Iluminatul locuinței: 3 trucuri pentru o atmosferă specială în casă

Share

Stai pe canapea într-o zi obișnuită de vară și dintr-o dată ți se schimbă dispoziția, fără vreun motiv aparent. Te-ai gândit vreodată că în spatele acestor modificări de stare se poate afla lumina din locuință? Lumina joacă un rol important nu doar în estetica locuinței, ci și în asigurarea unei stări pozitive, în menținerea concentrării sau a productivității. Așa că, iată 3 trucuri pentru a obține o atmosferă specială în casă cu ajutorul obiectelor de iluminat!

  1. Lumina difuză în dormitor

Dormitorul este locul în care ne retragem pentru a ne relaxa – unii asociază dormitorul cu somnul, alții cu privitul serialelor sau cu cititul. Putem spune că în această zonă avem nevoie de mai multe obiecte de iluminat, pentru diverse activități. Pe timp de zi, lumina naturală nu ar trebui să lipsească din dormitor, însă dacă vrei dormi la prânz și să ai parte de un somn odihnitor, ar trebui să iei în considerare montarea unor rulouri sau a unei draperii închise la culoare, care nu lasă lumina să pătrundă. Dacă seara vrei să te uiți la un serial, poți opta pentru o lumină difuză care să te introducă în atmosfera filmului. În acest sens poți alege fie led-uri pe tavan, ce pot fi mascate ușor cu o scafa decorativa, fie un bec pe care îl poți controla din punct de vedere al intensității luminii. Bineînțeles, lampa de pe noptieră nu trebuie să lipsească pentru serile în care tu vrei să citești, iar partenerul vrea să se odihnească.

  1. Lumini decorative în living

Livingul reprezintă cel mai popular spațiu din casă și cel care influențează cel mai mult dispoziția pe care o ai. În această zonă ar trebui să te orientezi și către lumini decorative care creează o atmosferă deosebită, mai ales dacă îți dorești o locuință cu personalitate. Pe lângă lampadare sau aplice de perete, poți opta și pentru niște spoturi care aduc un plus la nivel estetic. Și dacă vrei ca iluminatul din living să fie cu adevărat spectaculos, îți recomandăm să îl scoți în evidență cu ajutorul unor profile decorative polistiren interior. Ai grijă însă să nu cazi în capcana aglomerării – nu este suficient să ai o simplă lustră pe tavan, însă nici foarte multe obiecte de iluminat așezate în mod aleator prin casă nu sunt recomandate. Echilibrul este cheia către un iluminat care să îți aducă întotdeauna bună dispoziție.

  1. Lumină naturală în birou

Dacă lucrezi de acasă și vrei să te asiguri că vei fi productiv și eficient în soluționarea task-urilor, alege cea mai luminoasă încăpere din casă. Lumina naturală are atât de multe beneficii încât e păcat să o ținem departe de noi. Totuși, ar fi bine să ai și o soluție de rezervă pentru zilele în care vrei să lucrezi și peste program sau pentru sezonul de iarnă, atunci când există un acces limitat la lumina naturală – pe lângă lustra clasică, așează și o lampă de podea sau de birou în apropierea canapelei sau a bibliotecii pentru momentele în care vrei să iei o pauză ca să te relaxezi.

Deși nu există dovezi clare care să susțină o legătură biologică între iluminat și sănătate, multe persoane au declarat că în momentul în care au schimbat iluminatul dintr-o încăpere, s-a schimbat ceva în bine și în dispoziția lor. Poți exprimenta și tu diverse surse de iluminat pentru a vedea care îți aduce mai multă fericire și relaxare.

Share