Hossu: CAS la DA duce la creşterea fondului de asigurări sociale

Share

StareaPresei.ro: Care vor fi efectele modificării taxării tuturor convenţiilor civile având ca obiect plata unui drept de autor sau drept conex acestuia (DA)?
Bogdan Hossu: Efectul va fi evident: creşterea fondului de asigurări sociale (în primul rând) pentru Pilonul I de pensii. Nu se prevede creşterea impozitării, nu sunt taxe crescute, ci numai creşterea contribuţiilor la asigurările sociale.

Nu avem un text încă, deci este greu de spus dacă va creşte numai contribuţia la asigurările sociale pentru pensie sau şi cele pentru sănătate şi şomaj.

StareaPresei.ro: Care este cel mai important lucru?
Bogdan Hossu: Problema majoră este ca această contribuţie să se vadă în integralitate în beneficiile pentru contribuabil, deoarece există un precedent astăzi în sectorul economic, unde nu se vede în beneficiu totalitatea contribuţiilor.

Există cazuri în care, pentru unii lucrători, angajatorul plăteşte CAS pe fond de salarii 20,8%, angajatul plăteşte CAS pe tot venitul salarial (10,5%), dar la pensie se înregistrează numai salariul de încadrare şi sporurile permanente din cartea de muncă, nu şi celelalte venituri, precum sporurile conjuncturale sau primele.

Ceea ce am cerut era lărgirea bazei de impozitare, care astăzi este limitată în proiect (se pare, deoarece nu ştim proiectul) numai la drepturile de autor şi la conventii civile. Se exclud sportivii, membrii consiliilor locale şi judeţene, adică aproximativ 200.000 de persoane.

StareaPresei.ro: Ce anume trebuie modificat, în viziunea dumneavoastră?
Bogdan Hossu: Trebuie modificata legea care dă scutirea de taxa socială (respectiv legea drepturilor de autor, etc.) şi introdus la legea pensiilor dreptul de a beneficia şi modul de calcul al acestui beneficiu (vezi exemplul contribuţiilor lucratorilor din sistemul economic).

StareaPresei.ro: Este momentul potrivit pentru această modificare fiscală?
Bogdan Hossu: Orice extindere a bazei de impozitare va crea probleme în orice moment, deoarece este percepută ca o taxare suplimentară, mai ales că beneficiile se vor vedea în viitor. Dar, ţinând cont că toţi experţii recunosc că singurul macrostabilizator este Pilonul I de pensii (sistemele publice de asigurări sociale), da, este momentul potrivit.

Dacă, în acelaşi timp, constatăm că statul a făcut o reducere la contribuţiile sociale pentru pensii, ca să dea la Pilonul II de pensii, deoarece investitorii din domeniu trebuie să îşi amortizeze investiţiile, răspunsul este nu.

Trebuie ţinut cont că o parte din aceste contribuţii la CAS vor merge obligatoriu la Pilonul II de pensii, deci există un lobby făcut şi de către administratorii acestor fonduri.

StareaPresei.ro: Cum comentati declaratia recentă a ministrului Muncii Mihai Şeitan, conform căreia ar urma să fie aplicat CAS de 31,3% numai pentru cei care au exclusiv convenţii civile de drepturi de autor.
Bogdan Hossu: Astăzi, de dimineaţă (n.n.: 12 ianuarie), am văzut în presă câteva declaraţii indirecte ale ministrului Muncii. Introducerea CAS la drepturile de autor era în mod special pentru cei care aveau carte de munca şi în mod lunar primeau şi drepturi de autor, având mereu acelaşi tip de activitate.

Înţeleg acum că ministrul Muncii doreşte să nu colecteze de la aceştia, ci de la persoanele care real au drepturi de autor, adică realizează o creaţie singulară şi nerepetitivă, scutindu-i pe ceilalţi, ceea ce este aberant.

Share