home CORUPTIE, POLITICA Institutul Revoluţiei refuză să predea Guvernului documente despre crimele din 89

Institutul Revoluţiei refuză să predea Guvernului documente despre crimele din 89

Share

Institutul Revoluţiei, controlat de Ion Iliescu şi acoliţii săi, este desfiinţat, dar nu se lasă. Miza este libertatea făptaşilor din decembrie 1989.

Cercetările privind crimele Revoluției din 1989 sunt încetinite de un blocaj juridico-legal.

Soarta fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) va fi decisă pe 24 septembrie, când CCR va spune dacă dă curs legii prin care Senatul respinge desființarea instituției sau dacă OUG-ul prin care i-a fost încetată activitatea rămâne în vigoare, spune Digi24.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER), care ar trebui să preia arhiva, spune că IRRD refuză să dea semnătura de predare-primire, însă Gelu Voican Voiculescu, care a fost la conducerea instituției alături de Ion Iliescu, încă speră că Institutul Revoluției va avea câștig de cauză și va recupera bugetul pierdut pe 2020.

După ce a fost desființat de Guvern prin OUG în decembrie 2019, Institutul Revoluției trebuia să predea patrimoniul și arhiva sa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, aflat în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.

IICMER anunțase la începutul anului că urma să înființeze o Direcție specială pentru studierea faptelor din decembrie 1989, pe baza documentației strânse de IRRD, însă în iunie Senatul a respins decizional OUG de desființare a Institutului condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Share