home POLITICA În Georgia, Rusia repetă ceea ce a făcut în România

În Georgia, Rusia repetă ceea ce a făcut în România

Share

În psihologia colectivă a ruşilor, apartenenţa teritoriului georgian la spaţiul panslav este un drept, e foarte puternică şi este inculcată de foarte multe decenii, sistematic, prin educaţie. În filmul său “Rodnya“, marele regizor rus Nikita Mihalkov îşi pune personajul principal “să bea vin gruzin” cu colegul de cuşetă, pentru întâlnirea lor din tren. Fostul şef al serviciilor secrete staliniste era tot gruzin (cum le spun ruşii georgienilor) şi se numea Beria. Notoriu. Doi regizori sovietici enormi sunt în fapt nativi georgieni şi se numesc Tenghiz Abulazov sau Abuladze şi Mihail Kalatozov sau Kalatozişvili. Ultimul şef al diplomaţiei sovietice se numea Eduard Şevardnadze şi era tot gruzin. Stalin însuşi era şi el tot din acelaşi neam.

CSMonitor Bidzina Ivanişvili, acest Crin Antonescu de Georgia

Redirecţionarea unui mesaj primit de un român de la un prieten din Georgia, după anunţarea victoriei lui Ivanişvili şi înainte ca Curtea Constituţională să valideze rezultatele finale (care nu au fost validate complet nici până acum):

Good to hear from you. Yes, they want to get constitutional majority, that is 100 mandates and try to influence CEC (Comisia Electorală Centrală de la Tbilisi). Currently they have 84 (proportional + direct). I am really afraid for foreign policy of Georgia in the future.

Toţi oameni lui Ivanişvili ar fi făcut carieră sub primul lider georgian de după obţinerea independenţei, acelaşi Eduard Şevardnadze.

Avem astfel un soi de forţare a legii georgiene – nu o lovitură de stat, cel puţin deocamdată, cu un fel de USL – Partidul Visul Georgian al miliardarului prorus Bidzina Invanişvili, cu avere obținută din afaceri în metalurgie, învingător în alegeri, dar fără destule voturi pentru a putea să schimbe constituţia georgiană, pentru că nu are majoritatea absolută în Parlament.

În România, USL a făcut presiuni mediatice la adresa membrilor Curţii Constituţionale şi ar fi proferat prin interpuşi ameninţări cu moartea, anchetate acum de procurori. În Georgia, membrii Comisiei Electorale şi familiile lor sunt ameninţate cu moartea. Cam aceiaşi actori ai piesei, acelaşi modus operandi.

Pentru că, exact ca în România, USL-ul georgian vrea să schimbe Constituţia. Aceasta în scopul forţării revenirii Georgiei, în prezent stat aliat al SUA, în interiorul Comunităţii Statelor Independente. Geopolitică, exact ca la noi.

Semnificaţia mesajului primit din Georgia este regăsită într-un comunicat dat de Comisia Electorală Centrală, în care aceasta anunţă că asupra membrilor CEC şi asupra familiilor lor se fac presiuni şi se proferează ameninţări cu moartea.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ekaterine Azarashvili, a anunţat că “au avut loc proteste la sediul Comisiei Electorale a Districtului Sighnaghi. Manifestanţii i-au forţat pe membrii Comisiei să părăsească sediul sub protecţia poliţiei”.

Mikheil Saakaşvili, preşedintele georgian democratic ales, mai are un an de mandat. Partidul Visul Georgian, care a câştigat legislativele, face presiuni, cerând ca Saakaşvili să-şi dea demisia. Exact ca în România, unde USL face presiuni de diferite facturi de cinci ani şi jumătate, cerând mereu demisia lui Traian Băsescu, suspendat până acum din funcţie de opoziţia prorusă de două ori.

A existat apoi “o ameninţare cu moartea a membrilor familiei preşedintelui acestei comisii electorale districtuale şi membrii Comisiei Electorale Centrale au fost agresaţi fizic”.

În acest timp, “în Kvareli, activiştii Partidului Visului Georgian i-au asediat în sediul lor pe membrii comisiei districtuale (DEC) şi le-au cerut acestora să voteze că ei au câştigat alegerile, pentru a-i elibera pe membrii DEC din clădire”.

În Terjola, CEC “deţine înregistrări video cu manifestanţi năvălind în clădirea comisiei electorale districtuale şi obligându-i pe membrii comisiei să lucreze în condiţii de stres şi sub presiune”.

Ca și în România, și în Georgia formațiunea prorusă este una populistă de stânga și critică exact realizările guvernului precedent, precum investițiile în turism și infrastructură, avansul economic obţinut, pe care îl numesc intrare în criză şi îndatorare sau lupta contra corupției.

Presiuni similare au fost făcute “asupra comisiilor electorale districtuale din Tetritskaro, Marneuli, Bolnisi, Akhaltsikhe, Gardabani, Lagodekhi, Khashuri şi Adigeni”.

CEC avea vineri informaţii despre “demonstratiile care sunt planificate să aibă loc în Zugdidi, penru a influenţa decizia membrilor comisiei districtuale electorale”.

Exact ca şi în România acţionează şi Visul Georgian, care e defapt un coşmar. La noi, USL (descoperind că Aspazia Cojocaru, despre care credeau că va bascula votul spre validarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, e căpoasă şi nu vrea să cedeze) a pus, pare-se, un puşcăriaş să profereze ameninţări cu moartea la adresa Aspaziei. N-a mers.

Opoziţia prorusă din Georgia vorbeşte despre pericolul “putinizării” ţării, acuzând aşa-zisul autoritarism al lui Saakashvili. Exact aşa cum este criticat și Băsescu în România. Nu că Saakașvili ar fi vreun îngeraş, lucru ce este valabil şi pentru Băsescu, dar din alte puncte de vedere decât anticorupția.

În Georgia însă situaţia este mult mai gravă. Rusia e mult mai puternică și influența ei este directă, mult mai fățișă decât la noi, unde liderii USL neagă apropierea de Moscova.

În urmă cu câţiva ani, preşedintele pro-american Mikheil Saakaşvili, cu o lipsă de diplomaţie incredidibilă, a ocupat una dintre enclavele separatiste făcute de ruşi la nord de Georgia, în Caucaz – Oseţia de Nord, imaginându-și probabil că rușii vor reacţiona meditând la nemurirea sufletului, sprijiniţi în cot prin smârcurile Krasnodarului.

A urmat reocuparea Oseţiei de Nord de către ruşi, normal, ranforsarea cu armată şi forţe speciale a Abhaziei, apoi ocuparea Oseţiei de Sud şi enclavizarea acesteia.

Saakashvili este criticat de Partidul Visul Georgian pentru că ar fi o marionetă a Statelor Unite. Asemeni este criticat şi Băsescu în România.

Apoi militarii ruşi au intrat în jumătate de Georgie, într-un război samavolnic, ucigând militari şi civili georgieni la grămadă şi ajungând la câteva zeci de kilometri de capitala Tbilisi.

Asta pentru cine îmi scria de curând că ruşii nu mai sunt aceiaşi de acum 50 – 60 de ani. Unii ruşi, creatori de mari opere de artă sau oameni de o deschidere culturală şi politică remarcabilă, nu vor fi niciodată astfel şi îi respectăm cu toţii aici, în România. Alţii nu vor fi niciodată altceva decât ceea ce au fost întotdeauna.

Ceea ce se întâmplă acum în Georgia mai e posibil şi pentru că vest-europenii nu sunt direct interesaţi, ca în România, chiar dacă, aşa cum se vede aici, polarizarea Parlamentului European este asemănătoare: liberalii lui Graham Watson au aplaudat pogorârea democraţiei demagogului Invanişvili peste Georgia, iar PPE, unde este membru partidul lui Saakaşvili, condamnă ceea ce se întâmplă.

Partidul Visul Georgian acuză faptul că săracii sunt năpăstuiţi de oponenţii săi în Georgia. Cu preponderenţă, votanţii acestui partid sunt proruşi, oameni cu educaţie sumară sau oameni foarte săraci.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii pare a nu se fi dezmeticit și a nu fi înțeles încă gravitatea a ceea ce se întâmplă în Georgia. Au poate că înțelege, dar nu face nimic. Ori poate că, în schimbul hegemoniei 75% asupra României, SUA lasă Rusiei 75% Georgia.  Oare?

O astfel de înțelegere pe procente a fost și cea de la Yalta, în care Grecia, spre exemplu, era 85% a Statelor Unite. În anii 50 – 60, grecii au avut război civil prin munţi, cu partizanii comunişti retraşi prin hogeaguri, susţinuţi de URSS. În acest timp, România era 100% sub călcâiul sovietic.

Ultima oră

Comisia Electorală Centrală a dat numai rezultatele finale ale votului diasporei georgiene. Lupta pentru obţinerea majorităţii absolute, de 66%, pe voturile din ţară, continuă.

Capital titrează că “războiul rece cu Rusia, după ce Saakaşvili va ceda Georgia, va continua”. Să nu fie cam fierbinte acest război.

Share