Greferendum. Cine subminează Uniunea Europeană?

Share

Greferendum. Cine subminează UE

Sâmbătă dimineaţă, în postarea Sinergia noii schimbări, am scris despre forţele care modelează lumea contemporană. Duminică seară am avut de la Greferendum un exemplu.

Dar sâmbătă dimineaţă eram optimist. Rezultatul de la Greferendum este de natură a genera pesimism. Când se schimbă lumea, există lucruri bune şi lucruri mai puţin bune care se întâmplă.

La ora la care scriem aceste rânduri, cei care au spus NU planului de austeritate la Greferendum au aproape 62% din preferinţe, iar adepţii DA se îndreaptă spre 38%.

Teoretic, ai tendinţa să observi trendurile şi să întrevezi căile pe care lucrurile ar putea evolua în bine. În cârţile sale vizionare, futurologul american Alvin Toffler prezenta imaginea unei lumi viitoare în care plutim pe norişorii trandafirii ai unei ere supratehnologizate, în care cunoaşterea înseamnă putere şi (se deduce) cei ce deţin cunoaşterea, nu cleptocraţia imundă, deţin puterea.

Ei bine, Episodul Greferendum arată cu realism cam care e situaţia: nu toţi oamenii care sunt cuprinşi de binefacerile cunoaşterii, de iluminarea prin informare ştiu ce să facă cu această lumină.

Există în acest moment două versiuni ale explicării a ceea ce se întâmplă acum în Grecia:

versiunea convenţional-optimistă – Liderii guvernamentali de azi ai grecilor au provocat acest Greferendum pentru a avea o monedă forte de negociere cu UE.

versiunea conspiraţionist-pesimistă – În spatele lui Tsipras şi Varoufakis se află Vova, care subminează din interior Uniunea Europeană.

Pe măsură ce a pătruns informaţia, a pătruns şi dezinformarea. Grecilor li s-a spus că alternativa la interdependenţa europeană comunitară este independenţa, una stimulată (se ştie acest lucru acum) cu parşivenie de prietenul lui Alexis Tsipras, Vova Putin.

Dar propagandiştii extremei stânga greceşti au avut grijă să pună semnul egal între interdependenţa europeană şi corupţia vechilor lideri PASOK şi Neia Democratia.

Noi afirmăm că independenţa stimulată de Moscova la Atena este rădăcina unui rău mai mare: dependenţa de un alt sistem politic autarhic.

Cel mai îngrijorător fapt este că “NAI” la Greferendum este susţinut de oamenii tineri, deci viitorul este, previzibil, în favoarea extremei stângi antieuropene.

Rusia spune acum că rezultatul la Greferendum este “un pas către ieşirea Greciei din Zona Euro”. Evident, intenţia Kremlinului este să rupă-n bucăţele UE şi să-şi impună, pas cu pas, hegemonia asupra statelor europene friabilizate de forţele destructive chemate de “oamenii cei răi” de la Răsărit în sprijinul lor.

Cine este de vină?

Este previzibilă acum o cerere, din partea Greciei, de ştergere a unei părţi din datorie şi rescadenţare a restului datoriei şi probabil că Eurogrupul, cu spatele la zid după Greferendum, va accepta, după negocieri, aceste cereri.

Vinovăţia este împărţită.

Există o vinovăţie structurală internă grecească: contribuabilii greci s-au obişnuit să-şi calculeze balanţa proprie economică (persoane fizice sau juridice) fără să ia în calcul plata taxelor şi impozitelor.

Dacă nu există voinţă politică pentru ca Grecia să schimbe această situaţie, ea se va perpetua. Şi nu există. Corporaţia Grecia va continua să producă datorii, care vor continua să crească, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

Există o vinovăţie organică externă. Marile bănci creditoare occidentale au făcut tot ce au putut în toţi aceşti ani ca să scoată un profit cât mai mare de pe Grecia, fără nici un fel de social resposability, despre care fac paradă pe website-urile lor şi prin campaniile lor de PR.

Mai există şi un efect paneuropean previzibil: Spania, Portugalia şi Italia vor sări imediat, cerând şi ele ştergeri de datorii asemănătoare. Este un tăvălug care ar trebui oprit, dar nu se ştie cum se va realiza acest lucru.

Cine stă fericit la o vodcă garnisită cu icre negre şi-şi freacă mâinile fericit? Inutil să o mai spunem explicit.

Share