home MASS MEDIA, POLITICA Indrei Ratiu: O sa dezvoltam “Cotidianul” pe online

Indrei Ratiu: O sa dezvoltam “Cotidianul” pe online

Share

Simţiţi vreo responsabilitate faţă de falimentul ziarului „Cotidianul”, înfiinţat în urmă cu 19 ani de tatăl dumneavoastră?
Nu simt nici o responsabilitate. Ştiu că a dat mulţi jurnalişti buni, era un fel de universitate. N-a mai putut să continue, probabil că n-au găsit o formulă pentru piaţa economică.

Fiind ziar de opoziţie, mereu a avut probleme. Emil Constantinescu, de exemplu, nu avea nicio idee despre libertate a presei. El considera că fiecare articol critic apărut în „Cotidianul” era o trădare. Ion Raţiu (foto) nu ar fi lăsat să moară ziarul, era foarte legat de el.

Veţi încerca să-l răscumpăraţi?
Nu ştiu dacă o să mai revină pe print, însă mă bucur că rămâne pe on-line. O să ne implicăm, vom dezvolta noi platforme. Am fost invitaţi la discuţii şi înainte de faliment. Aş reveni la ideea tatălui meu, pentru o universitate pentru jurnalişti. Dar trebuie să conving.

V-am mai spus, sunt discuţii cu fratele meu şi cu Călin Husar. În ultima perioadă, ziarul a fost folosit pentru o campanie virulentă împotriva unui candidat. Voi propune să construim pe această bază on-line ceva original, o platformă care să reflecte viaţa societăţii civile.

În tinereţe, aţi fost jurnalist, cum vedeţi presa din România?
Da, primul meu job a fost în presă, am început ca ziarist. În ’67 am lucrat la BBC, am trăit în mai multe ţări. Aici avem o varietate de presă, mult mai largă decât în democraţiile mai mature. Asta se va schimba.

Am suferit mult pentru faptul că, în această perioadă de tranziţie, au fost presiuni asupra presei. S-au folosit mult atacurile la persoană. De exemplu, despre mine s-a scris că am o amantă la Paris, care îmi trimite bani… citeste totul in “Evenimentul Zilei”

Share