home MASS MEDIA, POLITICA Inflaţie de ştiri despre criza din mass-media

Inflaţie de ştiri despre criza din mass-media

Share

Anul trecut, pe 10 noiembrie, am avut inspiraţia de a relansa Blogul lui Budescu, având însă o mai accentuată tentă de inside-news-commentary din actualitatea mass-media, pe un domeniu care dă numele website-ului – StareaPresei.ro.

Acum, se pare că alegerea pe care am făcut-o şi pe care o plănuiam de mult timp, încă din anul 2008, şi-a dovedit fezabilitatea, pentru că subiectul este foarte citit şi, prin urmare, se scrie de către tot mai mulţi furnizori de conţinut.

Evenimentul Zileise întreabă: “Rămâne România fără presă scrisă?”. Cotidianul acesta aminteşte despre închiderile ziarelor “Cotidianul”, “Business Standard”, apoi despre dispariţiile “Gardianului” şi cotidianului “Ziua”:

Zeci de jurnalişti au intrat, astfel, în statisticile de început de an a[le] şomajului din România, despre care chiar ei au informat cititorii. Tentinţa de scădere [a] profitabilităţii ediţiilor printate a început să se observe de anul trecut, când redacţiile mai multor ziare au luat decizia să scadă tirajul.

Vânzările ziarelor din România au simţit, astfel, o scădere, ale cărei implicaţii s-au regăsit în diferite măsuri manageriale de a depăşi momentul de criză.

Cea mai frecventă a fost reducerea [numărului] angajaţilor, scăderea tirajului şi concentrarea pe ediţiile online, însă unele dintre [publicaţiile] ele nu au avut altă alternativă decât încetarea activităţii în tipografii.

EvZ face apoi, pe rând, story-ul acestor publicaţii. Concluzia jurnaliştilor este că…

La finele anului trecut, SOV – foto 2 stânga – declara că are de gând să renunţe la ediţiile de print ale publicaţiilor sale. “Nu mai am încredere în print. Voi renunţa definitiv la print (…) Merg doar pe media electronică. Acolo voi investi cât este necesar pentru a-mi menţine cota de piaţă şi chiar pentru a o spori”.

Aceste idei de afaceri au fost confirmate, încă odată, printr-un interviu al omului de afaceri, care a declarat, pentru “Capital”, că presa pe suport de hârtie va dispărea. “Nu ştiu în cât timp, dar eu sunt convins că va dispărea”, declara SOV, acum o lună.

După cum se observă, eştia îl hăituieşte pe “The Wind” de mamă-mamă. Săracu’.

HotNews face o cronică a celor scrise, până la un anumit moment, despre criza presei, în articolul round-up “Cronica unei morti anuntate: Ziua, Gardianul, Cotidianul, Business Standard“, dar foarte interesantă este analiza lui Dan Tăpălagă, “La moartea presei cu etaj“:

SOV a investit in titluri curate, cum era Cotidianul pana prin 2008, dar a cumparat si instrumente de presiune, nu afaceri viabile, ca Ziua sau Gardianul. Eficienta lor se masura altfel in economia trustului.

Sorin Rosca Stanescu, omul care a condus ani de zile ziarul Ziua, a crescut si perfectionat o specie mutant de gazetar – om de afaceri. El a infiintat “alta liga” de presa, liga gazetarului agresiv, vesnic infipt in gatul puterii, insa despre care nu stii niciodata cand investigheaza, cand santajeaza, cand ameninta, cand ancheteaza in interes public, cand vaneaza un contract.

Asa fiind, unii dintre fostii sai colaboratori, crescuti sub brandul Ziua, au ajuns inevitabil sa practice pe scara larga santajul de presa: ancheta jurnalistului venea la pachet cu contractul de publicitate. Platesti, oprim ancheta. Nu platesti, te distrugem.

Erau vremuri cand oameni de afaceri din Cluj, Iasi sau Bucuresti erau terorizati de santajisti locali deghizati in gazetari. Multi acceptau sa plateasca taxa de protectie, pentru ca nici ei nu erau curati ca lacrima. Au fost procese cu acuzatii de santaj la Cluj, la Iasi si la Bucuresti, nedovedite insa in justitie.

Foarte consistentă este “Revista presei despre presă”, publicată în seara trecută de Tiberiu Lovin, care, în afară de anunţarea editorialului scris de Tăpălagă, dă trei autori, care scriu trei texte foarte bune despre criza presei.

Agenţia de Investigaţii Media a provocat o polemică între Ion Cristoiu şi Cristian Tudor Popescu.

CTP-ul susţine că deontologia jurnalistului va dispărea – ce nevoie mai avea fostul preşedinte al Clubului Român de Presă de deontologie, normal că a prins momentul să o facă praf. Ion Cristoiu crede că presa română se va însănătoşi.

Aşa cum mi-am obişnuit cititorii, îmi prezint fără fonfleuri prea multe parti-prix-urile. Eu cred că Cristoiu are dreptate, iar CT Popescu greşeşte flagrant, fiind direct interesat să nu mai existe o deontologie a jurnalistului şi jurnalismului, chiar dacă tipul o spune la modul critic, adică, vezi Doamne, el e deontolog.

Ştiu, o ştim cu toţii şi am simţit pe pielea noastră toţi deontologia CTP-ului. Ne-a trecut os prin os această deontologie, prin anii în care România era un sultanat personal al lui Adrian Năstase.

Dan Negru scrie, pe blogul său, că…

Pe timp de vint, unii isi fac ziduri, fortarete, altii isi construiesc mori de vint. In lumea ziarelor bate vintul…Cei care-si construiesc mori de vint vor supravietui… Le doresc putere colegilor mei care in zilele astea au dus acasa, copiilor, familiei un preaviz… Adeseori criza e doar pretextul generalilor slabi… Un om slab are probleme, un om puternic are solutii!

Da, în lumea ideilor mari aşa este şi astfel stau lucrurile. Mai am şi eu chiar şi alte astfel de texte.

Oamenii care stau nu au timp de nimic, pe când cei ocupaţi au timp întotdeauna pentru o mulţime de lucruri.

Vă place? Sună bine? Sună bine, desigur, numai că în lumea reală lucrurile sunt ceva mai complicate şi mai intervin în ecuaţie şi alte variabile. CodexPolitic.us, ultimul site dintre cele semnalate de Tibi Lovin, scrie că “Hârtia moare, mogulii rămâne”, adică…

Mutarea unora dintre publicatiile aflate pe moarte in online tradeaza, din nou, aceeasi gandire idioata cu care ne-au obisnuit presarii nostri. Nu este o solutie, este un pansament pus pe fruntea muribundului. Nu poti publica aceleasi stiri de pe fluxuri la infinit, pe net si in print.

Este o aberatie, in situatia in care piata media este, dupa parerea mea, mult prea mica in relatie cu numarul de publicatii (offline si online). Exageram in sensul asta, cu toti ziaristii cu bloguri, site-urile de stiri care copiaza aceleasi subiecte la indigo si agregatoarele lui peste prajit.

S-a marcat! Cred că acum ne pregătim, defapt, să importăm un stol întreg de cretinisme din presa scrisă pe Internet, odată cu grupul gros de jurnalişti taraţi de lucrul la moguli care iau calea Internetului, pe lângă cele importate deja, odată cu oamenii care au migrat până acum.

Mihnea Măruţă scrie despre cele cinci boli mai vechi ale presei noastre, care sunt că…

1. Scopul multor investitori nu este businessul media pur şi simplu
2. Decalajul dintre public şi jurnalişti
3. Risipirea aurei
4. Liderul căpătuit şi ahtiat după putere
5. Pierderea capacităţii de a uimi publicul

În viitor, îmi propun şi eu să tratez acest subiect fertil. Două texte foarte bune apar pe Presa.nu, care alături de CodexPolitic.us, este al doilea site al cărui nume nu are sens, dacă nu-i pui şi terminaţia domeniului de Internet.

Primul text din Presa.nu se numeste “Moare printul? Ce lasă în urmă şi ce căi deschide”. Un răspuns posibil sună poate aşa…

Potrivit lui Mario Garcia, expert media citat de HotNews, ziarele tipărite trebuie să se integreze în platforme media, încetând să meargă pe cont propriu. În câţiva ani, cititorii născuţi în era Internet vor avea peste 20 de ani, iar ei sunt viitorul presei, a spus Garcia.

Al doilea articol titrează despre “Noua media: oamenii din subsolurile Internetului”, adică:

Un cotidian ca EvZ are cam 50 de articole care trec în ediţia on-line şi sunt disecate –în medie sunt o sută de comentarii. Şi n-am pus la socoteală editorialele şi dezbaterile (ex: Sunteţi de acord cu taxa pe hamburger?), care stârnesc cele mai multe reacţii.

În plus, faţă de articolele din ediţia tiparită, mai intră cel puţin cinci sau zece ştiri din actualitate, care se pot dubla în perioadele cu activitate politică efervescentă, cum e învestirea unui guvern, avizele comisiilor de specialitate, discutarea bugetului.

Dorothea Ionescu Vânău face o analiză media adevărată, pe care o recomandăm cu plăcere. În sfârşit, găsim un text cu iz de credibilitate pe ventilatorul de presă InPolitics, din care totuşi, având în vedere porcăriile pe care le aruncă-n populaţie de obicei, cităm cel mai jos cu putinţă în acest excurs mass-media.

Chiar Bogdan Tiberiu Iacob, tăticuţul intoxicatorilor de la această publicaţie, scrie că…

Directorul general al agenției Mediafax, Cristi Dimitriu, a declarat azi pentru Evenimentul Zilei că firma sa (sic!) a decis să depună dosarul pentru insolvență, ca ultima etapă legală pentru recuperarea datoriilor pe care Realitatea Media le are față de trustul lui Adrian Sîrbu.

Potrivit informațiilor Inpolitics, datoria pe care o are Realitatea față de Mediafax se ridică la cca. 35.000 de euro și provine din neachitarea abonamentelor lunare pentru serviciile agenției respective. Problemele au început chiar în debutul anului trecut, cînd de la Realitatea au încetat plățile spre Mediafax pentru fluxurile de știri, fotografii etc.

După ce i-a păsuit cîteva luni bune, pînă la începutul verii, Mediafax a decis să rupă pisica și a tăiat fluxurile de știri pentru trustul lui Vîntu.

Foarte interesant de observat, în acel moment nu se punea problema, nici măcar sub formă de zvonuri, că în ograda mogulului SOV ar putea exista probleme de ordin financiar. Totuși, faptul că ziariștii unui imperiu media atît de puternic ajunseseră să lucreze fără agențiile de presă (și Reuters tăiase fluxul) era de-a dreptul halucinant și de neconceput.

Să-l credem? Vom vedea. Eu am reţinerile mele întemeiate. Pe de altă parte, informaţiile acestea rimează cu unele informaţii pe care le am şi eu. Deocamdată nu spun mai mult.

Share