home ECONOMIE Imobiliare mai ieftine, dar inca nu destul

Imobiliare mai ieftine, dar inca nu destul

Share

In Iasi, un apartament de doua camere 50.000 de euro, in Timisoara ceva mai scump, in Cluj aproape 60.000 de euro, si vorbim despre cele mai proaste zone, prin urmare si despre cele mai ieftine, si anume Zorilor si Manastur, care sunt asa, un fel de Militari, zona Pacii. La Brasov, preturile si mai mari, iar la Constanta nu mai vorbim, cam 65.000 de euro, cu cele mai avantajoase zone, pentru apartamentele cu doua camere, Tomis III, unde preturile sunt pe la 45.000 de euro.

Bucurestiul a ramas mai scump. Totusi, in zonele mai proaste, ca Berceni sau Gorjului, un apartament de doua camere costa in jur de 43.000 de euro. Ei bine, da, acestea sunt preturi mai omenesti, fata de aberatiile pe care le vedem pe site-urile de vanzari de imobiliare.

In urma cu aproape un an, prin septembrie, pe cand dezvoltatorii inca veneau cu oferte fabuloase precum cea din foto, am scris ca pretul normal al unui apartament de doua-trei camere, in afara de zonele central-bucurestene, este, in Capitala, de 6.000 pana la maximum 20.000 de euro. Am fost privit cu indulgenta, ca un visator care traieste pe alta lume.

Ulterior, Dinu Patriciu, din interes, a lansat exact aceeasi teorie, simpla si percutanta, asupra pietei imobiliare: preturile locuintelor vor continua sa scada drastic, pana cand se vor adecva la piata, intre 10.000 – 25.000 de euro. Desigur, depinde din ce perspectiva privim lucrurile. Desigur, depinde ce intelegm prin acest cuvant, “piata”.

1. Criza globala, cu o puternica sectiune imobiliara, nu se va calma prea curand. Ba, din contra, de-abia a inceput si nici nu si-a turat motoarele la maximum. Discutam despre o criza sistemica, iar pana cand sistemul nu va fi schimbat, inca de la fundamentele sale filosofice, lucrurile vor merge prost. Asemeni si imobiliarele, al caror pret va continua sa scada.

2. Marii constructori de spatii de birouri si locuinte noi fac o mare greseala daca nu coboara jos garda, scazand mult pretul si incercand sa recupereze macar o parte din pierderile pe care le sufera, pentru ca fiecare zi de intarziere la care tin capul sus si nu scad drastic pretul ca sa vanda inseamna o zi pierduta. Am vazut ca unii se gandesc sa construiasca acum si sa vanda cand se incheie criza. Asa sa fie, daca le da mana sa stea trei-patru ani si sa astepte! Cei care nu pot acest lucru, vor da faliment. Alti scheleti de blocuri neterminate vor popula (si populeaza deja) aria metropolitana, dupa cei ai lui Ceausescu.

3. Locuintele vechi sufera o dubla uzura. Una este uzura pretului, care va continua sa scada. Este uzura dezumflarii balonului imobiliar in care am trait pana acum. Alta este uzura fizica a acestor imobile, care imbatranesc progresiv si devin tot mai nesigure pentru asiguratori, de exemplu.

Nu in ultimul rand: am vazut ca o primarie bucuresteana cumpara locuinte noi, pe care unii dezvoltatori le vand en-gros, la un pret care li se pare avantajos edililor. Ideea este ca peste sase luni baietii inteligenti care au facut investitia vor putea eventual descoperi ca s-au grabit si, daca ar mai fi avut putintica rabdare, ar fi cumparat de doua ori mai multe locuinte.

Share