home CORUPTIE, POLITICA Ion Cristoiu: „SRI controlează două – trei emisiuni de la Antena 3!”

Ion Cristoiu: „SRI controlează două – trei emisiuni de la Antena 3!”

Share

Jurnalistul Ion Cristoiu, fost mare făcător de organe de presă în anii 90, iese din nou cu o declaraţie contradictorie.

Invitat foarte des la Antena 3, Cristoiu susţine totuşi că SRI are control asupra a „2-3 emisiuni de la Antena 3. Antena 3 a atacat isteric în ultimii ani o pretinsă implicare a aşa-zisului „stat paralel” în politică şi presă.

Într-o declaraţie pentru Mediafax, în care atacă faptul că parlamentarii PSD nu au îndrăznit să anuleze ordonanţa prin acre se acordă bani presei, ba mai mult au modificat OUG astfel încât trusturile de presă să primească şi mai mulţi bani de la Guvern, Cristoiu a susţinut că SRI controlează emisiuni ale postului Antena 3.

„Cei de la PSD, nici Ciolacu nu au înţeles nimic. Nu au înţeles acest lucru: presa nu e a lor, este fie alcătuită din divizia presa, unităţi militare, fie cum spun eu, unităţi de lucru din restul presei independente. SRI nu are nevoie să aibă toate televiziunea, toată Antena 3, au acolo 2-3 puncte de lucru, 2-3 emisiuni prin care îşi rezolvă problemele. Nu au avut curaj să respingă aceasta ordonanţă de urgenţă, ba chiar au sporit această iluzie că dacă au fost de acord acum cu Guvernul PNL, presa, care a primit bani, va fi de treabă şi cu ei şi că dacă ar fi respins ordonanţa de urgenţă, atunci presa s-ar fi năpustit asupra lor. Asta ne confirmă ceea ce v-am spus de vreo două-trei ori până acum că, de fapt, nu avem opoziţie”, a declarat Cristoiu.

Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a modificat Ordonanţa de Urgenţă 63/2020, prin care Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) către presa din România. Televiziunile şi publicaţiile vor primi şi mai mulţi bani.

Bugetul alocat presei a fost mărit cu 10 milioane de euro, anunţa Pagina de Media. Înainte era 40 de milioane de euro TVA inclus, acum sunt 40 de milioane de euro fără TVA. Modificarea a fost votată de PSD, care acum o lună critică ordonanţa pentru presă, susţinând că guvernul îi cumpără pe jurnalişti. PSD a modificat astăzi ordonanţa astfel încât televiziunile şi site-urile să primească şi mai mulţi bani publici.

În plus, campania se prelungeşte până la sfârşitul anului (31 decembrie 2020). De asemene, se prevede ca şi anul viitor trusturile de presa ar putea să primească bani „în funcţie de necesităţile de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 şi de necesităţile de promovare a produselor şi serviciilor româneşti pentru reluarea activităţii economice”.

Posturile de televiziune au ieşit din nouă formula a ordonanţei cu un preţ mai mare pe punctul de audienţă: 570 de lei este punctul de audienţă, faţă de 450 de lei în varianta Guvernului.

Şi publicaţiile online vor primi mai mulţi bani. Pragul maxim pentru un site a fost mărit la 200.000 de lei pe lună. Până acum era de 150.000 de lei.

Banii se vor acorda pentru întreaga presa, fiind incluse şi publicaţiile care deja beneficiază de bani publici prin contracte cu primarii PSD din Bucureşti. Un exemplu în acest sens sunt site-urile DC News (patronat de Bogdan Chirieac) şi stiripesurse.ro (patronat de Iosif Buble, soţul deputatului PSD Diana Tuşă).

Astfel, aceste siteuri vor putea încasa câte 40.000 de euro pe lună până la sfârşitul anului, adică încă câte 200.000 de euro.

Bogdan Chirieac s-a înscris cu cinci site-uri pentru a accesa banii de la guvern, astfel încât până la sfârşitul anului ar putea ajunge la peste 500.000 de euro. Site-urile controlate de Chirieac sunt: DC News, Ştiri Diaspora, DC Medical, DC Business, Defense România.

Pentru cele patru luni de campanie, prevăzute în OUG 63/2020, Chirieac urma să încaseze 224.000 de uro. PSD a modificat OUG, astfel încât campania va dura încă trei luni, prin urmare sumă se va dubla, mai ales că a fost crescut pragul la 40.000 euro/lunar.

Share