home POLITICA Iliescu nu crede că Băsescu are legătură cu condamnarea lui Năstase

Iliescu nu crede că Băsescu are legătură cu condamnarea lui Năstase

Share
"Victoraş, să te pună mama naibii să te mai conversezi cu Nina la telefon, să te autoinviţi la dulceaţă de trandafiri, că te halesc la prânz..."
“Victoraş, să te pună mama naibii să te mai conversezi cu Nina la telefon, să te autoinviţi la dulceaţă de trandafiri, că te halesc la prânz…”

Atunci când a fost întrebat explicit dacă crede că Băsescu ar avea legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase, Ion Iliescu a răspuns scurt:

Nu cred.

Mai guraliv a fost fostul preşedinte când a fost întrebat în general de legătura sentinţei cu “factorii politici şi Justiţia”:

Nu este, cred, o legătură, o conexiune directă între factorii politici şi justiţie, dar este schimbarea de judecată din partea oamenilor. Nu vreau să dau nici un fel de aprecieri de valoare din acest punct de vedere

Pentru că nu ar fi probabil “o conexiune directă”, rămâne deci probabil la aprecierea premierului ce spune în chestiune. Ion Iliescu s-a distanţat astfel de Victor Ponta:

Este aprecierea domnului Ponta şi are probabil argumentele lui. Altminteri, sigur, apare pentru orice privitor din afară agasantă această chestiune, modul în care a fost tratat şi executat ca să spunem aşa domnul Năstase

Iliescu a dezvoltat subiectul agaseriei (ori agaseroaicii) în cauză. Aici a devenit abulic în expresivitate şi stupid în gândire: condamnarea lui Năstase e agasantă pentru încrederea în instituţii:

Sper să se încheie acest coşmar, care este şi nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare răspunde de faptele lui, dar e o chestiune care într-adevăr a devenit agasantă şi pentru omul în cauză şi pentru climatul general şi pentru încrederea în instituţii

Probabil că e agasant pentru Iliescu că instituţiile au început, prin această condamnare, să devină mai credibile, chiar dacă el crede că Ponta ar trebui s-o lase mai moale, pentru că Năstase oricum e terminat politic şi lestul trebuie aruncat, ca să poţi să navighezi politic în continuare.

Totuşi e supărător: adică băi Ponta, mai potoleşte-te, că pierzi politic, dar… l-au băgat odată la bulău, a fost o încercare, l-am scos noi repede, acum iar! Măi nene, ce-i omul ăsta, Neculai din Combinat?

Vorba aia, a fost o dată o încercare, eliberat, din nou reîncarcerat. A devenit simbolul corupţiei în România? Mi se pare că e cam exagerată treaba asta! (…) Mi se pare că a căzut la mijloc un om care are şi meritele lui în toată dezvoltarea societăţii româneşti. Repetarea acestei chestiuni după câteva luni de încarcerare devine supărătoare

Segur că da, are şi meritele sale Năstase în stagnarea României din anii 90 şi în continuarea stagnării în prima parte a deceniului trecut, cu înstăpânirea corupţiei instituţionalizate, înainte să ajungă la Cotroceni ticîălosul ăsta patriot de Băsescu.

Şi mai duceţi-i o pernă la Rahova…

Acum mai gata! Nu a ajuns odată? Dar de câte ori îl mai băgaţi pe bietul infractor la puşcărie, pe merit, pentru faptele sale. E adevărat, e puşcăriaş pe merit, dar e infractor de partid şi de stat, are alt statut!

Share