Guvernul aserveşte CNA prin ordonanţă de urgenţă

Share

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă ce modifică Legea Audiovizualului, au spus surse guvernamentale. Documentul a fost adoptat fără să fi fost dezbătut public.

O versiune anterioară a proiectului de ordonanţă, care includea prevederi ce afectau profund independenţa CNA, activitatea agenţiilor de publicitate şi a cabliştilor, a stârnit proteste vehemente ale acestora în ultimele săptămâni, până când guvernul a declarat, pe 14 noiembrie, că proiectul “nu mai este de actualitate”.

Andrei Zaharescu, purtător de cuvânt al Guvernului: Ce pot să vă răspund la asta?/ Nu vă pot răspunde/ Nu am cunoştinţă/ Nu m-am gândit la această întrebare

Potrivit noii versiuni a ordonanţei, cele mai multe dintre prevederile versiunii care a circulat în prima parte a acestei luni rămân intacte.

• Reacţii ale pieţei: Şeful Asociaţiei cabliştilor – “Ingerinţa stupidă făcută de analfabeţi”, “Singurul care are de câştigat este Grupul Intact”. Asociaţiile publicitarilor – “Suntem consternaţi”, “Solicităm retragerea ordonanţei”

Ies unele prevederi care, potrivit unor surse, ar fi fost “pricină de infringement de la Comisia Europeană”, precum cea care ar fi întărit controlul politic asupra CNA, prin posibilitatea ca membrii forului audiovizual să fie demişi de către Parlament, prin respingerea rapoartelor anuale de activitate.

Share