Iohannis o dă ceţoasă, e ultrasec şi doarme

Share

Iohannis o dă ceţoasă, e ultrasec şi doarmeKlaus Iohanniseste un preşedinte mediocru, care are o mulţime de motive să nu stea cu mâna pe sus, ca elevul silitor care vrea să răspundă întotdeauna la lecţie, că ştie răspunsul corect. O dată la trei luni şi zece zile, iese public şi o dă ceţoasă.

E, vorba lui, ultrasec (“ca să fiu ultrasec, nici vorbă“) şi doarme pe el atunci când îl penetrează evenimentele importante-n domeniul de activitate al mandatului său.

Arată ca propria sa efigie, o combinaţie ambiguă între Helmut Schmidt, Alexandru Ioan Cuza şi Charlton Heston jucând în rolul lui Ben Hur. Mizează foarte mult pe fraze studiate “în laborator”, citite tărăgănat, după care priveşte semnificativ, telegenic, astfel încât să i se vadă mai bine profilul feţei istorice la fotograf.

citeşte tot transcriptul aici

Spune foarte puţine lucruri şi face foarte multe aluzii, cu vocea sa insinuant-cântată, de parcă ar vrea să ne spună, în subtexxt: “Ştiţi voi…“, iar atunci când i se pune o întrebare punctuală o scarpină avan.

Este întrebat care este poziţia lui faţă de ieşirea jignitoare în decor a ambasadorului Malginov. Spune că nu e treaba lui politica externă, când e în atribuţiile sale constituţionale directe:

ART. 87
Participarea la sedintele Guvernului
(1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externă, apărarea tării, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

ART. 91
Atributii in domeniul politicii externe
(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acreditează si recheamă reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aprobă infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentantii diplomatici ai altor state sunt acreditati pe langă Presedintele Romaniei.

Apoi se declară nemulţumit că nu a fost consultat atunci când s-au ticluit modificările la Codul Fiscal. Păi cum rămâne? Când nu eşti informat asupra a ceea ce trebuie să fii consultat eşti nemulţumit, iar când trebuie să reacţionezi la ceea ce e în atribuţiile tale, nu e treaba ta şi trebuie să reacţioneze MAE?

Avem un preşedinte mediocru, incapabil să reacţioneze în timp real la ceea ce se întâmplă în mediul economic, politic şi geopolitic, care crede că România este republică parlamentară şi se comportă politic de parcă ar avea rol pur simbolic, ca Joachim Gauck în Germania (şi acela e o personalitate, care când spune ceva se face linişte).

Doamne fereşte să ne atace Rusia, că până se trezeşte Iohannis au ajuns tancurile la Bucureşti. Din fericire, nu de el depinde, ci de alţi oameni care reacţionează normal şi sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor.

A, foarte bine că critici parlamentarii, Senatul pentru Cazul Şova sau Cazul Vosganian, dar cum vezi tu rezolvarea problemei, în timp?

Dacă nu, rămânem cu acest guvern şi se va schimba în 2016.

Şi dacă, în loc să se schimbe guvernul în 2016, din cauză că i-a scăzut credibilitatea, o să pierzi tu, preşedinte, credibilitatea extraordinară cu care ai plecat în mandat şi Cabinetul Ponta îşi va continua existenţa?

Ce soluţie ai tu la porţile ferecate ale Parlamentului, când este vorba despre aprobarea arestării anumitor oameni corupţi?

Bat mereu la porţi, veţi vedea că până la urmă mi se va deschide.

Aşa, asta vrei tu să facem noi, Klaus? Mişto. Şi dacă nu te ascultă nimeni? Traian Băsescu a bătut peste fălci Parlamentul ani în şir…

S-a produs un conflict inutil care nu a dus la nimic bun, doar la scandal public…

Şi crezi că dacă îi rogi frumos (“Vă rog eu frumos, puşcăriabililor, acceptaţi să ajungeţi din Parlament la puşcărie, vă rog eu mult, uite ce frumos vorbesc eu cu voi, spre deosebire de predecesorul meu!“) te vor asculta?

Veţi vedea că până la urmă mă vor asculta!

Şi dacă nu te vor asculta, Klaus, să te faci tu mic, mititel şi să spui în conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, “m-au învins serviciile“?

Share