home EVENIMENT, POLITICA Harta mortalităţii infantile în România. Detalii cutremurătoare

Harta mortalităţii infantile în România. Detalii cutremurătoare

Share

Deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între județe.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

De asemenea, între urban și rural. Astfel, dacă în București rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale.

O discrepanță dramatică se observă și între urban și rural: în Botoșani, de pildă, rata mortalității infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizării INS, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de altele, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

Județele cu cea mai dramatică rată:
Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii
Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii
Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii
Județele unde șansa la viață este optimistă:
Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți vii
Ilfov – 4 la mia de copii născuți vii
București – 3,3 la mia de copii născuți vii

Este de menționat că rata mortalității infantile se află în corelație cu numărul nașterilor și al deceselor.

„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață.

Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii.

„Când vorbim despre nou-născuți, nimic nu este prea mult și în ultimul timp maternitățile au beneficiat de dotări care au făcut ca nou-născutul cu patologie să beneficieze de o șansă în plus, dar de multe ori ne confrutam cu adevărate drame, când, după o luptă câștigată, după 20, 30, 50 de zile un copil se externează din maternitate și ajunge acasă într-un mediu neprielnic.

Județul Botoșani este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Mortalitatea infantilă este influențată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicină primară, multe comune nu au medic de familie, și atunci când el există, se află la distanță mare sau cu program divizat în mai multe localități. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate.

Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru grija permanentă ce o poartă celor mici și pentru echipamentele donate spitalului nostru. De asemenea, Salvați Copiii este un real sprijin în comunitățiile rurare defavorizate și ne dorim să reușim împreună să reducem numărul sarcinilor nedispensarizate”, a explicat dr. Carmen Zaboloteanu, şef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Organizația Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va achiziționa, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie. În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit
Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.

Citeşte şi
Salvati Copiii. Un milion de euro pentru sectiile de terapie intensiva neonatala si maternitati

Salvati Copiii Romania anunta demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuti, cu

Fake news cu Andrei Caramitru, propagat de şefa EvZ, Simona Ionescu

Redactorul-sef al EvZ, Simona Ionescu, a distribuit pe Facebook un fake news: o declaraţie atribuita

Ce legătură există între Dăncilă, puştile de asalt şi copii

Dăncilă a fost prezentă sâmbătă în oraşul Cugir, unde funcționează două fabrici de armament. Dăncilă

Dăncilă, agramată: Nici o mamă să nu-i fie frică că nu primeşte alocaţie!

Viorica Dăncilă si-a depus joi la BEC candidatura la Presedintia Romaniei. Ea a facut din

Liviu Dragnea & copiii lui au primit interdicţie de intrare în SUA

Liviu Dragnea și cei doi copii ai săi au interdicție de intrare în SUA din

Revoltător. PSD vrea ca fiii să dea pensie părinţilor, bunicilor şi străbunicilor

După ideea creaţă săltăreaţă, de a da şpagă copiilor pentru a se duce la şcoală,

Mitropolitul Streza: Dacă nu trece referendumul homosexualii iau copiii oamenilor

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a încercat să-și mobilizeze enoriașii pentru referendumul familiei tradiționale. Ceea ce

Firea susţine că a fost urmărită când era la un loc de joacă, cu copiii

Primarul general Gabriela Firea declară că a fost urmărită, duminică, atunci când a ieşit împreună

Al treilea copil a murit, din păcate, la Spitalul “Marie Curie”

Al trelea copil internat la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic uremic, intubat și ventilat

Maghiarii îi despart pe refugiaţii sirieni de copii lor

Ungaria desparte familiile de refugiaţi ce i-au trecut ilegal graniţa, în virtutea declarării stării de

Share