Iohannis: „Este imposibil de spus ce va face Federaţia Rusă, în continuare”

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit desspre situaţia de la Marea Neagră, care depinde în continuare de mişcările militare pe care le face Rusia.

“Faptul că s-a încheiat exercițiul militar în Federația Rusă şi trupele s-au retras, sigur, este o veste în sine bună şi duce la o oarecare detensionare”, a spus Iohannis.

Însă, a explicat şeful statului, “în același timp, am aflat că foarte mult material care a fost adus acolo rămâne acolo, cum se spune în termeni de specialitate, „rămâne prepoziționat” şi evident că situația rămâne în continuare tensionată”.

Este nevoie în continuare, atrage atenţia Klaus Iohannis, “de foarte multă implicare, de foarte multe eforturi diplomatice. Și, din partea României, noi vom face în continuare demersuri în special la NATO, dar şi la Uniunea Europeană pentru a crește reziliența pe Flancul Estic”.

Dar ne putem aștepta la un nou scenariu ca în anul 2008, din Georgia? Există acest pericol? – a fost întrebat Iohannis.

“Este imposibil de spus”, a afirmat acesta, “ce va face Federația Rusă în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar pentru toamna acestui an şi cu toții sperăm ca, prin măsurile care se iau şi prin intervențiile pe cale diplomatică, geopolitică, să se detensioneze situația în zona Mării Negre”.

Share