home POLITICA Islanda, tara in care revolutia aproape ca s-a terminat

Islanda, tara in care revolutia aproape ca s-a terminat

Share

Intre timp, la postarea noastra de ieri, am primit un link interesant despre Islanda. Publicam continutul de la adresa sugerata.

Guvernul de la Reykjavik va plăti pentru falimentul băncii Icesave, în ciuda refuzului exprimat de islandezi, din nou, prin referendum.

În 2008, banca islandeză Landsbanki, care deţinea conturi de economii în Marea Britanie şi Olanda sub numele “Icesave”, a dat faliment. 400.000 de islandabritanici şi olandezi, cu economii cumulate de circa 4 miliarde de euro, au rămas fără bani şi au fost compensaţi de guvernele naţionale.
Sub presiunea diplomatică exercitată de Marea Britanie şi Olanda, parlamentul islandez a votat o lege care prevedea despăgubirea celor două ţări. Însă preşedintele Islandei Olafur Ragnar Grimsson a refuzat să o semneze, ajungându-se astfel la refedendum.

Dosarul Icesave a generat un adevărat diferend diplomatic între Islanda şi Marea Britanie şi a generat incertitudini privind economia ţării. Mai mult decât atât, guvernele Marii Britanii şi Olandei au anunţat că vor da în judecată Islanda, pentru a recupera patru miliarde de dolari pierduţi atunci când sistemul bancar al ţării s-a prăbuşit.

EUObserver: Why did Iceland say ‘No’?

Decizia a fost anunţată după ce islandezii au respins săptămâna trecută prin referendum un plan de rambursare a banilor. Însă Islanda a cedat şi va plăti Marii Britanii şi Olandei cele 4 miliarde de euro pe care guvernele celor două ţări le-au plătit clienţilor băncii Landsbanki, chiar dacă islandezii au respins această idee la referendum.

Supus la presiuni imense din partea celor două ţări, preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a declarat că acestea ar putea fi returnate cu banii obţinuţi din vânzarea activelor băncii falimentare.

În acest context, ministrul olandez de finanţe Jan Kees de Jager a declarat public că aderarea Islandei la Uniunea Europeană depinde de modul în care ţara va găsi o soluţie pentru a-şi achita datoriile.

În rezolvarea problemei ar mai putea fi implicat şi Fondul Monetar Internaţional, susţine membrul executivului olandez. Cu privire la respingerea prin referendum de către islandezi a planului de achitare a datoriilor, preşedintele Grimsson a spus că acest lucru nu trebuie înţeles ca un refuz de a plăti datoriile.

Mai degrabă, spune el, este pus sub semnul întrebării modul în care vor fi garantate plăţile de către stat, dat fiind cadrul legislativ din Uniunea Europeană.

A cere garanţii statului, fapt care ar presupune că oamenii obişnuiţi ar trebui să-şi asume responsabilitatea, este puţin probabil şi problema ar putea fi disputată prin prisma cadrului legislativ european

, a mai spus Grimsson.

Olanda susţine că respingerea prin referendum a unui acord menit să rezolve disputa dintre Haga şi Islanda, nu dă nicio şansă statului să adere la Uniunea Europeană.

Cred ca în acest moment nu există nicio posibilitate ca Islanda să adere la UE

, a declarat Sylvester Eijffinger, consilierul premierului olandez Mark Rutte, citat de cotidianul islandez Morgunbladid. Consilierul olandez a mai spus ca ţara ar trebui să-şi înlocuiască preşedintele.

Islanda a primit undă verde de la Consiliul European, în luna iunie, anul trecut, pentru a începe discuţiile de aderare. Deşi este o ţară relativ mare, având 103.000 km², aproximativ aceeaşi suprafaţă ca a Irlandei, este foarte slab populată.

Populaţia este de aproximativ 313.000 de locuitori, cu o densitate de numai 3 locuitori pe km². Statul este membru al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), al Spaţiului Economic European (SEE), al Spaţiului Schengen şi a adoptat deja o parte semnificativă a legislaţiei UE.

Share