home POLITICA Guvernul Ponta. Cabinetul sferelor de interese

Guvernul Ponta. Cabinetul sferelor de interese

Share

Victor Ponta: “Am făcut această listă cu un singur gând – să fie cel mai competent şi cel mai cinstit Guvern pe care l-a avut România”

Să vedem care este legătura dintre ce spune dl. prim-ministru desemnat Victor Ponta, delfinul lui Arian Năstase, şi realitatea faptică, aşa cum este ea relevată în prezent.

BZI

La Ministerul Culturii este nominalizat Mircea Diaconu, cunoscut pentru fostele sale probleme consacrate de incompatibilitate: a fost simultan director al Teatrului Notarra şi senator.

Acum e ministru desemnat al Culturii. Îi urăm succes! Mai este cercetat într-un dosar pentru  abuz în serviciu, pentru că i-a acordat un post la Teatrul Notarra soţiei sale, actriţa Diana Lupescu.

La Ministerul Agriculturii este nominalizat pupilul Daniel Constantin. Miza pare a fi ca principalul acuzator al lui Dan Voiculescu în Dosarul ICA, Ministerul Agriculturii, să-şi retragă plângerea şi Felix Motanul să nu plătească daune 60 de milioane de euro.

Dar să luăm pe rând portofoliile şi nominalizaţii.

Interne: Ioan Rus (PSD)

Romania libera

Înapoi în viitor. Ioan Rus a mai fost ministru de Interne pe vremea Sultanatului Adrian Năstase. Faţă de imensele scandaluri produse atunci, Ioan Rus nu s-a aflat printre protagonişti.

După un lung surghiun clujean, liderul Grupului Ardelean din PSD revine în prim-plan.

Mediu: Rovana Plumb (PSD)

Mediafax

Înapoi în viitor. E acelaşi lucru. Rovana a mai condus acest minister. Este preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD.

Educaţie: Corina Dumitrescu (PSD)

EvZ

Pupila Rodicăi Stănoiu, fost ministru al Justiţiei (care a

învăţat să îşi schimbe grafia la 70 de ani ca să spună că nu ea a semnat declaraţiile olografe date la Secu).

Este soţia parlamentarului PSD Cristian Dumitrescu, fost membru PD pe vremea lui Petrică Roman. Rector la Universitatea “Dimitrie Cantemir”.

Conform legislaţiei pe care se bazează cercetările Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), dacă îşi păstrează şi funcţia academică are probleme de incompatibilitate. Membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societăţii civile.

Iarăşi: se pune problema dacă nu este corect să renunţe la această funcţie, pentru că e ministru.

Externe: Andrei Marga (PNL)

Pagini brasovene

Fost ministru al Educaţiei, omul care este incapabil să spună “mama are mere” în mai puţin de 250 de cuvinte, este din acest punct de vedere foarte bun pentru portofoliu, pentru că neclaritatea sa organică în exprimare este o formă de limbaj diplomatic.

E bine că nu este din nou “ministrul curiculei”. În momentele de criză diplomatică vom avea o mare problemă în a afla clar ce se întâmplă şi care e poziţia României. A fost, dar nu mai este rector al UBB în patru mandate, deci nu are probleme de incompatibilitate cunoscute în acest moment.

Muncă: Mariana Câmpeanu (PNL)

Adevarul

Doamna Mariana Câmpeanu va putea acum să-şi atingă idealul în viaţă: să dea înapoi banii luaţi pensionarilor şi bugetarilor de samavolnicul Cabinet Boc, lucru pe care de-abia aşteptăm să-l facă în cel mai scurt timp cu putinţă.

• ministru delegat pentru Dialog social (la portofoliul Muncii) Liviu Marian Pop

Economie: Daniel Chiţoiu (PNL)

eMaramures

Este finul hrebenciucului liberal Dan Radu Ruşanu. Nu are incompatibilităţi cunoscute în acest moment. A fost controlor la Curtea de Conturi şi preşedinte ANAF.

• ministru delegat pentru Mediul de afaceri (la portofoliul Economiei) Lucian Isar

Vedem deja viitoarele conflicte din Executiv. Isar este un critic fervent al politicii BNR, în timp ce ministrul Finanţelor Florin Georgescu ar trebui să revină în strada Doamnei la finalul mandatului acestui executiv şi am putea să presupunem că e omul lui Isărescu în Guvern. Între cei doi ar putea să existe conflicte serioase privind politica fiscală.

Sănătate: Vasile Cepoi (PSD)

MedicalNet

Fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Agricultură: Daniel Constantin (PC)

Adevarul

Alături de ministerul condus de Leonard Orban, 

Agricultura este al doilea mare gestionar de fonduri europene. În perioada următoare, dincolo de scandalul ICA, Daniel Constantin va fi răspunzător de felul în care vor funcţiona APIA şi APDRP (urmaşa Agenţiei Sapard), gestionare ale fondurilor europene pentru agricultură. Aceasta este o foarte mare problemă.

Transporturi: Ovidiu Silaghi (PNL)

Antena 3

Fost ministru al IMM-urilor, Comerţ, Turism şi Profes

ii Liberale în aprilie 2007 – decembrie 2008, europarlamentar între ianuarie 2007 şi aprilie 2007.

Preşedintele PNL Satu-Mare. Cavaler al Ordinului Steaua Polară, decoraţie conferită de Regele Suediei, premiul International Life Award, oferit de Camera Deputaţilor, Italia-Roma, în septembrie 2008. Membru Club Rotary din anul 2002.

Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stabileste relaţii de bună întelegere.

, potrivit site-ului organizaţiei din care face parte Silaghi.

Cultură: Mircea Diaconu (PNL)

Bucuresti FM

Este, alături de Ion Caramitru, unul dintre primii actori de film ridicaţi pe vâltoarea Revoluţiei, cu totul inexplicabil, pentru că nu a dat nici un semn de apetenţă pentru politică până atunci.

Apariţia sa are însă legătură cu balconul CC-ului şi cu Ion Iliescu şi Petrică Roman, nu cu Televiziunea Română, cum este cazul lui Caramitru. A fost în ultimii ani o prezenţă continuă la Antena 3, aşa că nominalizarea sa în Executiv nu ne miră.

Afaceri Europene: Leonard Orban (independent)

Realitatea.net

Unul dintre cei mai buni miniştri, un tehnocrat echidistant, pe care deja, pe Antena 3, Felix Motanul (care este invitatul lui Mihai Gâdea – ua-ha-ha!) a început deja să-l ameninţe că, dacă nu dă randament, harşti, în mazileşte.

Portofoliul Afacerilor Europene a fost arondat în USL Partidului Conservator, iar Voiculescu a decis să-l lase aici pe Orban. Interesant de urmărit cât şi cum va rezista acest ministru.

Finanţe: Florin Georgescu (PSD), vicepremier

BZI

Florin Georgescu a mai fost ministrul Finanţelor în Cabinetul Văcăroiu, când cu mare îndemânare a făcut astfel că în 1997 mai multe bombe financiare au explodat drept în faţa primului Cabinet Ciorbea.

Pe vremea aceea, era cunoscut pentru limba sa spurcată, care nu are nici o legătură cu demnitatea de contabil-şef al statului român. A dispărut mult timp din prim-plan, ascuns la BNR viceguvernator de către una dintre cele mai eficiente şi constante echipe de profesionişti din România, aşa cum este ascuns acum Bogdan Olteanu tot în strada Doamnei.

Întrebare: ne-am întors la Cabinetul Văcăroiu?

Comunicaţii: Dan Nica (PSD)

Ana Birchall

Este liderul PSD Galaţi, una dintre cele mai de extremă stânga organizaţii ale acestui partid. A mai fost pe aceeaşi funcţie în timpul Sultanatului Adrian Năstase.

Un mare vulpoi, cum o arată şi poza foarte grăitoare pe care am ales-o. Defapt, am impresia, cu acest Executiv, că din multe puncte de vedere ne-am întors în perioada anilor 2001 – 2004.

Justiţie: Titus Corlăţean (PSD)

Antena 3

Mă aşteptam şi aş fi aplaudat rămânerea la portofoliul Justiţiei a lui Cătălin Predoiu. Problema se pune simplu. Procurorul general este numit de ministrul Justiţiei. Şeful DNA este numit de procurorul general.

Prevăd în scurt timp înlocuirea Codruţei Kovesi cu un om de cu totul altă factură, care va fi instruit să stopeze anchetele anticorupţie ale procurorilor subordonaţi şi să îl înlocuiască pe Daniel Morar cu un om de factură asemănătoare, cu aceeaşi misiune: o lovitură cruntă pentru România în faţa instituţiilor europene; o lovitură năucitoare a PSD pro-corupţie şi contra propriei sale imagini publice, care se va şifona dramatic.

Apărare: Corneliu Dobriţoiu (PNL)

Realitatea.net

În continuare, îmi vine greu să înţeleg ce caută acest militar în acest joc politic şi electoral prăfuit.

Ministerul Dezvoltării şi Turismului: Eduard Hellvig (PNL)

Fost deputat PNL şi europarlamentar în legislatura 2004 – 2008, considerat omul lui Crin Antonescu, este secretar general PNL.

ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul: Mircea Duşa (PSD) (în subordinea directă a Guvernului)

ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă Victor Alistar (în subordinea directă a Guvernului)

Antena 3

Victor Alistar se va retrage din fruntea Transparency International, pentru că ar fi incompatibil.

Victor a mai fost ofiţer de comunicare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pe vremea Sultanatului Adrian Năstase, iar anterior a fost jurnalist la Radio România Actualităţi, deci relaţiile sale cu stânga sunt foarte vechi, cu toate că este un tip cu o viziune destul de cosmopolită şi pro-europeană.

A deţinut concomitent calităţile de funcţionar public, director executiv şi avocat, ceea ce a repezentat o incompatibilitate evidentă. Suntem curioşi care mai este situaţia acum.

Avem de-a face cu un cabinet dezastruos pentru imaginea PSD, PNL şi PC, departe de leul tânăr şi furios, care luptă pe metereze contra stagnării României în “mlaştina băsistă”, de pe vremea manifestaţiilor antiguvernamentale de la debutul anului. Oamenii aceştia din USL sunt pur şi simplu incapabili să producă ceva nou pentru România, aşa cum am spus de nenumărate ori.

Share