi să angajeze “forţă de muncă proaspătă dintre refugiaţi”.

În realitate, ei sunt prizonierii micii corupţii care a cuprins întreaga Românie. Tipic românesc este că, la nivel de birou, la nivel de firmă, domină mici mafii, formate din patronu’ sau patroana, rudele acestora şi pilele lor, ce sunt primii care se angajează, pe criterii ce nu au nici o legătură cu competenţa.

De asemenea, tipic fazei în care este azi capitalismul e că mediul de business a preluat (într-o măsură mai mare sau mai mică, de la domeniu la domeniu) sistemul asiatic de a angaja oameni foarte tineri, lipsiţi de experienţă, care sunt nişte sclavi moderni mai eficienţi.

Aceşti sclavi moderni sunt preferabili profesioniştilor competenţi, care pun probleme, au principii, au lucruri pe care refuză să le facă, nu marşează la mica corupţie. Un manager din business mi-a povestit despre mai multe cazuri de manageri concediaţi, după ce au dublat sau triplat profiturile unor firme cunoscute.

De ce? Colegii omului l-au lucrat, pentru că omul îi punea la muncă. Şi ritmic astfel de profesionişti se califică din noile generaţii de sclavi moderni, care sunt rejectaţi din sistem, fiind înlocuiţi cu alte generaţii mai noi de sclavi moderni.

Ipocrizia fenomenului face că, în timp ce în realitate firmele au o astfel de politică de personal (care este ea însăşi generatoare de bad management, performanţe slabe şi, prin urmare, de pierderi financiare), vectorii de imagine ai firmelor mari şi mici predică fără încetare despre managementul performaţei, despre egalitatea de şanse, despre mediul concurenţial şi disciplina muncii.

Unde este locul refugiaţilor în această poveste? Evident, în cel mai bun caz, aceia dintre ei care se vor adapta, vor învăţa limba şi obieceiurile locului şi vor fi recrutaţi, vor trece pe rând prin toate stadiile descrise anterior: sclavi moderni, apoi persoane cu expertiză, apoi profesionişti foarte buni pe care nu-i mai angajează nimeni.

Ce vor face aceşti oameni, care au o cu totul altă cultură a protestului decât noi, europenii? Se vor detona ca să se răzbune? Vor face cale-ntoarsă spre ţara de origine? Vom vedea. Important e să demascăm ipocrizia.

Citeşte şi
Donald Trump închide SUA pentru refugiaţi, oroare istorică

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat înăsprirea serioasă a cadrului legal al imigrației refugiaților. Aceasta Read more

Comisar european: noul val de refugiaţi, de 20 de ori mai mare

Europa s-ar putea confrunta cu o nouă invazie de refugiaţi din Orientul Mijlociu, avertizează comisarul Read more

Vom avea cazuri de corupţie pe accepţia de refugiaţi

Toată logistica pe refugiaţi, Internet, tipizate, saltelele, paturile, hainele, mâncarea, casele-tip, că vine iarna) vor Read more

Totuşi, câţi refugiaţi vor veni de fapt în România?

Probabil săptămâna ce începe vor apărea primii refugiaţi. Vor fi atât de mulţi, că nu Read more

Se va sparge curând conducta cu refugiaţi (revista presei)

Iohannis s-ar fi înmuiat şi acceptă cotele de refugiaţi, iar în România se sparge conducta Read more

Maghiarii îi despart pe refugiaţii sirieni de copii lor

Ungaria desparte familiile de refugiaţi ce i-au trecut ilegal graniţa, în virtutea declarării stării de Read more

Guvernul adoptă Strategia naţională privind imigraţia

Guvernul a adoptat Strategia naţională privind imigraţia, colecţie de deziderate frumoase, lemnoase, fără legătură cu Read more

Charlie Hebdo gafează îngrozitor. Caricatură cu refugiaţi

Publicaţia "umoristică" franceză Charlie Hebdo a gafat îngrozitor, publicând pe prima pagină o "caricatură" despre Read more

Ponta parcă vrea să strice relaţiile cu Ungaria

De când Ungaria a anunţat că va ridica un gardla graniţa cu România, ca să Read more

Europa se închide-n sine. Spaţiul Schengen e blocat

Când am afirmat că România va fi punct terminus pentru refugiaţi, am fost criticat. Iată Read more

Share