home POLITICA Imperiul lui Mihail Sergheevici si imaginea lui Gorby

Imperiul lui Mihail Sergheevici si imaginea lui Gorby

Share

Intre realitatea imperiala a comunistului Mihail Sergheevici Gorbaciov si imaginea pro-europeana a popularului Gorby exista o prapastie, pe care voi incerca sa o umplu, in randurile urmatoare, cu niste modeste explicatii despre evenimentele pe care le-a pastorit personajul, de prin anul 1985 pana in august 1990, cand a fost zburat din fruntea Uniunii Sovietice.

Ceea ce nu se intelege in Romania, sub presiunea mediatica, este ca Gorbaciov a fost intotdeauna si a ramas, ca si Ion Iliescu, profund impregnat de valorile comuniste.

Exista doua directii pe care probabil ca se perpetueaza aceasta imagine falsa: cultura urbana instaurata in constiinta lumii de tip occidental si, prin urmare, si in Romania; noile agresiuni mediatice ale tembelviziunii Realitatea TV, care incearca sa ne incredinteze ca Gorby = bun & intelept si, deci, Rusia nu e chiar asa de rea cum ni se spune si, in general, Kremlinul propaga o democratie pe care o putem lua in seama.

Concrescuta din aceasta agresiune, ni se aduce acum fantosa gorbysta in Romania, i se pun intrebari incomode, la care evident ca da raspunsuri telefonate, din care noi trebuie sa intelegem ca in decembrie 1989 a avut loc, asa, un fel de vals vienez, in care masele populare l-au inlaturat pe Ceausescu si, din spuma Rivulutiei, s-a nascut Ion Venusovici Iliescu si clica sa, care s-au cunoscut atunci si au decis spontan ca menirea lor istorica este sa salveze Romania de la dezastru, asa ca au constituit un irezistibil front destinat acestei operatiuni salvatoare.

Dincolo de aceste (repet) mituri urbane, realitatea istorica este cu totul alta. Nu o stim exact, dar putem sa o deducem din ceea ce s-a petrecut in restul blocului tarilor comuniste.

Au cerut insistent ajutor sovietic, inclusiv militar

Erich Honecker si Erich Mielcke (foto 3) au cerut cu insistenta URSS sa intervina inclusiv militar, pentru ca nu mai fac fata presiunii crescande a societatii civile din Germania de Est.

Comunistii cehi ai lui Gustav Husak (foto 4) si apoi ai lui Milos Jakes au facut exact acelasi lucru. Ca si cei maghiari, condusi pana aproape de revolutia budapestana de Kadar Janos. Ca si cei bulgari, condusi de Todor Jivkov, dar cazul sofiot este mai aparte si vom reveni asupra acestuia.

Ca si cazul polonez: ani in sir Wojciech Jaruzelski le-a cerut rusilor sa intervina militar, pentru ca Polonia este un stat anarhic pe care nu-l mai poate controla.

Peste acest plan cvasigeneral al cererilor interventioniste, se suprapunea starea de faliment financiar-economic din blocul comunist rasaritean. DDR vindea disidenti contra bani, ca sa isi sustina financiar economia falimentara. Polonia isi sugea continutul din maselele cariate, lipsite de calciu financiar. Exemplele pot continua.

Dar primul dintre bolnavii de lipsa de bani era maretul urs sovietic. Gorby stia bine ca nu mai poate sa reziste, simultan pompand in statele din tot blocul rasaritean si dand drumul la economia interna, aflata in stare de cvasifaliment, inglodata in arierate.

A crezut ca raman singuri in sfera de influenta sovietica

Cel mai important este insa (si trebuie sa intelegm cu foarte mare claritate acest fapt simplu si clar ca lumina zilei) ca Mihail Sergheevici, profund patruns de idealurile comuniste, dispretuindu-i suveran pe est-europeni, inclusiv pe tovarasii sai din guberniile neinglobate in URSS, a fost sincer convins ca, lasati de capul lor sa se descurce, europenii din sfera de influenta sovietica vor face niscaiva reforme, vor adopta un glasnost pe model gorbaciovist, ceva, acolo, dar vor ramane in sfera de influenta a marelui urs, care in acel moment se pregatea sa-si suga din pernute o vreme si sa hiberneze, ca sa prinda puteri.

Nici prin cap nu-i trecea lui Gorby ce-i aia notiunea de Havel, darmite ca in Polonia exista o grupare intreaga de inteligente de genul lui Jacek Kuron (foto 5), ori ce tipi isteti exista prin pusta maghiara, au poate ca in Sofia exista un individ aparent obscur si lipsit de charisma care va da cu roatele-n sus tot sistemul, pre numele sau Filip Dimitrăv (foto 6).

La strigatele de ajutor ale liderilor comunisti, Gorby a raspuns invariabil: descurcati-va! Bine-bine, dar cu Zidul ce facem? – intrebau acolitii lui Honecker. Raspusul lui Gorby: dati-l jos! Jaruzelski: nu mai rezistam! Gorby: daca nu mai rezistati cedati puterea! Kadar: nu mai pot! Gorby: esti pe cont propriu, descurca-te.

Da, pe acest pattern, ai fi gata sa spui ca Romania a fost pe cont propriu. Sa analizam insa putin ce s-a intamplat la Sofia. Jivkov, un catâr pe care Gorby il antipatiza profund, ca si pe Ceausescu, nu se lasa dus.

O conspiratie anti-Jivkov, condusa de Petăr Mladenov, a tinut luni de zile legatura cu reprezentantul Kremlinului de la Ambasada URSS, care o pistona cu acelasi mesaj: dati-l jos pe ala odata, cat va mai canoniti? Si acest lucru s-a petrecut pana la urma.

Cheia sofiota

Aici este cheia: la Sofia. Exista un model sofiot la Bucuresti. Un incapatanat care nu vrea sa dea drumul la chingi deloc, in conflict cu tatucul de la Kremlin. O grupare de conspiratori care se tot canonesc, cautand momentul cel mai potrivit sa actioneze.

Daca in fruntea FSN ar fi aparut, asa, de exemplu actorul Caramitru, disidentul Mazilu, omul Moscovei Brucan si universitara Doina Cornea, atunci am fi putut spune ca niste disidenti consacrati, de diferite facturi si extractii, s-au intalnit in CC, s-au cunoscut si au pus de o conducere incropita a statului roman.

Nici vorba de asa ceva. Nu numai ca aparatcicii de rangul al doilea si al treilea, care au constituit CFSN, erau oamenii Moscovei, dar au mai si propulsat in functii-cheie alti oameni cunoscuti ai Moscovei, ca Nicolae Militaru, cunoscut rezident GRU in Romania si supravegheat pentru aceasta de catre unitatea de contraspionaj a lui Ceausescu, specializata in supravegherea informativa a agentilor Moscovei, asa cum explica Pacepa.

Nu avem inca o proba directa ca Iliescu si Brucan au sunat la Moscova si au cerut ajutor militar. Avem insa doi tipi, Gusa si Iulian Vlad, care au fost sunati si intrebati daca au nevoie de ajutor militar.

Asa oportunist cum a fost, dandu-se cu Rivulutia la momentul propice, Gusa a avut onoare si s-a enervat cumplit, strigand la rusi ca nu. Apoi clica lui Iliescu l-a indepartat, punandu-l in loc pe agentul rus Militaru.

Oare ce le veni rusilor sa intrebe, asa, nitam-nisam-niham-niram, daca Bucurestiul se descurca? De ce Gorby, care le spusese Berlinului de Est, Pragai, Varsoviei si Budapestei “sunteti pe cont propriu”, a simtit nevoia sa-si puna cainii sa sune la Bucuresti, sa intrebe daca CFSN-ul lui Iliescu are nevoie de ajutor militar, daca nimeni de la Bucuresti nu i-o ceruse?

Ce trebuie sa aflam

Iata ce trebuie sa aflam. Pana sa fuga Ceausescu au murit oameni in Timisoara, Sibiu, Cluj.

Tragic, dar nu atat de tragic ca mia de morti de dupa aparitia lui Ion Iliescu.

Iata ce trebuie sa aflam: de ce au murit acesti oameni dupa fuga dictatorului? Pentru ce? Pentru cine? Din cauza cui? Din cauza carui fapt?

Altfel, trecutul acesta pierdut in ceata, pe care si-l doresc actantii de atunci ai loviturii de stat, suprapuse peste Revolutia de la 1989, va continua sa ne infiga pumnale in spate cand ne este lumea mai draga.

Share