home EVENIMENT, POLITICA Iohannis: Relaţiile România – SUA sunt mai puternice ca oricând!

Iohannis: Relaţiile România – SUA sunt mai puternice ca oricând!

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu prilejul aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relaţii diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar şi un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă şi consistenţă, ajungând în prezent la un nivel de excelenta fără precedent, susţinut de un dialog politic dens şi o cooperare foarte eficientă.

Au contribuit la aceste evoluţii atât împărtăşirea valorilor democratice, cât şi dedicaţia pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generaţii succesive de oameni politici, diplomaţi, artişti, reprezentanţi a numeroase corpuri profesionale şi sociale. Iar dialogul meu fructuos şi substanţial din ultimii ani cu Preşedintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relaţia dintre ţările şi popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoţindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de ţara noastră pentru consolidarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor săi. La rândul său, România şi-a conturat profilul de partener de încredere şi aliat NATO activ, care îşi asumă angajamente puternice şi contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistenta la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei.

Parcursul ascendent al relaţiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esenţială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, ştiinţa şi educaţie, contacte inter-umane. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmata în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicaţii de ordin economic, social şi politic pentru următorul deceniu – aşa cum o arata Declaraţia Comună pe care am adoptat-o împreună cu Preşedintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Alba.

Relaţia privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă şi rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România şi SUA au ştiut să dea măsură solidităţii şi solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, acordându-şi reciproc ajutor şi demonstrând practic valoarea acţiunii comune în favoarea propriilor cetăţeni.

Este o mare satisfacţie să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând.

În calitate de Preşedinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât şi în numele ţării mele, pentru aprofundarea şi dezvoltarea, şi pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american şi a parteneriatului transatlantic!”, se afirmă în mesajul preşedintelui Iohannis.

Citeşte şi
Caramitru Jr.: Generația asta va lua puterea. Toată. Și va schimba totul

Caramitru Jr. a publicat pe Facebook un nou text exploziv, vorbind despre generaţia celor sub Read more

Cătălin Rădulescu: PSD o să fie la putere încă 20 de ani!

Dezbatere electorală aprinsă între Cătălin Rădulescu (PSD), Ionuţ Moşneanu (USR) şi Marian Jean Marinescu (PNL), Read more

Moţiunea de cenzură. Care sunt jocurile dintre Putere şi Opoziţie

Înainte de moţiunea de cenzură a Opoziţiei, preşedintele PSD are probleme tot mai mari în Read more

PSD devine un stup de albine nebune. Lupta pentru putere se ascute

Plîcile tectonice din PSD continuă să se mişte. Lpta pentru putere dintre gruparea din jurul Read more

Elena Udrea ar trebui să se înscrie rapid în UNPR

Care este astăzi panaceul rezolvării tuturor problemelor cuiva pe lumea asta? Să fii membru UNPR. Read more

Claudiu Lucaci îl pârăşte pe Adrian Bucur

Poveştile de curvie sunt cu duiumul în Televiziunea Română. Acum apare una cu un presupus Read more

Presa e presă, nu opoziţie politică

Seara trecută, B1 TV, Traian Băsescu a spus un lucru inexact. Vom parafraza: În acest Read more

Victor Ponta? Crin Antonescu? Nu mă prezint la vot

În seara trecută, Traian Băsescu a anunţat public că între Victor Ponta şi Crin Antonescu, Read more

BOMBA OPRESCU Bucureştiul începe să semene cu Beirutul

Lucrările la linia de tramvai usor de pe Rebreanu. Una din cele mai frumoase zone Read more

USL. Coerenţi în destructurare, incoerenţi în guvernare

Cum se explica oare faptul ca aceiasi oameni sunt foarte eficienti in a destructura statul Read more

Share